Coach Sanne Spil over de waarde van Liberal Arts Life Coaching

In september starten we met Liberal Arts Life Coaching, een programma van 15 woensdagen, bedoeld voor dertigers en veertigers. Het programma biedt handvatten om te onderzoeken waarom je doet wat je doet en helpt je een nieuwe impuls te geven aan je (werkzame) leven. Door middel van onder andere coaching, filosofische levenskunst, biografisch schrijven en beeldende kunst onderzoek je jouw levensverhaal, om vervolgens te kijken wat je volgende stap is en hoe je die concreet maakt. Sanne Spil is de coördinator en coach van het programma. We spraken haar over de waarde van Liberal Arts Life Coaching en haar rol in het programma.

Sanne Spil is onderwijskundige en heeft toegelegd op talentontwikkeling en het faciliteren van creatieve leerruimtes. Binnen Liberal Arts Life Coaching is Sanne naar eigen zeggen de generalist. De verbindende factor binnen het traject, die zowel de groep als de individuele deelnemers begeleidt en coacht.

Liberal Arts Life Coaching is gericht op zelfverwezenlijking. Sanne vermoedt dat de coronacrisis voor veel mensen een wake-up call is. “Deze coronatijd heeft voor velen geleid tot gedwongen stilstand, of op z’n minst vertraging. Dat is niet alleen negatief, het biedt ook ruimte om na te denken over waarom je doet wat je doet. Leef ik nog wel het leven dat bij me past?” Wanneer deze vragen eenmaal gesteld zijn, kan het erg waardevol zijn om dit proces verder uit te diepen tijdens Liberal Arts Life Coaching: “Er af en toe over na blijven denken kan ook waardevol zijn, maar om echt tot verandering te komen is meer nodig,” aldus Sanne

“Wanneer ik aan mensen vraag in welke situatie ze het meest hebben geleerd, blijkt dat dit voor veel mensen een situatie is waarin ze op een bepaalde manier gedwongen waren om oude patronen los te laten. Ik denk dat het feit dat je tijdens Liberal Arts Life Coaching concreet wordt uitgedaagd om op onderzoek uit te gaan heel belangrijk is.”

Daarbij is Sanne van mening dat de waarde van het groepsproces niet onderschat moet worden. Liberal Arts Life Coaching is in beginsel een individueel traject, maar is ingebed in een groep.

Je gaat opnieuw op zoek naar antwoorden op de vragen: Wat kan ik? Wie ben ik? Wat wil ik? Wat is de richting waarop ik koers? Ontmoetingen zijn in dit proces essentieel, door de interactie met de ander (hoe ziet de ander mij) leer je jezelf opnieuw waarderen. Verbondenheid met elkaar dus, maar ook met het programma en de school, zijn belangrijk om een volgend stap te zetten.

Passie, missie, roeping en beroep

“Het doel in je leven gaat nooit alleen over waar je van houdt, maar ook over waar je goed in bent. Meestal zijn deze twee verbonden. Het doel in je leven gaat ook nooit alleen maar over jou, maar ook over de maatschappij waarin je leeft. Welzijn en ontwikkeling hangen samen met een balans tussen nemen en geven. Ook moet je je afvragen of je van datgene waar je van houdt je beroep wilt maken en of dat financieel ook haalbaar is.” Tijdens een van de lessen gaan de deelnemers het maatschappelijke perspectief van hun passie in kaart brengen.

“Wat het programma zo waardevol maakt, is dat het kunstzinnig is. Het kan je enorm veel verder brengen om op andere manieren aan dan alleen cognitief de slag te gaan, bijvoorbeeld door middel beeldende kunst of schrijven.” Je begint met het onderzoeken van wat je in je rugzak hebt zitten. Vervolgens ontdek je hoe je verder wilt, waarna je wordt begeleid om dit ook daadwerkelijk concreet te maken Dit doen we bijvoorbeeld door het World Café, waarin we het netwerk van de Vrije Hogeschool inzetten om je actief te koppelen aan iemand die je verder kan helpen. Op die manier blijft het niet bij een plan, maar heb je aan het einde van het programma ook daadwerkelijk een stap gezet.

Herken jij de wens om een nieuwe koers te varen en zoek je handvatten in dit proces? Misschien is Liberal Arts Life Coaching iets voor jou. Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, of meld je aan voor de volgende digitale informatieavond