Waarom een Tussenjaar?

Na vijf of zes jaar moeten doen wat school van je vraagt, tot aan de voorgeschreven eindexamenstof aan toe, zou je bijna vergeten dat je alleen gelukkig wordt als je voldoet aan je eigen verlangens, je eigen verwachtingen, je eigen ambities, je nieuwsgierigheid, je fascinaties, je hoop. Én als je daarmee iets betekent voor anderen. Doen wat je echt wil doen dus, van binnenuit. Weet je nog niet wat je echt wil? Ga dan een tussenjaar volgen na je middelbare school.

Een tussenjaar kan je helpen. Een gedegen tussenjaar dan wel. Je woont namelijk in een land waarin de mogelijkheden ongekend zijn. Er zijn talloze studies, maar ook andere ontwikkelingskansen. Als je nu eerst uitzoekt wat jouw richting is, kan je meters maken en dingen realiseren die een grote, misschien zelfs wereldwijde impact hebben. Een studie hoeft geen gevangenis te zijn, waarin het opnieuw gaat om moeten, als jij maar weet waarom je een studie doet, wat je ermee wil.

Een Tussenjaar na je havo, vwo of studie? Lees hier verder!

Lees het Tussenjaarverhaal van Mara, student aan de Vrije Hogeschool.

Andere Tussenjaar ideeën

Natuurlijk bestaan er nog veel meer Tussenjaar ideeën. Het meest romantische is een jaar lang reizen, zelfstandig of met vrienden, de hele wereld over. Vrij zijn, avontuur, vrienden maken, liefdes ontmoeten, en dan vanzelf erachter komen wie jij bent, waarin je bijzonder bent en dus: wat je wil studeren, of wat je vervolgstappen zijn.

Helaas… vaak lukt het nog wel om los te komen van je leven in Nederland, om de boel lekker de boel te laten, en om een leuke tijd te hebben, maar… bijna niemand ontdekt op wereldreis wat ‘ie daarna wil gaan doen. Het is eerder een stap buiten wat dan ook moeten doen. Bovendien mis je als snel de uiterste inschrijfdatum voor studies. Voor sommige studies moet je je al in november inschrijven, voor de meeste andere op 1 mei. En als je dan lekker in je hangmat hangt, op Bali, dan heb je geen zin om je hiermee bezig te houden. Logisch!

De Vrije Hogeschool heeft goed gekeken en geluisterd naar alle Tussenjaar Ideeën. Hoe kan je én vrijkomen, én erachter komen waarin jij het verschil kan en wil maken in de wereld, én een keuze maken voor een studie of een ander vervolgstap? Het Tussenjaar Liberal Arts verenigt dan ook al deze elementen. Je onderzoekt jezelf, je komt los van het moeten van de middelbare school, je maakt een (studie) keuze (of schrijft je in bij 3 studies, waaruit je later kiest), én dan ga je bijna een maand op reis door Europa! We bereiden drie spannende groepsreizen voor, waar je er één uit kiest. En daarbinnen trek je je eigen plan. Niet zomaar een plan, maar iets dat jij echt wil en kan doen. Een bezielde reis!

Bekijk hier de agenda voor de open dagen Tussenjaar

Maak hier een afspraak voor een kennismakingsgesprek

Je kunt ons ook bellen of appen.

Deel deze pagina:

Aankomende evenementen

28 september 2023

Informatieavond | Liberal Arts Tussenjaar | 28 september

Liberal Arts Tussenjaar
02 oktober 2023

Meeloopdag LAB | Liberal Arts Tussenjaar | 2 oktober

Liberal Arts Tussenjaar
02 oktober 2023

Informatieavond | Liberal Arts Tussenjaar | 2 oktober

Liberal Arts Tussenjaar informatieavond
25 november 2023

Open dag | Liberal Arts Tussenjaar | 25 november