Malala Scholarships

Ik heb een studiekeuze gemaakt!

Ook Ayman, tweelingbroer van Ayham, vertelt over zijn ervaringen tijdens het tussenjaar. De broers hebben beiden aan het tussenjaar kunnen deelnemen dankzij de Malala Scholarships. Ayman vertelt o.a. over zijn studiekeuze en wat hem heeft geholpen om tot dat besluit te komen. Als hij het jaar in een aantal woorden zou samenvatten: leerzaam, onbeperkt, prachtig en intens.

Een interview met Ayman, oud-student Tussenjaar Liberal Arts 2016-2017.

Wat vond je van de introductietijd?

Heel goed! Ik was blij met de opdrachten om elkaar beter te leren kennen. Dat hielp echt.

Op welke Travel Experience ben je geweest en hoe heb je die ervaren?

Prachtig! Geweldig! Heel tof! Ik heb de Bike Destiny Bosnia gedaan. Op de fiets naar Sarajevo in Bosnië. De combinatie van sport met natuur was heel fijn, want ik houd van sporten. We konden kamperen waar we wilden. We zijn door wel zeven landen gereisd. En dat allemaal op een fiets! Fantastisch! We leerden voor onszelf te zorgen. We leerden wat zelfverantwoordelijkheid is, maar vooral leerden we daadwerkelijk zelfstandig te zijn. We zijn een dag of drie in Sarajevo geweest. De mensen in Bosnië vond ik erg vriendelijk. Heel gastvrij. De stad heeft een mooie voelbare geschiedenis. Een levende geschiedenis. De overblijfselen van de oorlog zijn nog zichtbaar, maar het is een veilige plek geworden. De overblijfselen zorgen voor het niet vergeten van de tragedie die er heeft plaatsgevonden. Ik hoop dat mijn geboorteland Syrië later ook zo zal zijn. Veilig, en met de gedachte ‘nooit weer’.

Wat vond je van de labs en ateliers?

In het begin kostte het wat moeite, omdat ik de Nederlandse taal nog niet zo goed beheerste. Alle labs bevatten veel theorie. Dat vond ik heel interessant, maar dat was in het begin wel lastiger te begrijpen. De ateliers, de kunstvakken dus, vond ik erg leuk. Daar heb ik van genoten!

Heb je een studiekeuze gemaakt?

Ja. Ik merkte in de ateliers dat ik handig ben met mijn handen. De theorie van de labs vond ik ook erg interessant. Ik wilde de praktijk en theorie dus graag met elkaar combineren. Ik ben uitgekomen op Tandheelkunde. Ik wil tandarts worden. Ik zou mensen graag blij willen maken door ze een mooie glimlach te geven. Daarnaast vind ik het fijn om met mensen om te gaan. De omgang met cliënten maakt het een veelzijdig en sociaal beroep.

Hoe heb je onderzoek gedaan naar je studiekeuze?

Ik heb onderzoek gedaan naar mijn studiekeuze door twee keer een open dag van Tandheelkunde te bezoeken. Ook heb ik op internet gezocht naar hoe dit beroep eruitziet in de praktijk. Een vriend van mij is tandarts, dus aan hem heb ik kunnen vragen wat hij leuk vindt en wat niet. De coaching voor de studiekeuze vond ik ook erg nuttig. Het heeft me geholpen anders te denken. Voordat ik begon aan het Tussenjaar wilde ik iets met technologie gaan doen. Dat heeft veel te maken met wiskunde. Maar als je ergens goed in bent, betekent dat niet persé dat je het ook leuk vindt.

Hoe heb je de Nederlandse cultuur ervaren?

Ik vind dat de mensen hier opener zijn dan ergens anders. Ik weet niet of dat ligt aan de Vrije Hogeschool of aan de cultuur, maar er worden meer privézaken besproken. Eigenlijk wordt alles besproken en niets achtergehouden. Ik vind dat ik nu sneller vriendschappen sluit. Vrienden worden is hier anders dan ik gewend ben. Europa is anders, de westerse cultuur is anders. Ik vind nu alles prima, zolang ik het tijd heb kunnen geven. Ik voel me iets meer een Nederlander.

En hoe heb je de Nederlandse taal geleerd?

Toen ik begon op de Vrije Hogeschool begreep ik lang niet alles. Ook sprak ik de taal niet zo goed. Ik sprak het traag. De taallessen op de Vrije Hogeschool op woensdagochtend én het contact met medestudenten hebben heel veel geholpen. Ik spreek het haast perfect nu!

Kun je het Tussenjaar Liberal Arts in een paar woorden samenvatten?

Ja! Leerzaam, onbeperkt, prachtig en intens.

Wil jij ook een tussenjaar nemen na je middelbare school om erachter te komen wat je nu écht wilt? Wil je de manier verdiepen waarop je naar jezelf en naar de wereld kijkt? Dan is het Tussenjaar Liberal Arts wellicht iets voor jou!