fbpx
Nieuws

Waarom een Tussen(half)jaar

Liberal Arts Tussenjaar

Waarom een tussenjaar?

Na vijf of zes jaar moeten doen wat school van je vraagt, tot aan de voorgeschreven eindexamenstof aan toe, zou je bijna vergeten dat je alleen gelukkig wordt als je voldoet aan je eigen verlangens, je eigen verwachtingen, je eigen ambities, je nieuwsgierigheid, je fascinaties, je hoop. Én als je daarmee iets betekent voor anderen. Doen wat je echt wil doen dus, van binnenuit. Weet je nog niet wat je echt wil? Ga dan een tussenjaar volgen na je middelbare school. 

Jonge kinderen hebben meestal geen moeite met het volgen van fascinaties. Spelenderwijs doen ze wat ze echt willen doen, zoeken ze uit wat ze echt willen weten en ontmoeten ze elkaar daarin ook. Weet jij echter na al dat moeten op de middelbare school nog wat je wil, wat je fascineert en waarin jij anders bent dan de anderen? En zo ja: hoe kan je van daaruit vervolgstappen zetten? 

Een tussenjaar kan je helpen. Een gedegen tussenjaar dan wel. Je woont namelijk in een land waarin de mogelijkheden ongekend zijn. Er zijn talloze studies, maar ook andere ontwikkelingskansen. Als je nu eerst uitzoekt wat jouw richting is, kan je meters maken en dingen realiseren die een grote, misschien zelfs wereldwijde impact hebben. Een studie hoeft geen gevangenis te zijn, waarin het opnieuw gaat om moeten, als jij maar weet waarom je een studie doet, wat je ermee wil. 

Andere tussenjaar ideeën 

Natuurlijk bestaan er nog veel meer Tussenjaar ideeën. Het meest romantische is een jaar lang reizen, zelfstandig of met vrienden, de hele wereld over. Vrij zijn, avontuur, vrienden maken, liefdes ontmoeten, en dan vanzelf erachter komen wie jij bent, waarin je bijzonder bent en dus: wat je wil studeren, of wat je vervolgstappen zijn. 

Helaas… vaak lukt het nog wel om los te komen van je leven in Nederland, om de boel lekker de boel te laten, en om een leuke tijd te hebben, maar… bijna niemand ontdekt op wereldreis wat ‘ie daarna wil gaan doen. Het is eerder een stap buiten wat dan ook moeten doen. Bovendien mis je als snel de uiterste inschrijfdatum voor studies. Voor sommige studies moet je je al in november inschrijven, voor de meeste andere op 1 mei. En als je dan lekker in je hangmat hangt, op Bali, dan heb je geen zin om je hiermee bezig te houden. Logisch!

De Vrije Hogeschool heeft goed gekeken en geluisterd naar alle Tussenjaar Ideeën. Hoe kan je én vrij komen, én erachter komen waarin jij het verschil kan en wil maken in de wereld, én een keuze maken voor een studie of een ander vervolgstap? Het Tussenjaar Liberal Arts verenigt dan ook al deze elementen. Je onderzoekt jezelf, je komt los van het moeten van de middelbare school, je maakt een (studie) keuze (of schrijft je in bij 3 studies, waaruit je later kiest), én dan ga je op reis door Europa! We bereiden drie spannende groepsreizen voor, waar je er één uit kiest. En daar binnen trek je je eigen plan. Niet zomaar een plan, maar iets dat jij echt wil en kan doen. Een bezielde reis!

Het Tussen Halfjaar  

De Vrije Hogeschool denkt dat een fulltime tussenjaar in veel gevallen nodig is om echt van binnenuit gepaste en overtuigde keuzes te kunnen maken. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat jij voor een deel zelf wilt onderzoeken hoe je je tussenjaar invult. Of dat jij een studie bent begonnen waarvan je voelt: dit is niets voor mij! Dan is Het TussenHalfjaar iets voor jou: 

Bildung én Liberal Arts. Op reis én op werkveldonderzoek met een kleine groep geestverwanten. En natuurlijk brengen we je in contact met andere studenten van de Vriie Hogeschool, die de studie die jij overweegt gedaan hebben of nog doen. Maar eerst stroom je in; je ontmoet de jaarstudenten in een mooie introductieperiode. We gaan in een kleine groep op zoek naar wie jij nou werkelijk bent. Wat je hebt uitgevonden over jezelf in het eerste halfjaar: wat je kan, wat je wil, wat je niet kan, wat je niet wil en hoe de dingen in jouw leven samenhangen. 

Op welk aspect van het Liberal Arts Tussenjaar leg jij de nadruk? Studiekeuze of juist Bildung. Avontuur en reizen of juist een vertrouwde groep geestverwanten en geborgenheid? Ook het Vrije Hogeschool Tussenhalf jaar richt zich op al deze aspecten. Je vindt de wetenschapper in jezelf, die dat wat je nodig hebt kan ondervragen en onderzoeken. Je ontdekt de kunstenaar in jezelf, die creatieve oplossingen kan verzinnen, out of the box. En als je je leven in eigen hand wilt nemen, ben je ook ondernemer: je maakt afspraken met jezelf en komt die na. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen en bent gepast trots op jezelf. 

Deel deze pagina: