Zoom (online)

Een studiekeuze maken waar je 100% achter staat en helemaal voor gaat na de zomer: hoe maak je die? Deze workshop is voor ouders/verzorgers en decanen van dwarslopers die hun studiekeuze maken in deze bijzondere tijd. Tijdens deze sessie delen we inspirerende tools met je om die studiekeuze te begeleiden.

Deze workshop is kosteloos bij te wonen na aanmelding via het formulier onderaan deze pagina. Meld je aan voor 12.00 uur op maandag 25 mei om alle informatie op tijd te ontvangen.
Vanwege de coronamaatregelen, vindt deze workshop online plaats op Zoom.

Programma (o.v.b.)
16.00 – 16.05 uur    Digitale ontvangst in de Zoom sessie.
16.05 – 16.15 uur     Inleiding Vrije Hogeschool door Etrona van der Heijden
16.15 – 17.00 uur     Workshop Studiekeuze door Etrona van der Heijden
17.00 – 17.15 uur     Ruimte voor vragen en afsluiting

Studiekeuzestress

Ieder jaar zien we studenten binnenkomen met veel vragen. Wat ons daarbij opvalt is de enorme druk en verwachtingen die ze ervaren. Ze moeten van de samenleving, moeten van de politiek, moeten van hun ouders en moeten uiteindelijk ook van een stemmetje in zichzelf.  Ze moeten komen tot een doel, een keuze, als uitgangspunt voor een geslaagd leven. Dit doel is het eindpunt. Alles is daaraan ondergeschikt.

Een ander uitgangspunt

Op de Vrije Hogeschool beginnen we vanuit een ander verhaal, dat niet begint bij een beperkte doeloriëntatie, de studie of beroepskeuze, maar bij een proces van zelfontwikkeling, als belangrijkste doel in het leven. Succes meet je volgens ons niet aan je goede baan, je auto, je mooie huis, maar aan de mate waarin je in staat bent jezelf te ontwikkelen en de mate waarin je dat samen met anderen doet. Dat is waar het om draait.

Je bestemming vinden

Het uitgangspunt van de Vrije Hogeschool is dat ieder mens een meer of minder vaag besef van zijn bestemming heeft. We kunnen beseffen dat we op een verkeerd pad zitten, omdat we een idee hebben van een goed pad. Er is iets in ons dat verwerkelijkt wil worden. Onze handelingen en onze keuzes kunnen ons daarbij helpen of ons juist belemmeren.

Tijdens het Liberal Arts Tussenjaar geven we jonge mensen tools in handen om na hun eindexamen een jaar lang een aantal vermogens te scholen die in de voorgaande jaren weinig aandacht hebben gehad. Minder positieve gevolgen van het huidige onderwijssysteem maken een algemeen oriënterend en algemeen ontwikkelend jaar voor veel adolescenten tot een wenselijke overbrugging naar het hoger beroepsonderwijs of de universiteit.

Algemeen oriënterend wil zeggen dat de creativiteit en het wilsgebied van jonge mensen aangesproken wordt door een combinatie van Kunst, Wetenschap en Ondernemen. De oriëntatie op verschillende studies is het gevolg van Bildung, van een positieve algemene inleiding in de cultuur- en geesteswetenschappen en het vergroten van handelingsbekwaamheid door het leren initiatief te nemen.

Tijdens de workshop gaan we hier dieper op in en vervolgens samen mee aan de slag. Hier vind je meer informatie over hoe dwarslopers in het Liberal Arts Tussenjaar toewerken naar een studiekeuze waar ze 100% achter staan. Wil je meer informatie over deze workshop, de Vrije Hogeschool of de programma’s? Neem dan gerust contact op.

Wij zijn dwarslopers.