fbpx
Liberal Arts Tussenjaar

Een tussenjaar doen na je havo, vwo of als je al gestudeerd hebt!

Liberal Arts Tussenjaar Vrije Hogeschool Tussenjaar

Overweeg je om een tussenjaar te doen na je havo, vwo of na het stoppen met je studie? Lees hier over de mogelijkheden!

Een tussenjaar volgen na je havo 

Juist na de havo kan je vreselijk veel kanten op. Je kan een hbo opleiding doen, een mbo vakopleiding, je kan een hbo propedeuse doen en daarna een wo opleiding, je kan vwo gaan doen… of je doet niets in de hoop dat je over een tijdje wel weet wat je wil. Of, en misschien is dat nog erger: je gaat zomaar wat doen, iets dat je niet al te vervelend lijkt. Met name de leerlingen die dat laatste doen, zien we en masse stagneren of ‘sneuvelen’ in hun studententijd. 

Als je zomaar iets gaat doen, is de kans groot dat je later van studie moet wisselen, of dat je langer over je studie gaat doen, of zelfs dat je uiteindelijk geen diploma haalt. Dat is in vrijwel alle gevallen pijnlijk en slecht voor je zelfvertrouwen. Als je tweede studie het ook niet helemaal is, wordt het nog moelijker om je echte pad te vinden. Zonder van je tijd, zonde van je energie en zeker ook zonde van je geld: langer over je studie doen is tegenwoordig enorm duur, veel duurder dan een tussenjaar volgen na havo.

Een tussenjaar na havo is daarnaast ook een adempauze. Een jaar voor jezelf, waarin je geen proefwerken, tentamens en examens hoeft te halen. En juist daarom kan je tot jezelf komen en de echte belangrijke vragen beantwoorden: wat heb je in je mars, wat kan je toevoegen, wat zou je nou écht willen als alles kon…? Als je daarachter komt, kan er ineens veel meer dan je dacht. Lees hier meer over ons Liberal Arts Tussenjaar!

Een tussenjaar na je vwo 

Het vwo leidt je op tot wetenschappelijk onderwijs (wo). Onderzoek doen dus. Daar had je vast niet over nagedacht toen je op je elfde of twaalfde samen met je ouders koos voor het vwo. Ben je een geboren wetenschapper? Dan zit je goed. Het minder makkelijke nieuws is dat je over alles onderzoek kan doen. Wat fascineert je? Wat wil je doen met je leven? Waaraan wil je iets bijdragen? En hoe word jij daar zelf ook persoonlijk gelukkig van? Dit zijn vragen die op de meeste middelbare scholen secundair zijn, minder belangrijk dan het halen van je diploma. Logisch, maar nu moet jij wel kiezen…

Het kan ook zo zijn dat je eigenlijk helemaal geen geboren wetenschapper bent. Dat je het wetenschappelijke niveau wel aankan, maar dat onderzoek (alleen) je niet gelukkig maakt. Mag je van jezelf na je vwo ook kiezen voor iets met je handen, een vakopleiding? En mag dat van je omgeving? En wat zou je dan kiezen? Als je hierover twijfelt is een tussenjaar volgen na vwo een goed idee. 

Het kan tenslotte ook zo zijn, en dat geldt voor veel vwo-ers, dat je wel naar een universiteit wil, maar dat het heel belangrijk voor je is om er andere dingen naast te doen, misschien meer praktische dingen, en om een goed sociaal leven op te bouwen. Als je én de juiste studie kiest én alle dingen om je studie goed regelt, aangepast op wie jij bent, ga je vast een te gekke studietijd tegemoet. Veel belangrijke keuzes dus nu. De juiste stad, de juiste studie, de juiste dingen daarnaast vinden, de bij jou passende woonsituatie, etc. Of doe je eerst een tussenjaar na vwo? Lees hier meer over ons Liberal Arts Tussenjaar!

Een tussenjaar doen als je al gestudeerd hebt 

Een tussenjaar, na het volgen van een studie? Ook als je al een studie hebt geprobeerd, kan het volgen van het Liberal Arts Tussenjaar een oplossing bieden. Immers zonder dat je jezelf kent heb je gekozen voor een studie, je hebt de keuze snel gemaakt, je dacht dat het een ‘enige kans’ was, en dus is de kans niet zo heel klein dat dat mislukt. Het is namelijk voor het succesvol volgen van een studie van belang dat je een bron van autoriteit in jezelf gaat ontdekken die je op de middelbare school buiten jezelf moet zoeken. Een tussenjaar doen als je al gestudeerd hebt is dan een goede optie. Het helpt je je weg terug te laten vinden naar je innerlijke zekerheden. Stoppen met een studie is immers niet iets waar je blij van wordt. Ja, het kan een opluchting zijn dat je de knoop (eindelijk) hebt doorgehakt, of dat je eindelijk weet dat je niet door kan, maar het is toch ook verlieservaring: iets is niet gelukt. Je plan was niet goed of er is iets gebeurd, waardoor je dat wat je wilde bereiken niet kon realiseren. 

Het kan natuurlijk ook dat je wel degelijk de juiste studie hebt gekozen, maar dat je de middelen nog mist om die studie ook echt te kunnen doen. Discipline, motivatie, verbinding met wie jij werkelijk bent en met wat je (later) wil, dat is allemaal nodig om bezield te kunnen studeren. Een tussenjaar, na het volgen van een studie, kan je helpen om niet een tweede verlieservaring op te lopen. Om nu wél die richting te kiezen die echt bij jou past, met de mindset die daarbij hoort. De Vrije Hogeschool biedt je alles wat je nodig hebt om te werken aan jezelf en om duidelijkheid te krijgen. Lees hier meer over het Liberal Arts Tussenjaar.

We hebben echter ook een apart programma, voor studenten die hun bachelor hebben afgerond of die gestopt zijn met hun studie: het Heroriëntatietrimester (HOT). Het Heroriëntatietrimester is ontwikkeld voor studenten vanaf twintig jaar. Graag gaan we met je in gesprek om te bekijken welk programma het beste bij jou past. Het HOT duurt drie maanden en is behoorlijk intensief. Je zit dan in een groep met andere studenten, die allemaal óf een bachelor hebben afgerond, of tijdelijk zijn gestopt met hun studie. Lees hier meer over het Heroriëntatietrimester.

Wil je weten wie er eerder op de Vrije Hogeschool zaten en wat de school hen heeft gebracht? Lees de portretten van onze Alumni!

Deel deze pagina: