Interview

Van stiekem naar de kerk tot een master in de Theologie: docent Heleen Robben vertelt over wat het christendom haar bracht

Heleen Robben (1993) is docent van het Lab Christendom en coach bij de filosofische onderzoeksreis van de Travel Experience. Dat ze tegenwoordig zoveel over het christendom weet en wekelijks in de kerk te vinden is, lag niet voor de hand. Wij spraken haar over haar kennismaking met het geloof en de bijzondere weg die ze aflegde om de persoon te worden die ze tegenwoordig is.

Van kunst tot kerk

Terug naar 2013. Heleen was klaar met de middelbare school en begon aan een studie Kunstgeschiedenis in Utrecht. Dat vond ze interessant, maar het accent lag naar haar smaak te veel op moderne kunst. Haar interesse bleek bij de middeleeuwse kunst te liggen, met name bij de christelijke iconografie uit die tijd. Hier was echter weinig aandacht voor. Er werd zelfs een beetje op neer gekeken. Heleen stopte met de studie, maar haar interesse was gewekt. Ze nam een tussenjaar en kwam op de Vrije Hogeschool terecht. In die tijd begon haar zoektocht naar het geloof. Van huis uit had ze daar weinig van meegekregen. “Ik wist niet eens wat Pasen was.” En zo kwam het dat ze op een zondagochtend besloot een kijkje te nemen in de kerk. Stiekem. “Tegen mijn ouders zei ik dat ik koffie ging drinken met vrienden. Dat vonden ze wel een beetje gek, op zondagochtend vroeg, maar ze lieten het maar.” Eenmaal in de kerk had Heleen geen idee wat ze moest doen. Haar plan om gewoon de rest te volgen mislukte, aangezien iedereen iets anders deed. “Ik voelde me ongemakkelijk, maar toen gebeurde er iets fantastisch. De preek begon.” Ze verwachtte dat het een saai verhaal zou worden waarin haar werd verteld wat ze wel en niet moest doen, maar niets bleek minder waar; de preek was heel inspirerend.

Heleen zette haar onderzoek voort. Dit mondde uit in ‘een grote verliefdheid’ en een tijd lang was ze alleen maar bezig met God, Jezus en de kerk. Met name de preken spraken haar aan, omdat ze daar de morele vorming vond die ze zocht. “Ik was altijd al bezig om een goed persoon te worden en het geloof hielp me hierbij. Daarbij dwingt de kerk je om jezelf niet zo serieus te nemen. We zijn niet zo belangrijk en vergeving is er altijd. Dat relativeert enorm.”

De kracht van het geloof

Na haar jaar op de Vrije Hogeschool, begon Heleen aan de bachelor Taal- en Cultuurstudies. De hoofdrichting die ze koos? De middeleeuwen. Zowel tijdens haar studie als daarnaast verdiepte ze zich meer en meer in het christendom en daarbinnen met name in het katholicisme. Na een tijdje besloot ze zich te bekeren. “Het moment waarop ik besloot katholiek te worden, was aan het begin van de vluchtelingencrisis. Om me heen hoorde ik iedereen praten over hoe erg het allemaal was en over wat de overheid fout deed, maar daar bleef het bij. In de kerk werd direct een benefietdiner georganiseerd. Dat vind ik het mooie van de kerk, zij doen gewoon.”

Die naastenliefde is sowieso iets wat Heleen mooi vindt aan het christendom. Ze denkt dan ook de manier waarop er in het christendom wordt gekeken naar omgang met de mensen om je heen waardevol kan zijn in deze maatschappij, die steeds individualistischer wordt en meer van ons vraagt. “Mijn perfectionisme is minder geworden, omdat ik steeds meer het gevoel heb dat ik niet succesvol hoeft te zijn, maar me vooral moet richten op het perfectioneren van de liefde die ik geef aan anderen. De kwaliteit van je relaties bepaalt de kwaliteit van je leven. In het christendom gaat het erom dat je dingen voor anderen doet, zonder daar iets voor terug te verwachten.” Dat werkt ook door in de vriendschappen die ze heeft gekregen binnen de kerk. “In plaats van dat zij zeggen ‘laat maar weten als ik iets voor je kan doen’, komen ze met concrete hulp.”

Haar bekering tot het geloof ging niet zonder weerstand. Haar omgeving moest eraan wennen en was niet altijd positief. “Wat zonde dat zo’n slimme meid zich hiervoor laat vangen, zeiden ze dan. Mensen zien het geloof vaak niet los van de geïnstitutionaliseerde religie.” Gelukkig weerhield dat Heleen er niet van om zich vol toewijding in het geloof te blijven verdiepen. Na haar bachelor wilde ze meer, dus besloot ze een Master Christianity and Society te volgen aan de theologische faculteit van de Universiteit van Tilburg. En met succes. Afgelopen jaar studeerde ze met vlag en wimpel af, waarna ze zich bezig is blijven houden met wetenschappelijk onderzoek.

Heleen op de Vrije Hogeschool

Het Lab over het Christendom dat Heleen bij ons op school geeft, geeft studenten de kans om meer kennis op te doen over het christendom en om te onderzoeken op welke manier dit waardevol kan zijn in hun eigen leven. De studenten maken kennis met de Bijbel en haar context, met religieuze symboliek en met christelijke waarden. In het kader van art based learning hebben de studenten de tentoonstelling North & South bezocht in Museum Catherijne Convent in Utrecht. Ook bezoeken ze vlak voor kerst een katholieke mis.

Door: Marloes de Jong