Interview over Tussenjaar met Malala student Ayham

Malala Scholarship Liberal Arts Tussenjaar

Interview met Malala Scholarship student Ayham, Liberal Arts Tussenjaar 2016-2017.

Ayham

Wat vond je van de introductietijd?

Ik zag het als de ingang naar school: hoe kan
ik met andere studenten omgaan? Het was
de eerste stap naar hoe student te zijn.

ik met andere studenten omgaan? Het was de eerste stap naar hoe student te zijn.

Tijdens het tussenjaar ging je op reis. Hoe heb je deze Travel Experience ervaren?

Ik was mee met Classroom Alive in Portugal en Spanje. Het was heel fijn! Mezelf zijn, genieten, en het ervaren van mooie gebieden in mijzelf. Een bijzonder moment was toen ik in Finisterre was, aan de kust in Spanje. Het was avond en alle sterren waren te zien. Ik besefte toen hoe klein de aarde was. Dat alles wat hier gebeurt eigenlijk in het niet valt in vergelijking met het hele universum. Dat alle problemen die mensen maken niet hoeven als we verder kijken. Zoals de oorlog bijvoorbeeld in mijn geboorteland Syrië, die is helemaal niet nodig.

Wat vond je van de labs en ateliers tijdens het jaar?

Behalve tijdens de periode van wereldreligies heb ik telkens gekozen voor het lab of atelier dat ik het minst goed kende. Op die manier kon ik het meeste leren. Tijdens de wereldreligiesperiode heb ik juist gekozen voor de Islam om hierover in gesprek te gaan.

Tijdens het lab Genderstudies heb ik veel geleerd over het perspectief van vrouwen. We hebben de eerste en tweede golf van het feminisme besproken. Ik vond de eerste golf heel logisch. De tweede in principe ook: gelijke rechten voor vrouwen, hoewel ik denk dat het in de praktijk misschien niet zo logisch is dat vrouwen fysiek zwaar werk gaan verrichten. Begrijp me niet verkeerd, het is goed dat de keuze er is en vrouwen gelijke rechten hebben verworven. Als ik kijk naar mijn eigen cultuur, dan zie ik dat bepaalde onderwerpen behandeld in dit lab in Syrië niet worden besproken onder vrouwen en mannen samen, uit respect voor elkaar.

Heb je uiteindelijk een studiekeuze gemaakt?

Gedurende het tussenjaar ben veranderd van studiekeuze. Mijn coach leerde me te focussen op waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. Ook heeft mijn coach me geholpen met oriënteren: veel vergelijken. Ik ben naar open dagen gegaan en ik heb uiteindelijk gekozen voor de studie Elektrotechniek. In welke stad ik dat ga doen, dat weet ik nog niet. Utrecht, Den Bosch of Eindhoven, daar heb ik me ingeschreven voor de studie. Het was niet gemakkelijk de beste keuze te vinden. Het is goed om een doel te hebben, dat heeft me geholpen.

Hoe heb je de Nederlandse cultuur in dit Tussenjaar leren kennen?

Wat vriendschappen sluiten betreft was het even wennen in het begin maar niet moeilijk om aan te wennen. Door de Travel Experience aan het begin van het jaar heb ik vrienden gemaakt en mijn vrienden zijn nu ook mijn tweelingbroers vrienden, en omgekeerd. Het contact met medestudenten van het tussenjaar was voor mij de beste manier om Nederlands te leren. Ook qua cultuur: hoewel ikzelf de veranderingen niet zag, zei mijn verloofde tegen me dat ik steeds meer dingen normaal ben gaan vinden. We hebben een gezegde in Syrië: als je 40 dagen in een groep bent, dan ben je onderdeel geworden van hen.

Als je terugkijkt op het jaar, hoe was het om aan het Liberal Arts Tussenjaar deel te nemen?

“Het is een van de beste dingen die me is overkomen!”

Fijn! Een goede kans. Ik heb veel aan zelfontwikkeling kunnen en mogen doen. Het verloop van mijn leven is veranderd. Ik kan nu de beste weg kiezen. Het is een van de beste dingen die me is overkomen!