fbpx
Liberal Arts Tussenjaar

Manifest: Je hebt je diploma gehaald. Maar ben je ook geslaagd?

Tot enige weken geleden waren we nog onbewust van de enorme veranderingen waar we nu voor staan. Er waren grote vragen, maar die leken nog niet zo urgent. Er waren klimaatveranderingen, smeltende ijskappen, stijgende zeespiegels. Er was stress en burn-out. Er waren migratiestromen, fatale bosbranden en verwoestende orkanen, maar het hoefde jou of mij niet te (be)treffen. Het was in China, in het Midden-Oosten, of in Australië. Niet hier. Bij ons. Met de komst van Covid-19 is dat veranderd.

De pijn raakt óns; geen examens, geen examenfeest, geen slotreis, geen toespraak, geen festival, geen trance, geen dance, geen strand, geen terrasje, geen kroeg, geen werk, geen eredivisie, geen verjaardag, geen muziekpodia, geen musea, geen bioscoop, geen kerk, geen bezoek, geen vrienden. De wereld is met een ruk tot stilstand gekomen.

We zijn in zwaar weer terecht gekomen. Er is vóór Covid-19 en na Covid-19. En we voelen aan dat het oude heeft plaats gemaakt voor een onbekende en onzekere toekomst. Oude examens? Het is alsof ze er al niet meer toe doen. Toetsen die je massaal deed, zwetend in grote gymzalen, een flesje water bij de hand; al die vergaarde kennis van jaren, die je één week moest reproduceren – is het nog langer relevant?

Reset.

Lees het hele manifest hier.

Deel deze pagina: