fbpx
Interview

Ruimte voor andere ontwikkelingen die minstens zo belangrijk zijn

Een interview met Ananda, oud-student Tussenjaar Liberal Arts 2016-2017

Ananda vertelt over de invulling van haar tussenjaar na de middelbare school. “Anders heb je misschien wel nergens in je leven een tussenstop om te bedenken wat je nu écht wilt gaan doen met je leven. Je blijft anders in de ‘ga-maar-doormodus’ van eerst middelbare school, dan studeren, vervolgens werken”. In september 2016 begon zij haar jaar op de Vrije Hogeschool.

Wat vond je van de introductietijd?

In het begin vond ik het overweldigend in positieve zin: nieuwe studie, nieuwe mensen, enzovoorts. Het was fijn dat de introductie lang was. Je had drie weken rustig de tijd om de kat uit de boom te kijken. De combinatie van voor jezelf helder krijgen waarom je een tussenjaar neemt en ‘gedwongen’ contact maken met anderen heb ik als erg positief ervaren. De momenten op Kraaybeekerhof en de Travel Experience waren daarbij heel waardevol.

Op welke Travel Experience ben je geweest en hoe heb je die ervaren?

Tijdens het tussenjaar ben ik naar Portugal geweest met de Classroom Alive. Het was geweldig! Ik ben daar echt heel erg positief over. Ik heb erg vaak aan de reis teruggedacht tijdens de rest van het jaar. Dat was de tijd dat ik ontzettend gelukkig was en helemaal mezelf kon zijn, hoewel dat daarna ook wel aanwezig was. Maar toen zaten we net in het jaar. We maakten met elkaar de afspraak dat we ervoor zorgdroegen eerlijk te zijn, dat het er mocht zijn als je je even rot voelde. Dat was heel erg fijn!

Wat ook prettig was, niets moest. Dat was heel erg wennen na de middelbare school, want daar moest alles. Hier was dat anders. Het werd me eindelijk duidelijk dat het er om ging wat je wilt en niet om wat moet. Een geweldige ervaring! Deze vorm van deconditionering was prettig om zo intensief te ervaren aan het begin van het jaar. Die resetknop vinden en indrukken. Dat is ook erg goed geweest voor mijn studiekeuze. De module Geweldloos Communiceren tijdens Classroom Alive heeft mij daar bijvoorbeeld goed bij geholpen.

Welke labs en ateliers heb je gevolgd en wat vond je ervan?

Ik vond bijna alle labs en ateliers geweldig! Elke keer dat we een lab moesten kiezen heb ik mijn 1e keuze gekregen. De labs die ik heb gevolgd zijn onder andere: Filosofie, Culturele Antropologie en Boeddhisme. De afwisseling en diversiteit van de labs vond ik erg prettig. Ze gaven me een goede kans om me te oriënteren op onderwerpen die ik op de middelbare school niet aangeboden heb gekregen.

Ik heb de ateliers Beeldende Kunst, Poëzie/Creatief schrijven, Dans en nog een keer Beeldende Kunst gevolgd. Ik vond het erg prettig om mijn gedachten op nul te zetten. En een fijne manier om te aarden in de Vrije Hogeschool door lekker bezig te kunnen zijn. Het schilderen van Beeldende Kunst bijvoorbeeld ging over kleuren. We gingen aan de slag met goud maken en met vormen. De nadruk lag op het schilderen in plaats van alleen maar presteren. Zo ging ik kunst weer leuk vinden!

Ik heb schilderen altijd leuk gevonden, maar omdat ik altijd mensen om mij heen heb gehad die het beter konden, ging ik mezelf vergelijken. Zo ging de lol er wel af voor mij, maar dat heb ik weer teruggevonden op de Vrije Hogeschool. Ook ben ik schrijven weer leuk gaan vinden. Kunstzinnig bezig zijn is een soort uitlaatklep geworden. In het lab Dans bijvoorbeeld stimuleerde de docente ons om ‘lelijk’ te dansen, om het plezier daarin te vinden. Geen choreografie die je aangeleerd krijgt, maar je lichaam volgen. Heel fijn!

Heb je een studiekeuze kunnen maken?

Ik heb geen definitieve keuze gemaakt nog. Ik heb me voor drie opleidingen ingeschreven en bij twee ervan ben ik al aangenomen. Toevallig heb ik daar nog met mijn vader over gesproken. We hebben het erover gehad dat ik ze geen van allen eigenlijk echt leuk vind. Ik kan ze wel, maar wil ik ze ook? Tijdens het tussenjaar ben ik er, met behulp van de coaching én de labs en ateliers, achtergekomen dat ik beta niet eens zo leuk vind, ondanks dat ik op het vwo beide technische profielen heb gevolgd. Ik pinde me vast op wat anderen goed vinden wat ik kies. De opleidingen waarvoor ik me heb ingeschreven zijn: Future Planet Studies (UvA), Liberal Arts & Sciences (UU) en Verloskunde (Hogeschool InHolland Amsterdam).

Ik heb geleerd in denken in wat ik wil in plaats van in denken in wat ik kan. En om te kiezen voor wat ik het leukst vind in plaats van te kiezen voor wat ik het minst erg vind. Ik ben erg blij met deze nieuwe manier van denken.

ik zou het iedereen aanraden een tussenjaar te nemen, zeker als je net van de middelbare school af komt.

Hoe heb je het Tussenjaar Liberal Arts ervaren?

Positief! ik zou het iedereen aanraden een tussenjaar te nemen, zeker als je net van de middelbare school af komt. Anders heb je misschien wel nergens in je leven een tussenstop om je te bedenken wat je nu écht wilt gaan doen met je leven. Je blijft anders in de ‘ga-maar-doormodus’ van eerst middelbare school, dan studeren, vervolgens werken.

Mijn ervaring met het inlassen van een tussenstop door een tussenjaar te nemen op de VH is heel positief! Even niets te hoeven of te moeten qua presenteren, even niet nadenken over of ik het wel zou redden, heeft ruimte gemaakt voor andere ontwikkelingen die minstens zo belangrijk zijn!

Deel deze pagina: