fbpx
In Schitterende Isolatie | column

Op zoek naar een verloren tijd | Freerk Teunissen

De wekker gaat om 6 uur. Eerst oefeningen: de spieren rond mijn heup versterken. Mijn doel: de 42,195 kilometer van de marathon in minder dan 4 uur afleggen. Mails beantwoorden. Ontbijt klaarzetten voor mij, mijn vrouw en onze drie kinderen. Douchen (liefst in 2 minuten vanwege het milieu). Ontbijten. Voor 9 uur de bijdragen lezen van de serie ‘In schitterende isolatie’ op de site van de Vrije Hogeschool, want ik schrijf een volgende aflevering.

Mijn sporthorloge meet mijn hartslag, mijn snelheid, het aantal stappen dat ik zet, het aantal verbrande calorieën, de zuurstofopname van mijn spieren. Een producent van sporthorloges heeft bijgehouden hoeveel kilometer marathonlopers gemiddeld lopen ter voorbereiding op een marathon. Loop je zo’n 50 kilometer per week, dan komt je tijd waarschijnlijk onder de 4 uur uit.

Alles om beter te lopen. Sneller te lopen. Efficiënter te trainen.

Toch. Die 42,195 kilometer is willekeurig. De organisatie van de Olympische Spelen in 1908 in Londen verlengde op verzoek van het Britse koningshuis de hardloopwedstrijd zodat deze begon bij Windsor Castle en eindigde bij de koninklijke tribune in het White City Stadion. Ook voor mij is de afstand willekeurig. Het had net zo goed 39 kilometer kunnen zijn. Of 45.

Het getal is bijzaak. Het echte doel, dat zijn de goede gesprekken die ik wekelijks met een hardloopvriend heb als we een rondje rennen over de Bussumse hei. Als ik een spinnenweb wit van de dauw zie om halfzeven ’s ochtends. Als ik alleen loop en in schitterende isolatie ben met mijn ademhaling, de cadans van mijn benen voel en een ree zijn kop zie heffen. Hij kijkt me even aan en kauwt verder.

De coronamaatregelen maakten dat ik mijn werk vanuit huis deed, mijn tijd meer zelf indeelde en meer tijd had voor hardlooptrainingen.

Tot zes weken geleden. Ik was twee uur aan het hardlopen toen een buurman me inhaalde. Ik wilde me niet laten kennen en liep een kwartier met hem mee. In zijn tempo. Ik vergat mezelf. Ik luisterde onvoldoende naar dat licht zeurende gevoel in mijn rechterheup. Mijn lijf kon het niet aan. De volgende dag zei de fysiotherapeut dat het mijn gewrichtskapsel was. Nu doe ik elke ochtend oefeningen. Hardlopen? Maximaal 5 keer 2 minuten.

Creativiteit is gebaat bij rust. Sport werkt alleen als je voldoende rust. De conditie van je lijf verbeteren? Dan is de opdracht: zorg dat 80 procent van je training niet intensief is. Hou contact met jezelf. Met je gevoel. Dat lukt alleen als je even niet moet, als het even niet hoeft. Als het mag. Niet willen onderdoen voor een buurman is funest.

Mijn heup is misschien wel belangrijker dan mijn sporthorloge. Mijn heup geeft mijn grens aan. (Ja, had ik maar eerder geluisterd). Misschien is corona ook zo’n waarschuwing. Maar dan voor de mensheid, het systeem dat zij heeft gecreëerd en de manier waarop zij omgaat met de natuur (het virus schijnt van dieren te komen).

Wat te doen met zo’n waarschuwing? Voor je het weet stapelen de waarschuwingen zich op. Ziektes, klimaatverandering, uitstervende diersoorten. Hebben we nog wel tijd? Kunnen we in de voetsporen van Proust treden en bewust of onbewust ‘op zoek naar een verloren tijd’ gaan?

Kunnen we een duurzame relatie met onszelf en de wereld aangaan voor het te laat is? En zorgt die tijdsdruk er niet voor dat we onszelf voorbij hollen. Massaal de burn-out in. Ik heb nu minder tijd tot mijn marathon. Moet ik dan maar de training comprimeren en juist harder trainen? Mwah, lijkt me toch onverstandig. Maar wat als het niet gaat om een hardloopwedstrijdje, maar om zeespiegelstijging, smeltend poolijs en verdwijnende mangrovebossen. Hoe bewaar je dan het contact met jezelf?

Freerk Teunissen
Raad van Advies Vrije Hogeschool

In de reeks ‘In schitterende isolatie’ verschenen eerder:
1- De scheppende mens – Gerrie Strik
2- Brave New World – Klaas van Egmond
3- ‘Zij heeft pas een roeping’ – Joost Röselaers

4- Weerstand overwinnen – Flore Lutters
5- Je Droom Leven – Gerrie Strik

6- Het doet is het dal – Harry Starren

7- Narcissus Online – Gerrie Strik
8- Verveling, somberheid, Acedia
– Heleen Robben
9- Van tijd hebben naar tijd zijn – Joke Hermsen

Beeld: Sander Heezen

Deel deze pagina: