fbpx
Liberal Arts Tussenjaar

Een tussenjaar nemen? Waarom?

Een tussenjaar nemen? Waarom?

Als je met vragen zit over je toekomst, met vragen over jezelf en misschien ook met vragen over je verleden, is het belangrijk daar op tijd bij stil te staan. Neem een tussenjaar! Zomaar doorgaan verdiept waarschijnlijk dat waar je al in vast zit: je routines, je vluchtroutes en de gewoontes waar je niet zo blij van wordt. Stilstaan bij jezelf, tijdens een gedegen tussenjaar, is boeiend, maar ook heel hard werken. Dingen onder ogen zien en dingen veranderen, voordat je verkeerde keuzes maakt… het vereist inzicht en moed. Een tussenjaar nemen is dan ook geen overbodige luxe. 

Veel oud-studenten van de Vrije Hogeschool kijken niet alleen terug op een leuk en spannend jaar, met veel vriendschappen, reizen en nieuwe ervaringen, maar ook op het jaar dat hun leven richting heeft gegeven. Een jaar waarin ze persoonlijk heel veel meer hebben bereikt dan in een normaal schooljaar of collegejaar. Proefwerken en examens goed maken is natuurlijk belangrijk, net als het halen van studiepunten. Nog belangrijker is echter dat je tevreden bent met jezelf, dat je jezelf een goed cijfer geeft en dat je je gelukkig voelt met wat je doet en met de keuzes die je maakt: jouw eigen pad.

Voor het vinden van dat pad is een degelijk en inspirerend tussenjaar nemen een enorme investering in jezelf. Een pas op de plaats, die zorgt voor verdieping, zelfinzicht, motivatie en richting. Het Tussenjaar Liberal Arts van de Vrije Hogeschool biedt je alles wat je nodig hebt om dit allemaal te bereiken.

Waarom een tussenjaar na de middelbare school? 

Na vijf of zes jaar moeten doen wat school van je vraagt, tot aan de voorgeschreven eindexamenstof aan toe, zou je bijna vergeten dat je alleen een gevoel van geluk ervaart als je voldoet aan je eigen verlangens, je eigen verwachtingen, je eigen ambities, je nieuwsgierigheid, je fascinaties, je hoop. Én als je daarmee iets betekent voor anderen. Doen wat je echt wil doen dus, van binnenuit. Weet je nog niet wat je echt wil? Twijfel je of je naar de universiteit wil of naar een kunstacademie of het hbo? Ga dan uit je hoofd, en ga eentussenjaar volgen na je middelbare school waar je kunst en onderzoek combineert! 

Jonge kinderen hebben meestal geen moeite met het volgen van fascinaties. Spelenderwijs doen ze wat ze echt willen doen, zoeken ze uit wat ze echt willen weten en ontmoeten ze elkaar daarin ook. Weet jij echter na al dat moeten op de middelbare school nog wat je wil, wat je fascineert en waarin jij anders bent dan de anderen? En zo ja: hoe kan je van daaruit vervolgstappen zetten? 

Een tussenjaar na middelbare school kan je helpen. Een gedegen tussenjaar dan wel. Je woont namelijk in een land waarin de mogelijkheden ongekend zijn. Er zijn talloze studies, maar ook andere ontwikkelingskansen. Als je nu eerst uitzoekt wat jouw richting is, kan je in Nederland meters maken en dingen realiseren die een grote, misschien zelfs wereldwijde impact hebben. En er zijn allerlei combinaties mogelijk, van studies met dingen die je ernaast kan doen, of vakken die je ernaast kan volgen. Een studie hoeft geen gevangenis te zijn, waarin het opnieuw gaat om moeten, als jij maar weet waarom je een studie doet, wat je ermee wilt. En in welke stad pas jij? Wat voor leefruimte heb je nodig? Een drukke studentenflat, of een kamer ergens apart? En hoe ziet jouw sociale leven er idealiter uit? En je liefdesleven? Zou het niet voor heel veel schoolverlaters slim zijn: een tussenjaar nemen? Het Tussenjaar Liberal Arts gaat niet over studiekeuze, maar over levenskeuzes, waarbij je studiekeuze een eerste stap kan zijn. 

Andere tussenjaar ideeën 

Natuurlijk bestaan er nog veel meer Tussenjaar ideeën. Het meest romantische is een jaar lang reizen, zelfstandig of met vrienden, de hele wereld over. Vrij zijn, avontuur, vrienden maken, liefdes ontmoeten, en dan vanzelf erachter komen wie jij bent, waarin je bijzonder bent en dus: wat je wilt studeren, of wat je vervolgstappen zijn. 

Helaas… vaak lukt het nog wel om los te komen van je leven in Nederland, om de boel lekker de boel te laten, en om een leuke tijd te hebben, maar… bijna niemand ontdekt op wereldreis wat ‘ie daarna wil gaan doen. Het is eerder een stap buiten wat dan ook moeten doen. Bovendien mis je al snel de uiterste inschrijfdatum voor studies. Voor sommige studies moet je je al in november inschrijven, voor de meeste andere op 1 mei. En als je dan lekker in je hangmat hangt, op Bali, dan heb je geen zin om je hiermee bezig te houden. Logisch!

De Vrije Hogeschool heeft goed gekeken en geluisterd naar alle Tussenjaar Ideeën. Hoe kan je én vrij komen, én erachter komen waarin jij het verschil kan en wil maken in de wereld, én een keuze maken voor een studie of een ander vervolgstap? Het Tussenjaar Liberal Arts verenigt dan ook al deze elementen. Je onderzoekt jezelf, je komt los van het moeten van de middelbare school, je maakt een (studie) keuze (of schrijft je in bij 3 studies, waaruit je later kiest), én dan ga je op reis! We bereiden drie spannende reisconcepten voor, waar je er één uit kiest. Je trek met een kleine groep naar Schotland om wild te kamperen, naar Frankrijk waar je je bezig houdt met ecologie en kunst , of je loopt een stuk van de camino in Portugal. daarbinnen trek je je eigen plan. Niet zomaar een plan, maar iets dat jij echt wil en kan doen. Een bezielde reis!

Tussenjaar mogelijkheden in Nederland 

Andere Tussenjaar mogelijkheden in Nederland zijn er ook. Ze zijn in alle gevallen afgeleid van het Tussenjaar Liberal Arts van de Vrije Hogeschool, dat al 50 jaar bestaat. De alternatieve programma’s komen en gaan en houden ons scherp. Sommige zijn een beetje goedkoper en duren een half jaar, of zijn minder intensief, slechts enkele dagen per week. Sommige programma’s zijn meer gericht op stage lopen. Of op het hebben van een leuk jaar, ook als dat niet tot een bewuste vervolgkeuze leidt. 

In tegenstelling tot de andere tussenjaar mogelijkheden in Nederland denkt de Vrije Hogeschool dat een fulltime, heel tussenjaar in veel gevallen nodig is om echt van binnenuit gepaste en overtuigde keuzes te kunnen maken. Intrinsieke motivatie dus, na uitvoerig zelfonderzoek, Bildung én Liberal Arts. Daarin past in een later stadium ook stage lopen, meeloopdagen bezoeken en contact met oud studenten van de Vriie Hogeschool, die de studie die jij overweegt gedaan hebben of nog doen. Maar eerst gaan we op zoek naar wie jij nou werkelijk bent. Wat je kan, wat je wilt, wat je niet kan, wat je niet wilt en hoe de dingen in jouw leven samenhangen. 

Veel tussenjaar mogelijkheden in Nederland richten zich op één van de aspecten van het Tussenjaar Liberal Arts. Studiekeuze bijvoorbeeld, of juist Bildung. Of avontuur. Of geborgenheid. De Vrije Hogeschool richt zich van oudsher op al deze aspecten van tussenjaar mogelijkheden. Je vindt de wetenschapper in jezelf, die dat wat je nodig hebt kan ondervragen en onderzoeken. Je ontdekt de kunstenaar in jezelf, die creatieve oplossingen kan verzinnen, out of the box. En als je je leven in eigen hand wil nemen, ben je ook ondernemer: je maakt afspraken met jezelf en komt die na. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen en bent gepast trots op jezelf. 

Een tussenjaar tijdververlies? 

Sommige jongeren, of ouders, denken dat een tussenjaar op je 17e, 18e of 19e of 20ste tijdverlies betekent. Wij denken dat een goed tussenjaar juist tijd oplevert! Een pas op de plaats, na zoveel jaren leren op de middelbare school, brengt je dichter bij jezelf. Daardoor kan je betere keuzes maken voor je toekomst. En dat scheelt veel tijd en frustratie. Het scheelt zelfs veel geluk. 

Als je eigenlijk niet weet wat je wil en toch een studiekeuze maakt, is de kans groot dat je die studie niet kan of wil afmaken. Overstappen op een andere studie kost veel tijd en moeite. en er bestaat een gerede kans dat het daar dan ook niet lukt. Want weet je wel zeker dat je die andere studie dan wel echt wil en kan doen? Zeker met het huidige leenstelstel is het zaak om geen verkeerde keuzes te maken, want langer studeren is erg duur

Er is nog een andere vorm van tijdwinst, als je kiest voor een tussenjaar op je 17e, 18e of 19e of 20ste. Na het Tussenjaar Liberal Arts op de Vrije Hogeschool maak je keuzes vanuit je hart en vanuit zelfkennis. Dat betekent dat je met hart, ziel en hoofd studeert en/of werkt, oftewel: met de juiste focus. Je kan je beter concentreren en je kan de juiste discipline opbrengen. Daardoor heb je meer tijd over om andere dingen te doen die belangrijk voor je zijn. Dingen die je gelukkig maken. Werk, hobby’s, vrienden, relaties. De Vrije Hogeschool gaat er vanuit dat je als mens alleen kan groeien als je gelukkig bent en als je weet welke plek je in je leven wilt hebben voor andere mensen. 

Ik wil meer te weten komen over het Liberal Arts Tussenjaar! Lees hier verder. Bekijk de agenda voor de eerst volgende Open dag of informatieavond of plan een kennismakingsgesprek in.

Lees hier de verhalen van dwarslopers

Fotografie: Sander Heezen

Deel deze pagina: