fbpx
VH in het nieuws

Zijn wij maar apen? In HP De Tijd. Door Gerrie Strik.

Een belangwekkend artikel in HP de Tijd van juni 2022 n.a.v. het nieuwste boek van Frans de Waal is de rector van de Vrije Hogeschool Gerrie Strik gevraagd op het boek van De Waal vanuit feministisch perspectief te reageren. 

Lees hier het hele artikel op HP De Tijd.


Lees hieronder het kader Feministische kritiek van Gerrie Strik.

Feministische kritiek

Ook uit feministische hoek klinkt kritiek op De Waals nieuwste boek. Gerrie Strik (rector van de Vrije Hogeschool): “‘De aap in ons!’ proclameert primatoloog Frans de Waal. Filosofen, biologen, psychologen en humanisten van alle gezindten zeggen het hem luidkeels na. Maar het gaat er niet om dat wij 98 procent van onze genen gemeen hebben met chimpansees. Het gaat erom hoe wij het verschil waarderen. Contemporaine feministische denkers hebben veelvuldig aangetoond dat de westerse cultuur tendeert naar het devalueren van Natuur ten opzichte van Cultuur. En dat ‘het natuurlijke’ gekoppeld wordt aan ‘het vrouwelijke’, dat lager gewaardeerd wordt.

“Een nieuwe generatie feministen onderzoekt nu hoe feministisch onderzoek recht kan doen aan nieuwe subjectopvattingen, zowel in de natuurwetenschappen als in de geesteswetenschappen. Zij onderzoekt hoe het culturele leven een continuïteit vormt met het ‘natuurlijke’ leven in plaats van een dichotomie. De Waal echter legt een biologische basis (sekse) onder een culturele opvatting van gender: ‘It was biology all the time, stupid!’ Dat is een grove ontkenning van waar feministische wetenschappers de afgelopen eeuw voor hebben gestreden.”

Deel deze pagina: