fbpx

Dit lab filosofie is een van de keuzevakken uit het Liberal Arts Tussenjaar, gegeven door filosoof en docent Flore Lutters. In zijn werk zoekt hij naar de kruisverbinding tussen film en filosofie.

‘Het is een naïef mens die denkt dat we niet verwikkeld zijn in een woest gevecht,’ schreef de veertiende-eeuwse Perzische dichter Hafiz. Hafiz had het bij het rechte eind: Als mens ontwaken gaat niet vanzelf. Hoe zet je je met het gebeuren dat leven heet, uiteen? Hoe word je zelfbewust in een wereld die je autonomie niet altijd op prijs stelt? Vaak begint het met een zeurend gevoel dat er iets niet klopt, maar je kunt er je vinger niet achter krijgen wat dat is. Achteraf zie dat je een wake-up call kreeg, een uitnodiging om op weg te gaan. 

Existentiële vragen horen bij dit pad. Wanneer ben ik vrij? Hoe vind ik betekenis? Hoe kom ik echt in verbinding metanderen? Wat is liefhebben? Hoe ervaar ik de natuur? Met deze vragen is de filosofie al eeuwenlang bezig.  

Denkers als Kierkegaard, Heidegger en Sartre maakten die vragen modern. Ze kwamen tot moeizaam verkregen, en daardoor dierbare en persoonlijke maar altijd voorlopige antwoorden. Je maakt kennis met hun vragen en je wordt uitgenodigd je eigen antwoorden te beproeven. 

Deel deze pagina: