Nieuw in de wereld – Dwarslopers Avond kick-off

Door Marjolein Paans

Op donderdag avond 4 oktober hield de Vrije Hogeschool haar eerste Dwarsloperslezing. Het was een interessante en gezellige avond, waar niet alleen de studenten aanwezig waren, maar ook oud-studenten en mensen die zich betrokken voelen bij de Vrije Hogeschool. Na een opening door VH-student Jura, hebben docenten Imre en Gerrie verteld wat het volgens hen betekent een ‘dwarsloper’ te zijn.

Imre begon met het voordragen van een gedicht uit een libretto voor de compositie Utopia@2018van Wytske Versteeg. Daarna vergeleek hij het concept van dwarslopen met de ouverture van een muziekstuk. De ouverture is het begin van een symfonie, waarin vooruitgewezen wordt naar wat er later in het stuk zal gebeuren. Hiermee wordt het publiek warm gemaakt voor wat nog gaat komen. Het is als de proloog van een film, maar normaal gesproken wordt de proloog van een film gemaakt als de rest van de film al af is. Wij als dwarslopers doen dit ‘fout’. Wij zijn de ouverture of de proloog, zonder dat we weten hoe de rest van het stuk zal gaan. Vorig jaar is er een goed begin gemaakt met het dwarslopersfestial, maar de symfonie is nog niet geschreven. Er moeten nieuwe dimensies, thema’s, klanken en melodieën aan toegevoegd worden.

Gerrie begon al te dwarslopen door haar verhaal niet voor te bereiden, maar in te spelen op wat er gezegd was door Imre. Toen ze het gedicht hoorde wat Imre voordroeg, moest ze denken aan een klaagzang uit Die Zweite Heimat. Ze vertelde over eenzaamheid in de adolescentie: als je ouder wordt, word je meer bewust van je eenzaamheid, waardoor je je eenzamer gaat voelen. Het is een koude, cynische wereld – dat zat ook in Die Zweite Heimat. Dwarslopers voelen die kou meer dan anderen, maar zijn creatief genoeg om wegen te vinden om soortgelijken te ontmoeten. De VH is een plek om soortgelijken te ontmoeten en de dingen die wij hier ontdekken en leren willen we doormiddel van dwarslopen delen met de rest van de wereld.

Na de lezing zijn we in verschillende groepen aan tafel gaan zitten om te discussiëren over verschillende onderwerpen. We hebben interessante gesprekken gevoerd bijvoorbeeld over hoe wij de hogescholen zouden willen veranderen, wat geloof tegenwoordig nog betekent en over de ideeën van Bernard Lievegoed. Er hing een goede sfeer en iedereen was gezellig met elkaar aan het praten onder het genot van een hapje en een drankje. Het was bijzonder om te zien dat er goede aansluiting was tussen de studenten van de Vrije Hogeschool en andere dwarslopers. Kortom, een erg leuke en leerzame avond wat veel stof tot nadenken geeft.

Lijkt het je leuk ook zo’n avond bij te wonen? Zodra de volgende Dwarslopersavond is gepland, vind je deze in onze AGENDA.

Marjolein is dwarsloper en tijdens haar Liberal Arts Tussenjaar lid van de PR-commissie.