fbpx
Interview

Ilse combineerde haar wiskunde eindexamen met het Liberal Arts Tussenjaar én de voorbereiding op een dansopleiding

Niet geslaagd voor je eindexamen? Door één of twee examenvakken te combineren met het Liberal Arts Tussenjaar heb jij alsnóg een inspirerend jaar met medestudenten, ga je op reis en bereid je je voor op je toekomstige studie. Door de combinatie LAT/VAVO (of Staatsexamen) lukt het je alsnog om je diploma te behalen. Liberal Arts Tussenjaar studente Ilse ging je voor. 

“In 2018 zakte ik voor mijn havo examen. Om mijn diploma alsnog te behalen moest ik het vak wiskunde overdoen. Maar ik wilde mijn jaar niet alleen dááraan besteden. Ik wilde juist ook nieuwe dingen leren en de kans krijgen om me meer te verdiepen naast het herhalen van die toch wel wat droge stof.”


Combinatie
“Door het Liberal Arts Tussenjaar te combineren met de voorbereiding voor mijn examen heb ik een heel ander jaar gehad dan ik eerst voor ogen had. Zonder het tussenjaar denk ik dat ik vooral bezig was geweest met het komende examen. Dan was ik me continu bewust geweest van het feit dat ik stof aan het herhalen was. Misschien was ik er dan bij gaan werken. Dit was misschien ook wel een leerzame ervaring geweest, maar ik heb juist het idee dat ik door het volgen van het Liberal Arts Tussenjaar heel erg breed ben opgeleid. Ik heb geleerd hoe het is om hard te werken, om om te gaan met verschillende mensen en ik ben emotioneel sterker geworden. Daarnaast heb ik de kans gekregen om me voor te bereiden op de dansopleiding die ik komend jaar ga volgen. Juist de combinatie was voor mij eigenlijk ideaal. 

Nog een voordeel: Tijdens het Liberal Arts Tussenjaar ben ik met een groot aantal van mijn medestudenten in de nabijgelegen studentenflat gaan wonen. Het grootste deel van de Liberal Arts Tussenjaar studenten was natuurlijk wel geslaagd, ook in wiskunde. Zij hebben me heel vaak kunnen helpen als ik iets niet begreep. Iedereen wist wel ergens nog iets vanaf.”

Week
“In het begin van het jaar heb ik een studieplan opgesteld. Hierin besloot ik welke elementen van het Liberal Arts Tussenjaar ik wilde combineren met hetgeen ik diende voor te bereiden voor mijn wiskunde examen. 

Tijdens je tussenjaar volg je 4 dagen per week een programma. Op woensdag zijn we vrij. Veel studenten kiezen ervoor om op die dag te werken, maar ik gebruikte deze dag om te leren. Ook bleef ik regelmatig na schooltijd op de VH om in de bibliotheek te leren. Via mijn coach Etrona kreeg ik contact met iemand die mij extra kon begeleiden. Zij ondersteunde me bijvoorbeeld bij het maken van een planning. Daarnaast werkte ik zondag vaak ook nog. Ik wilde er echt voor zorgen dat ik op deze momenten ook hard doorwerkte, zodat ik de rest van de week nog wat vrije tijd over had. 

Het verliep niet altijd makkelijk. Bijvoorbeeld tijdens de organisatie van het Dwarslopers Festival. Ik kreeg het toen heel erg druk door het naderende examen in mei. Samen met de begeleiders heb ik toen besloten om een stapje terug te zetten. Ik heb mijn studieplan toen iets bijgesteld. Overleg is altijd mogelijk. Op school snapten ze heel goed dat op dat moment al mijn focus even naar mijn wiskunde-examen ging.” 

 Inspirerend jaar
“Ik zou de combinatie zeker aanraden. Tijdens het Liberal Arts Tussenjaar ben ik zelfstandiger geworden. Het jaar was vaak confronterend, maar daardoor voel ik me nu juist alleen maar sterker. Ik heb het idee dat ik een stuk volwassener ben geworden. En juist dit proces van volwassen worden hielp me heel erg bij het afronden van mijn laatste examenvak. Naast de creatieve vakken en de onderdelen die meer gericht waren op wetenschap werd er veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Wat ik daar leerde kon ik direct toepassen als ik weer aan de slag ging met wiskunde. Soms zijn er dingen die gewoon moeten gebeuren. Dat is niet perse leuk, maar door die minder leuke dingen te combineren met het Liberal Arts Tussenjaar programma heb ik er toch een heel inspirerend jaar van weten te maken.”

Wil je meer weten over hoe jij het Liberal Arts Tussenjaar zou kunnen combineren met de voorbereidingen op je VAVO eindexamen of Staatsexamen? Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Deel deze pagina: