fbpx
Nieuws

Vrije Hogeschool directeur Gerrie Strik promoveert op 26 juni

‘Een plantaardig ademen: Nieuw materialisme in het vroege oeuvre van Hella S. Haasse’ is de titel van het proefschrift van Vrije Hogeschool directeur Gerrie Strik.

Op woensdag 26 juni vindt de openbare verdediging plaats in Tilburg.

Meer informatie vind je op de website van Tilburg University.

Een plantaardig ademenbiedt vanuit een nieuw materialistisch perspectief een analyse en interpretatie van twee vroege romans (De verborgen bronen De ingewijden)van Hella S. Haasse en positioneert het werk vanuit de betreffende analyse in een bredere cultuurhistorische context.

Hiermee komt het vroege werk van Haasse, en daarmee ook haar schrijverschap, in een nieuw licht te staan. De auteur werd in de literatuurgeschiedenis en in de feministische kritiek vooral beschouwd als een klassieke en intellectualistische schrijver die zich ver hield van feminisme, modieus denken of de waan van de dag. In dit proefschrift komt een ander beeld naar voren: dat van een auteur die het vrouwelijk lichaam, de materie, en een radicaal subject denken inschrijft in de specifieke naoorlogse werkelijkheid. Dit proefschrift onthult daarmee een Haasse die meer complex, actueel en geëngageerd was dan literatuurhistorici hebben opgemerkt.

Een nieuw materialistische interpretatie van de twee romans in kwestie, voegt veel toe aan de stand van zaken in het onderzoek naar Haasse en dus aan de Moderne Nederlandse Letterkunde en genderstudies. Niet alleen wordt aangetoond hoe productief een nieuw materialistisch interpretatiekader is, ook de combinatie daarvan met biografisch en psychoanalytisch lezen blijkt vruchtbaar.

Gerrie Strik studeerde Nederlands en genderstudies aan de UU (1998). Zij publiceerde eerder over Haasse in Tijdschrift voor genderstudies (2010) en Motief (2009)Zij was als directeur werkzaam bij de Bernard Lievegoed University van 2003 tot 2015. Sinds 2015 is zij directeur aan de Vrije Hogeschool te Zeist.

Deel deze pagina: