VH in het nieuws

Over de dramatiek in het leven van jongvolwassenen

Lezing Avin | Donderdag 25 maart 2021

Mei 1968, een tijdperk loopt ten einde. Duizenden studenten gaan barricaden op. De studentenopstand staat symbool het verlangen naar vrijheid, democratie en creativiteit. De verbeelding moet aan de macht.  Over de hele wereld vindt deze eis weerklank. Ook in Nederland.  Het is december 1968 als Bernard Lievegoed, voorzitter van de Antroposofische Vereniging in Nederland, een ‘Oproep aan de leden’ plaats: “In het bestuur en de kern (is) het volgende plan gerijpt: het stichten van een centraal vormingsinstituut en conferentiecentrum voor jongeren van 18 tot 24 jaar.”

Deze historische oproep leidde tot de geboorte van de Vrije Hogeschool. Wat was de aanleiding voor die oproep?  Volgens het inzicht van het toenmalige bestuur zou de cultuur bij de aanvang van het derde millennium sociaalpedagogische centra nodig hebben waar ruimte zou zijn voor menselijkheid en waar de menselijkheid in de samenleving weer hersteld wordt.

Inmiddels is de nieuwe eeuw twee decennia oud. De dramatiek in het leven van jongeren is groter dan ooit. In deze lezing delen we verhalen jongvolwassenen, plaatsen die in de tijdgeest die Lievegoed voorspelde en gaan we tenslotte met het publiek in gesprek wat dat van een oudere generatie vraagt.

U kunt zich hier opgeven.