Dit programma is een onderdeel van de Lievegoed Academie.

Masterclass – de strijd om het mens-zijn
VH MCLASS MILLENIALS

Al hebben we geen idee hoe ons leven er over 10 jaar uitziet, toch lijkt het of we alles wat we willen, kunnen bereiken als we 18 zijn. Maar opeens zijn we 25, 30 of 40 en de onbereikbare verten van de toekomst zijn nog even ongrijpbaar als toen we 18 waren. Hoe creëren we aandacht voor denkbeelden en gevoelens die ons bestaan zin geven? Hoe creëren we aandacht voor elkaar, en bewustzijn voor de vragen van deze tijd? Hoe creëren we opnieuw aandacht voor een medemenselijke horizon waar vriendschap, vertrouwen en liefde een rol spelen? 

Veel millennials vragen zich af wat er in de wereld aan de hand is en hoe zij in hun eigen leven een verhouding kunnen vinden tot de toenemende dreigingen van onze tijd op het gebied van onze leefomgeving, de aarde, terrorisme en toenemende polarisatie en razendsnelle technologische en gen-technische veranderingen. Er leeft onzekerheid op alle levensgebieden en de stress en druk nemen alsmaar toe. We hebben haast. 

In de tweewekelijkse class – De strijd om het mens-zijn ga je met andere nomaden, zoekers, tasters, grensgangers en tijdreizigers in gesprek over de geestelijke dimensie van wat zich in de wereld en in onszelf afspeelt. Welke krachten spelen in de wereld? Hoe werkt dit door in mijzelf en hoe kan ik hier in mijn leven mee omgaan? Hoe kan ik hierin herkenning vinden en houvast?

Door middel van het uitwisselen van ervaringen uit je eigen leven, biografisch schrijven, het onderzoeken van wereldliteratuur en via muziek, doorleven we door het jaar heen het thema van de strijd om het mens-zijn als een zoektocht naar bewustzijnsontwikkeling. In de masterclass werk je vanuit drie verschillende gezichtspunten en met drie verschillende docenten: 

  1. Biografisch schrijven. Docent: Yvonne Meesters, biografisch coach. 
  2. De kracht van verbeelding. Docent: Imre Ploeg, componist, dirigent en sociaal vernieuwer. 
  3. De geboorte van het ‘ik’ in de wereldliteratuur. Docent: Gerrie Strik, directeur Vrije Hogeschool en literatuurwetenschapper. 

De Masterclass vindt om de week plaats op zaterdagmiddag, tussen 13.30 en 17.00 uur, op de Vrije Hogeschool in Zeist. Het is mogelijk na afloop met elkaar te eten of borrelen.

Data | 13 en 27 januari | 10 en 24 februari | 10 en 24 maart | 7 en 21 april 2018 | 12 en 26 mei | 2 en 23 juni 

Voor wie | iedereen tussen de 20 en 40 jaar 

Kosten | studenten: 250 euro, werkenden: 400 euro 

 

13 januari 2018

Lees meer over Masterclass de strijd om het mens-zijn

1 December 2017

Aanmelden

masterclass strijd promo