Pagina: Werkgevers

Goed werkgeverschap, volwaardig personeelsbeleid 

De wereld verandert snel en wordt complexer en veeleisender voor mensen. Op het werk draait het om presteren, efficiëntie en snelheid. Thuis wacht vervolgens vaak een druk sociaal leven. Uit cijfers van TNO blijkt dat stress en stress gerelateerde klachten bij werkende mensen sterk toenemen en inmiddels verantwoordelijk voor meer dan 50% van de verzuimkosten voor werkgevers. (bron: oorzaken, gevolgen en risicogroepen van burn-out: tussenrapportage, tno2019)

Niet alleen vanuit financieel oogpunt, maar ook met het oog op duurzame inzetbaarheid en welzijn van medewerkers geldt: medewerkers moeten mentaal fit zijn om gezond te blijven, goed te kunnen presteren, voldoening uit hun werk te blijven halen en tot hun pensioen mee te kunnen blijven doen.

De leergang is een onmisbaar instrument om medewerkers in hun midlife fase te ondersteunen bij het handhaven van hun work-life balans en het versterken van hun innerlijke drijfveren.

Een investering die nodig is

Daar waar de twintiger ongeremd groeit en bloeit, is de veertiger een fase verder in zijn leven en zijn de doelen en ambities van vroeger niet langer toereikend. Vooral hoogopgeleide medewerkers met grote ambities en loyaliteit aan de organisatie worstelen mid career met zingevingsvraagstukken. Deze levensvragen ondermijnen de motivatie en het functioneren van werknemers. In de visie van de Vrije Hogeschool is niet voor niets dat in deze levensfase dat geestelijke klachten ontstaan die tot burn-out verschijnselen leiden (zie kader) 

Onderzoek van TNO heeft vastgesteld dat hoogopgeleide werknemers een aanzienlijk hoger kans op burn out klachten hebben. Burn out leidt tot langdurig verzuim en vormt voor de werknemer en werkgevers tot aanzienlijk schade.  LALC is een krachtig instrument om uitval door  psychische klachten te voorkomen en sleutelfiguren in uw organisatie te ondersteunen in deze levensfase.

Werven nieuwe medewerkers 

Als werkgever geeft u met het aanbieden van de leergang een krachtig signaal af naar ál uw medewerkers dat u oog heeft voor de levensloopbegeleiding van uw werknemers, De investering die u met deze leergang in uw mensen doet, helpt bij het binden van goede mensen aan uw organisatie en geeft uw medewerkers nieuwe energie om de volgende fase van hun carrière aan te pakken. 

‘Ambassadeurs voor het leven’ Tevreden werknemers zijn niet alleen loyaal aan uw organisatie, zij worden ook ‘ambassadeurs voor het leven’. Of zij binnen of buiten uw organisatie actief zijn, er is geen betere reclame dan gemotiveerde en tevreden (ex)medewerkers. Dat is niet alleen gunstig bij het werven van nieuwe medewerkers, maar ook als u onverhoopt een beroep wilt (of moet) doen op gepensioneerde, ex-medewerkers. 

Achtergrond midcareer fase in de visie van de Vrije Hogeschool (kader)

Als we de totaliteit van de menselijke levensloop bekijken dan onderscheiden we daarin een ontwikkelingsperiode die ongeveer twintig jaar duurt en een sociaal productieve periode die ongeveer 47 jaar duurt en een rustfase die eveneens ongeveer 20 jaar duurt. Die productieve fase valt weer in twee helften uiteen. Een eerste helft waarop de mens expansief in het leven staat en zich een plaats verovert in de maatschappij, en een tweede helft waarin hij vanuit de plaats die hij veroverd heeft een vrije verbinding kan vinden tot de sociale structuur waarin hij staat, waarin hij kan gaan luisteren naar wat de wereld van hem wil, en steeds minder naar wat hij van de wereld wil. De overgang tussen deze twee fasen ligt in het midden van de totale productieve fase, tussen het 35steen het 52stelevensjaar. In deze jaren wordt deze overgang als een innerlijke crises beleefd, die met meer of minder spanningen gepaard kan gaan. Op dit moment wordt die fase, de midcareer fase onvoldoende onderkend en zien wij werknemers soms op de meest wonderlijke plekken zoeken naar zingeving. In deze geïndividualiseerde samenleving zien zij zich gedwongen levensvragen zelf van een eigen inhoud te voorzien, met wisselend succes

Het gebrek aan erkenning van de midcareer fase en gebrek aan degelijke begeleiding leidt voor mensen in de leeftijdsfase van 35 tot 47 vaak tot geestelijke stress, vervlakking van ambities en somberheid. Deze klachten kunnen leiden tot burn out verschijnselen.

Meer informatie

Neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Deel deze pagina:

Aankomende evenementen

Liberal Arts Life Coaching
05 juli 2023

Informatieavond | Liberal Arts Life Coaching | 5 juli