fbpx
Hoezo Online?!

Narcissus Online

‘Dat je mij hebt leren kennen kan betekenen, dat je dingen leert. Bij jou staan denken en natuur, bewustzijn en de wereld van je dromen ver van elkaar af…. Jij, je bent een dromer’ zei hij. ‘Wakker zijn, daarin ben ik beter dan jij, in dat opzicht ben ik je meerdere. Maar in alle andere opzichten, mijn vriend, ben jij mij de baas, en niet andersom — of liever, dal zul je zijn, zodra je jezelf gevonden hebt.’

Vol verbazing had ik naar hem geluisterd, het was alsof ik door een pijl getroffen werd.  Iets, wat hij niet in de gaten had, omdat hij zoals hij vaak deed tijdens het spreken, voor zich uit staarde, alsof hij op die manier zijn woorden beter vinden kon. 

Hij zag niet, hoe ik plotseling verstarde.  ‘Ik jou de baas, — ik!’ stamelde ik, om maar iets te zeggen, het was alsof ik met stomheid geslagen was. ‘Ja zeker,’ ging hij verder. ‘Mensen die van nature zijn zoals jij, tegelijk zachtzinnig en sterk, bezielde persoonlijkheden, dromers, dichterlijke mensen, mensen met de gave om lief te hebben, die zijn ons, de denkers, de toekomstige redenaars en politici, de wetenschapers, vrijwel altijd de baas. 

Jij en de anderen, jullie leven in een volheid, jullie hebben de gave om te beminnen en de dingen diep te beleven. Wij, de denkers, al lijkt het dat wij in veel gevallen jullie besturen, wij leven niet in de volheid, in ons leven is alles dor. Aan jullie behoort de volheid van het leven, de tuin der liefde, het beloofde land van de kunst. Jullie zijn thuis op de aarde. Wij zijn dag en nacht Online.’ 

Jullie lopen gevaar te verdrinken in de wereld van de zintuigen, wij om leeggezogen te worden op het world wide web. 

Jij bent een kunstenaar, ik ben een denker. Jij slaapt aan de borst van de liefde, ik lig wakker in de woestijn. Voor mij schijnt het blauwe licht van mijn screensaver, voor jou schijnen de maan en de sterren. 

Met wijd open ogen luisterde ik naar hem, zoals hij in een soort redenaarsdronkenschap gesproken had. Meer dan eens had wat hij zei me getroffen.

Vrij naar Narziss en Goldmund (1930) | Herman Hesse 

Gerrie Strik
Rector Vrije Hogeschool

Lees ook de andere columns. In de reeks ‘In schitterende isolatie’ verschenen eerder:
1- De scheppende mens – Gerrie Strik
2- Brave New World – Klaas van Egmond
3- ‘Zij heeft pas een roeping’ – Joost Röselaers

4- Weerstand overwinnen – Flore Lutters
5- Je Droom Leven – Gerrie Strik

6- Het doet is het dal – Harry Starren

Deel deze pagina: