Malala Scholarships

Echte toekomstplannen maken: Maya kreeg een Malala Scholarship voor haar Liberal Arts Tussenjaar

Sinds een aantal jaar stellen we, in samenwerking met onder andere de Iona Stichting, Malala Scholarships beschikbaar voor jongeren met een vluchtachtergrond. Maya Jaber vluchtte vijf jaar geleden uit Syrië en was het afgelopen jaar dwarsloper aan de Vrije Hogeschool.

“Ik ben oorspronkelijk Palestijns, maar ik ben later in Syrië gaan wonen. Vanuit Syrië ben ik vijf jaar geleden naar Nederland gevlucht. Vorig jaar kwam ik iemand tegen die me vertelde over het Liberal Arts Tussenjaar en de Scholarships voor jonge mensen met een vluchtachtergrond. Ik raakte meteen enthousiast en ik heb direct alles uitgezocht om deel te kunnen nemen. In één dag is mijn hele plan toen veranderd.”

Sterker

“Ik heb zoveel dingen gedaan dit jaar. Ik vond het onwijs fijn om hier op school te zitten. Ik ervaarde een enorme vrijheid en ik kon mezelf zijn. Daar ben ik me sterker door gaan voelen. Ik kreeg heel veel ondersteuning van mijn coach. Ze hielp me bijvoorbeeld met het maken van een goede planning, maar door haar heb ik ook geleerd hoe ik naar mezelf en naar mijn achtergrond kan kijken. Ik heb het gevoel dat ik door mijn coach echt werd gezien.

“Hier op school kon ik beginnen met het maken van echte toekomstplannen”

Maya Jaber

Hier op school kon ik beginnen met het maken van echte toekomstplannen. Vorig jaar had ik me aangemeld voor theaterscholen, maar ik werd nergens aangenomen. Dit jaar ben ik op twee scholen waarvoor ik me heb aangemeld aangenomen. Komend schooljaar start ik aan een theateropleiding in Haarlem.”

Oprechtheid

“Ik vind dat je mij niet kan vergelijken met de andere studenten hier omdat zij een andere weg hebben bewandeld. Als je nieuw bent in een land ben je altijd anders. In je eigen land ken je de omgeving en de gebruiken, je weet bijvoorbeeld waar je moet zijn als er iets mis gaat. Daardoor voel je je veiliger en meer stabiel. In een nieuw land moet je daarnaar op zoek gaan.

Normaal doen de mensen extra lief tegen me omdat ik een vluchteling ben. Op een gegeven moment ging ik twijfelen aan de oprechtheid van mensen: zeg je dit omdat je dat echt vindt of omdat ik een vluchteling ben? Hier op school is dat anders. Ik word gezien als iedere andere student. Ze begrijpen dat ik me soms anders voel door alles wat ik heb meegemaakt, maar mijn vluchtachtergrond staat niet op de voorgrond.”

Stabiliteit

“Tegen een toekomstige Malala student zeg ik: pak alle kansen, je kunt in dit jaar zoveel leren en genieten. Bij het Liberal Arts Tussenjaar krijg je de kans om stabiliteit voor jezelf te creëren. Als je gaat vluchten gaan zoveel dingen in je leven mis, je raakt je vertrouwde wereld kwijt. Het is goed om hier echt een jaar naar alles te kijken. Bijvoorbeeld tijdens de biografieweek kreeg ik de mogelijkheid om mijn verleden te omarmen en daarvanuit verder te gaan. Door het Tussenjaar ben ik me hier meer thuis gaan voelen.”

“Ik vind het belangrijk dat de Vrije Hogeschool deze Malala Scholarships kan blijven uitdelen. Doordat deze kans mij werd geboden heb ik weer een beetje meer vertrouwen gekregen in de wereld. Dit is precies wat ik nodig had om verder te kunnen gaan.”

Heb je interesse om met onze Malala Scholarship beurs deel te nemen aan het Liberal Arts Tussenjaar? Hier lees je meer over het Scholarship – je kunt je aanmelden tot 20 augustus 2019.