fbpx
Blog

Ervaringen uit het HOT: over zeilen hijsen en bijsturen in de gewenste richting

Ruim drie maanden geleden stonden we tegenover elkaar om de vooroordelen over onszelf te incasseren. Zonder pardon plaatsten we elkaar in hokjes, om deze door de maanden heen langzaam weer open te breken. Het Heroriëntatietrimester heeft ons in verbinding gebracht met elkaar en met onszelf. In een achtbaan gingen we opzoek naar onze diepste drijfveren: ‘Waar sta ik voor? Hoe kom ik uit mijn hoofd? Waarin kan ik mijn passies kwijt?’ Dit is slechts een kleine greep uit de biografische vragen die we stelden tijdens het college existentiële biografiek.

Door middel van ateliers, levensfilosofie, biografiek, studiekeuzelessen en aikido begaven we ons in een stroom waarin iedereen zijn of haar koers kon varen. De een mikte meer op filosofie, de ander ging op in het theaterspelen en weer een ander ging aan de slag met de weekopdrachten. De Heroriëntatiewind blies, en het werd een kwestie van de zeilen hijsen en bijsturen in de gewenste richting.

We namen de opdrachten bloedserieus. Iedere vrijdag bespraken we openhartig onze vorderingen. Sommigen vertelden stralend over behaalde successen, anderen aarzelend over knelpunten. Het allerbelangrijkste: alles en iedereen mocht er zijn. In deze vertrouwde en open sfeer ontstond een fijne dynamiek. We zijn elkaar – hoe verschillend ook – gaan waarderen.

Na een warme repetitiedag was het zo ver: familie en vrienden kwamen aan op de Vrije Hogeschool en verzamelden zich in de aangeklede foyer. Ze waren opgewekt en klaar om naar onze verhalen te luisteren.

En wat was het heet, wat was het spannend. Wat was het intens maar vooral: wat was het ongelofelijk bijzonder. Stuk voor stuk stegen we boven onszelf uit. Er werd gezongen, gesproken, geacteerd, muziek gemaakt. Zo eerlijk en zo kwetsbaar.

Dit hadden we niet willen missen. We zijn iedereen, en met name de Vrije Hogeschool en haar docenten, voor altijd dankbaar voor deze unieke kans en zullen alles wat we in de lessen hebben opgestoken meedragen.

 

Geschreven door: Rasmus Starink, student Heroriëntatietrimester voorjaar 2019. 

Deel deze pagina: