Programma Tussenjaar

Wat houdt het Liberal Arts Tussenjaar in?

Het Liberal Arts Tussenjaar in een notendop. Hoe ziet het programma van een Liberal Arts Tussenjaar of “breekjaar” eruit? En hoe een week? Zoals de Liberal Arts gedachte al weergeeft werken we met kennis, kunst, ondernemen en reizen. 


Het Liberal Arts Tussenjaar draait om jou: je werkt aan persoonlijk leiderschap, creativiteit en inzicht. Tijdens het jaar werk je toe naar een kunstproductie als performer, danser, of musicus/zanger, je kiest een ecologische kunstreis, een filosofische reis of je trekt Into The Wild op een survivaltocht door het ruige Schotland. Gedurende het hele jaar word je gecoacht om tot een weloverwogen studiekeuze te komen. En tenslotte maak je vrienden voor het leven! 

EERSTE HALFJAAR

BE YOURSELF
Semester 1 Blok 1

Het eerste semester, van september tot eind januari, staat in het teken van (wetenschappelijk) onderzoek en het ontdekken van je eigen stroom. Het heeft een uitgesproken kennis-karakter. Deze periode bestaat uit twee blokken en eindigt met een presentatie. Het accent ligt op onderzoek en zelfkennis. Je onderzoekt je biografie en je traint proactiviteit en wilskracht. Je leert te onderzoeken en te handelen ipv te kijken hoe het komt. Tijdens semester 1 staat de vraag centraal: ‘wie ben ik’ en welke bronnen voeden mij in en buiten het studieprogramma’?

In het eerste semester kies je een van de volgende Labs en Ateliers: 

Lab 1 | Culturele antropologieAtelier 1 | Moderne dans
Lab 2 | FilosofieAtelier 2 | Creatief schrijven
Lab 3 | EcologieAtelier 3 | Beeldende kunst

Semester 1, Blok 2 

Ook in het tweede blok kun je weer uit verschillende vakken kiezen.

Lab 1 | Culturele antropologie Atelier 1 | Theater
Lab 2 | Film en Filosofie Atelier 2 | Beeldende kunst
Lab 3 | Humanistiek  Atelier 3 | Muziek


TWEEDE HALF JAAR

BE CREATIVE | blok 1

Het tweede half jaar staat in het teken van creativiteit en ondernemen. De mens als kunstenaar/ondernemer staat nu centraal. Blok 1 begin met de studiekeuze weken. Je onderzoekt je dromen in de toekomstdromenweek.  Wat wil jij?  Je maakt een onderzoeksplan; Waar ga jij voor? wat wil jij meemaken in leven en werk? Welke studie hoort daarbij? In de werkveldonderzoek-weken toets je je droom in de praktijk. De VH heeft een netwerk van meer dan 1000 alumni, van kunstenaars, tot filosofen, van cultureel antropologen tot ecologen, van schrijvers tot coaches, van sociaal werkers, ondernemers tot politici. (Bekijk 50 jaar Vrije Hogeschool). De vraag die centraal staat is: ‘hoe kom ik in vorm en hoe geef ik vandaar vorm aan leven en studie?’

Na de werkveldweken volgt een nieuwe periode creativiteit in labs en atelier:

Lab en Atelier Belonging/Longing to be 

Lab 1 | Culturele antropologie IIIAtelier 1 | Theater
Lab 2 | Aardsysteem studiesAtelier 2 | Muziek
Lab 3 | Gender studiesAtelier 3 | Beeldende kunst

Blok 1 eindigt met een grote kunstproductie.

GO GLOBAL | blok 2

Blok 2 loopt van maart tot de zomervakantie en heeft een uitgesproken sociaal karakter. Deze periode staat in het teken van het maken van verbinding tussen de grote vraagstukken in jezelf en de buitenwereld. Dit doe je door in de labs en ateliers op zoek te gaan naar de grote vragen van deze tijd, en door de voorbereiding van de grote reis. We sluiten deze periode af met de presentatie van de resultaten van de ateliers en de reisplannen. 

Hier zie je voorbeelden van Meesterproeven van studenten.  

Als je hebt leren onderzoeken en eigenzinnig vorm te geven, gaat het erom dat je ook leert te ondernemen: je gaat op reis met elkaar! In deze periode komt het accent te liggen op ondernemend gedrag, resultaatgerichtheid, besluitvaardigheid en ontwikkelingsgerichtheid. Je vermogen tot samenwerking, wordt nu getraind en ingezet in een gezamenlijke reis door Europa.

Alles komt samen, met je nieuwe vertrouwelingen ga je naar jouw plek, waar je jouw utopie vertelt. Ver weg, waar je het ook achter kan laten, als totaalutopie. Van droom naar werkelijkheid: Auw, maar wacht… er zit een ‘way of life’ in je utopie !  speelruimte! 

Toekomstplan
Vervolgens sluit elke student het jaar af met een persoonlijk toekomstplan. Daarmee geef je weer hoe jouw toekomst eruit gaat zien, en hoe jij die op een haalbare manier gaat realiseren. Ook is jouw toekomstplan gebaseerd op zelfonderzoek en is de presentatie ervan gegoten in een eigen kunstvorm. Ten slotte maak je hierin zichtbaar dat je een gefundeerde studiekeuze hebt gemaakt.

En hoe ziet een doorsnee week er uit?

Labs – Labs zijn onderzoeksgroepen van 15-16 personen. Ze bieden verdieping en vernieuwing van (zelf)inzicht. Door middel van vragen als: Hoe zit ik in elkaar? Ook onderzoek je wat jou drijft. Waardoor je in contact komt met eerste ontmoetingen van nieuwe ‘waarheden’, werkelijkheden, overtuigingen en mogelijkheden.

Colleges – Op maandagochtend volg je een aantal colleges die je op weg helpen leiderschap te ontwikkelen. Zo zijn deze colleges interactief. 

Coaching – Dit is een groep van 15-16 studenten. In de coaching werk je aan je portfolio. Ook werk je toe naar je studiekeuze vóór 1 mei. Bovendien worden de vragen: wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? verbonden met andere toekomstvragen. Bijvoorbeeld vragen als: wat voor studie past bij mij? Wat voor woonsituatie? Hoe kan ik het beste leren? Wat heb ik nodig om positief te blijven?

Ateliers In Ateliers wordt er gewerkt zoals op kunstopleidingen gebruikelijk is. Je bent individueel of in de groep met een project of opdracht bezig. De docent legt aan de groep iets uit en geeft ook individueel feedback. De docent is hier opleider en vakdocent.

Dwarslopers Avonden  Tijdens deze avonden leiden inspirerende sprekers een actueel onderwerp in. Vervolgens ga je met je medestudenten en de bezoekers van buiten in debat. Femke Halsema, Felix Klos, Jesse Klaver, Herman van Veen, Freek de Jonge zijn onder andere enkele dwarslopers die te gast waren. Daarnaast leiden de Dwarslopers Avonden naar het Dwarslopers Festival in het voorjaar.

Feest – De culturele commissie organiseert een aantal feesten gedurende het Tussenjaar. Ook vieren we samen de jaarfeesten.

Commissies – Ten slotte op vrijdagochtenden werk je in commissies aan ondernemerschap. Je kunt kiezen uit de Culturele commissie, de pr-commissie, de Evenementen commissie, de opleidingscommissie en de Redactiecommissie. Ook in je commissie werk je stap voor stap toe naar het Dwarslopers Festival

Meer weten over het tussenjaar? Kom kennismaken!


Evalueren

Op de VH word je niet door een beoordeling afgerekend tijdens je tussenjaar / breekjaar / oriëntatiejaar, maar de beoordeling is een onderdeel van het leerproces. Je maakt een portfolio en eindigt ieder trimester met een performance. Een performance is een assessment. Bijvoorbeeld een Tedtalk, Art performance of het Dwarslopersfestival. Je bouwt een portfolio op, waarmee je jezelf kunt presenteren op een kunstacademie of Hogeschool. Aan het eind van het jaar presenteer je je Toekomstplan.

Studiemateriaal

Je studiemateriaal is onderdeel van het collegegeld. Aan het begin van ieder Semester ontvang je een studiegids. Hierin vind je de beschrijving van de komende labs en ateliers.

Deel deze pagina:

Aankomende evenementen

28 september 2023

Informatieavond | Liberal Arts Tussenjaar | 28 september

Liberal Arts Tussenjaar
02 oktober 2023

Meeloopdag LAB | Liberal Arts Tussenjaar | 2 oktober

Liberal Arts Tussenjaar
02 oktober 2023

Informatieavond | Liberal Arts Tussenjaar | 2 oktober

Liberal Arts Tussenjaar informatieavond
25 november 2023

Open dag | Liberal Arts Tussenjaar | 25 november