Dit programma is een onderdeel van de Lievegoed Academie.

Masterclass – de strijd om het mens-zijn
voor jonge mensen

Veel jonge mensen vragen zich af wat er in de wereld aan de hand is en hoe zij in hun eigen leven een verhouding kunnen vinden tot de toenemende dreigingen van onze tijd, op het gebied van het milieu, de uitputting van de aarde, oorlog en terrorisme, toenemende polarisatie en razendsnelle technologische veranderingen. Er leeft veel onzekerheid op alle levensgebieden en de stress en druk nemen alsmaar toe.

In de tweewekelijkse Masterclass – De strijd om het mens-zijn ga je met andere jonge mensen in gesprek over het zoeken van de geestelijke dimensie van dat wat er zich in de wereld en in onszelf afspeelt. Welke krachten brengen ‘goed en ‘kwaad’ in de wereld, hoe werkt dit door in mijzelf en hoe kan ik hier in mijn dagelijks leven mee omgaan? Hoe kan ik hierin herkenning vinden en houvast?

Door middel van het uitwisselen van ervaringen uit je eigen leven, autobiografisch schrijven, het onderzoeken van wereldliteratuur en het verbeelden door de kunsten doorwerken we door het jaar heen het thema van de strijd om het mens-zijn. Een zoektocht naar het bewustzijnsontwikkeling van de mens. In de masterclass werk je vanuit drie verschillende gezichtspunten, vanuit verschillende leermeesters en met drie verschillende docenten:

1. Het zoeken van bruikbare, wekkende beelden en autobiografisch schrijven. Docent: Yvonne Meesters, docent autobiografisch schrijven en biografisch coach.
  2. Het zoeken van de opgave van de mens in de kracht van verbeelding. Docent: Imre Ploeg, componist, dirigent en sociaal vernieuwer.
  3. Het zoeken naar de geboorte van het ik in de wereldliteratuur. Docent: Gerrie Strik, directeur Vrije Hogeschool en cultuur- en literatuurwetenschapper. De Masterclass vindt om de week plaats op zaterdagmiddagen, tussen 13.30 en 17.00 uur, op de Vrije Hogeschool in Zeist.

Data | 7 en 21 oktober, 4 en 18 november, 2 en 16 december 2017, 13 en 27 januari, 10 en 24 februari, 10 en 24 maart, 7 en 21 april 2018

Voor wie | iedereen tussen de 20 en 40 jaar

Kosten | studenten 250 euro, werkenden: 400 euro

7 oktober 2017