Eindexamens achter de rug. Wat nu?

Eigenlijk weten we het allemaal allang. We leven in een wereld van complexiteit: globalisering, dynamiek, snelheid en intensiteit. We leven in een tijd van transformaties: het klimaat, de energievoorziening, de voedselproductie, het onderwijs veranderen. Veranderingen volgen elkaar sneller op. Tegelijkertijd is het vertrouwen dat we veranderingen die ons voortbestaan bedreigen duurzaam kunnen stoppen onveranderd afwezig. Het Liberal Arts Tussenjaar wil daarop inspelen.

Het is tijd dat we nieuwe dingen doen op een nieuwe manier. Dat betekent dat Vrije Hogeschool jonge mensen wil opleiden die de nieuwe kansen zien en die die kansen daadwerkelijk vormgeven. De Vrije Hogeschool heeft als missie om haar studenten toe te rusten voor de uitdagingen en kansen van de 21steeeuw.  Je studiekeuze vloeit daaruit voort.

Het onderwijs dat hierbij past:

• Ontwikkelt het potentieel aan creatief vermogen van de student
  • Stimuleert de student om drijfveren, waarden en levensdoelen in zichzelf en bij anderen te ontwikkelen alvorens een studie te kiezen
  • Stimuleert een ondernemende houding in studeren, reizen en kunst

Het Liberal Arts Tussenjaar

De Vrije Hogeschool biedt je een volledig programma aan van een jaar, waarin je een persoonlijke ontwikkeling doormaakt, en je oriënteert op je mogelijkheden na het Liberal Arts Tussenjaar, in de vorm van een opleiding of een studie en een plan voor de toekomst.

Het doel van Liberal Arts Tussenjaar is ontwikkeling van jouw uniek zijn. We zien persoonlijke ontwikkeling als dé basis voor menselijke ontwikkeling. We leren je om de biografische thema’s op je te nemen. De essentie: leer sturen vanuit je zelf en neem leiding vanuit jezelf: Be yourself.

Het volgende Tussenjaar start in september 2019.

We inspire

Liberal Arts

Wat zijn Liberal Arts? Letterlijk vertaald zijn het Vrije Kunsten. Ze stammen uit de Griekse oudheid en het doel is om je persoonlijk sterker en ‘nobel’ te maken. Dat wil zeggen, goed voor het geheel, dus niet alleen maar voor jezelf. In de Liberal Arts, maar ook in de antroposofie (Bildung), gaan we ervan uit dat je gelukkig wordt als je doet wat jij te doen hebt in je leven. Dat kan een roeping zijn, maar meestal is het: doen wat je op dat moment het beste kan doen, voor jezelf en voor anderen. Daarvoor moet je overzicht en kennis hebben, verschillende kanten bekijken en onderzoeken wat het beste is voor je. Denken als een WETENSCHAPPER dus. Maar je moet ook creatief zijn, durf hebben, out of the box denken, iets doen voordat je weet wat de uitkomst zal zijn, zoals een KUNSTENAAR. En tenslotte moet je reële plannen maken, stappen zetten en doorzetten, zoals een ONDERNEMER. Als je je op deze drie gebieden voldoende ontwikkelt, kan je de hele wereld aan!

Het Liberal Arts Tussenjaar

Hoe ziet het jaarprogramma eruit? En hoe een week? Zoals de Liberal Arts gedachte al weergeeft werken we met kennis, kunst en ondernemen.

Brochure Liberal Arts Tussenjaar 2018