Een tussenjaar nemen?

Als je met vragen zit over je toekomst, met vragen over jezelf en misschien ook met vragen over je verleden, is het belangrijk daar op tijd bij stil te staan. Neem een tussenjaar! Zomaar doorgaan verdiept waarschijnlijk dat waar je al in vast zit: je routines, je vluchtroutes en de gewoontes waar je niet zo blij van wordt. Stilstaan bij jezelf, tijdens een gedegen tussenjaar, is boeiend, maar ook heel hard werken. Dingen onder ogen zien en dingen veranderen, voordat je verkeerde keuzes maakt… het vereist inzicht en moed. Een tussenjaar nemen is dan ook geen overbodige luxe. 

Veel oud-studenten van de Vrije Hogeschool kijken niet alleen terug op een leuk en spannend jaar, met veel vriendschappen, reizen en nieuwe ervaringen, maar ook op het jaar dat hun leven richting heeft gegeven. Een jaar waarin ze persoonlijk heel veel meer hebben bereikt dan in een normaal schooljaar of collegejaar. Proefwerken en examens goed maken is natuurlijk belangrijk, net als het halen van studiepunten. Nog belangrijker is echter dat je tevreden bent met jezelf, dat je jezelf een goed cijfer geeft en dat je je gelukkig voelt met wat je doet en met de keuzes die je maakt: jouw eigen pad.

Voor het vinden van dat pad is een degelijk en inspirerend tussenjaar nemen een enorme investering in jezelf. Een pas op de plaats, die zorgt voor verdieping, zelfinzicht, motivatie en richting. Het Tussenjaar Liberal Arts van de Vrije Hogeschool biedt je alles wat je nodig hebt om dit allemaal te bereiken.

Een Tussenjaar na je havo, vwo of studie? Lees hier verder!

Lees het Tussenjaarverhaal van Mara, student aan de Vrije Hogeschool.

De voordelen van het Liberal Arts Tussenjaar

Voor veel studenten zijn voordelen van een goed tussenjaar talrijk. Het Liberal Arts Tussenjaar neemt afstand van het moeten van de middelbare school, om te kijken naar wat jij nou echt wil (als er even niets moet voor cijfers). Je oriënteert je breed op je toekomst, los van de vakken en de docenten van de middelbare school. Je gebruikt daar kunst bij, zodat je durft te luisteren naar je intuïtie, maar ook wetenschap, zodat je de dingen kritisch afweegt, én je onderneemt, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt. 

Er zijn echter nog meer tussenjaar voordelen! Je hebt een mooi, leuk, inspirerend en onvergetelijk jaar. Je maakt vrienden voor het leven. Je maakt een spannende reis en hebt daarbij je eigen plan, je eigen focus. En je komt tot een duidelijk scenario voor je toekomst, compleet met een stappenplan, maar ook met een baken op de verre horizon: een beeld van hoe jij wil leven, waar je naartoe wil werken. Een studie is dan ineens een middel geworden, en niet meer een einddoel, waarop je je blindstaart. 

Tenslotte is er nog een diepere laag, naast alle concrete voordelen van een tussenjaar: na het Liberal Arts Tussenjaar kom je tot het besef dat je alleen gelukkig kan worden en blijven, als je naar jezelf luistert en als je luistert naar de wereld om je heen: wat is er nodig en wat wil jij diep van binnen doen. Je zal jezelf deze vragen stellen, de rest van je leven, op momenten dat je vastloopt, of op momenten dat je voelt dat er een kans ligt. Een kans op verbetering, een kans op een win-win situatie, een kans op geluk. 

Maak hier een afspraak voor een kennismakingsgesprek

Je kunt ons ook bellen of appen.

Deel deze pagina:

Aankomende evenementen

03 oktober 2022

Start Liberal Arts Tussenjaar | 3 oktober

19 oktober 2022

Informatieavond Liberal Arts Tussenjaar | 19 oktober