Imre Ploeg

Einde:

Het Rond 2, 3701 HS, Zeist

Beschrijving

Op 21 december 2017 geven vijfenvijftig studenten van het Liberal Arts Tussenjaar en het Herorientatietrimester een kerstconcert, waarin ze vanuit een eigen, voorzichtige impuls de wetenschap, kunst en religie tot eenheid smeden. Vanuit vier verschillende kunsten (schrijven, dans, beeldende kunst en muziek) creëren de studenten een avond vol met Postcards: kleine, gestolde gedachten voor de wereld. Daarbij werken ze samen met jongeren op andere plekken in de wereld, met de internationale organisatie Musical Postcards en met het fantastische professionele muziekensemble the Stolz Quartet.

Postcards

De Postcards maken de studenten in alle vormen en maten. Het kan een fysieke beweging zijn:  Samen met dansdocent Maxi Hill onderzoeken de studenten de verbinding tussen wie ze zijn en hoe ze bewegen. Als kleine autobiografische werken in dans. Maar het kan ook een beeldend werk zijn. Zo onderzoeken de studenten samen met beeldend kunstenaar Frederiek Nelissen hoe het doek en andere materialen ons expressie laten geven tussen wat we denken en voelen en hoe dit in de wereld zichtbaar wordt. Groot, zoals op een levensgroot doek, maar ook klein, zoals op de voorkant van een simpele postkaart.

De studenten schrijven in november en december, samen met Nicole Cataldo-Davies, tientallen postkaarten en korte brieven. Dit zijn niet alleen fictieve brieven aan beroemdheden, denkbeelden en aan zichzelf, maar ook echte brieven aan jongeren die terugschrijven vanuit een ander deel van de wereld. Zoals met een meisje uit de Verenigde Staten, die zich in haar schrijven verhoudt met haar omgeving, waarbij ze zich uitspreekt over racisme en geweld.

Samen met Imre Ploeg en the Stolz Quartet (hobo, viool, altviool en cello) componeren de studenten nieuwe muziek voor dit kerstconcert. Ruim tien nieuwe composities zullen op 21 december in premiere gaan, uitgevoerd door the Stolz Quartet en de studenten zelf. Deze muziek wordt aangevuld met koorwerken, gezongen door alle vijfenvijftig studenten, begeleidt door the Stolz Quaret en instrumentalisten uit de studentengroep.

Inspiratie

Bij het schrijven, schilderen, tekenen, dansen en musiceren van al deze postkaarten laten de studenten zich inspireren door het werk van de Russische filmregisseur Andrej Tarkovski (docent: Flore Lutters), het Boeddhisme en Taoïsme en de denkbeelden van Marina Abramovic (docent: Etrona van der Heijden) en Christelijke wereldbeelden vanuit een historisch, literair en persoonlijk perspectief, met beelden van Hildegard van Bingen, Franciscus van Assisi en Maximiliaan Kolbe (docent: Heleen Robben).

Kerstconcert

Al met al ontstaat op 21 december 2017 een avond, waarin vanuit de kleine gedachte van een eenvoudige postkaart tientallen tedere en ontroerende ‘kerstgedachten’ worden gedeeld: korte, persoonlijke boodschappen voor de wereld en voor jongeren op andere plekken in de wereld, die leven onder andere omstandigheden. Postkaarten in de vorm van dans, beeldende kunst, poëzie, proza en muziek. Een mooiere avond om de impuls van Bernard Lievegoed een warm hart toe te dragen is bijna niet denkbaar.

LET OP: kaartjes aan de deur kopen is helaas niet mogelijk!