Weet je niet wat je wilt gaan studeren? Of vind je juist heel veel dingen interessant en kun je geen keuze maken?

In het Liberal Arts Tussenjaar ontwikkel je persoonlijk leiderschap en ontmoet je andere dwarslopers; jongeren die verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en de wereld. 

Je wordt geïnspireerd door topdocenten, maakt vrienden voor het leven, gaat op reis en wordt gecoacht om tot een weloverwogen studiekeuze te komen. Het Liberal Arts Tussenjaar start in september 2020.   

JE HEBT JE DIPLOMA GEHAALD
MAAR BEN JE OOK GESLAAGD?

Klik hier voor het manifest

Eigenlijk weten we het allemaal allang. We leven in een wereld van complexiteit: globalisering, dynamiek en intensiteit. Veranderingen volgen elkaar steeds sneller op. De roep om mensen die verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen wordt steeds meer merkbaar. 

Wat de wereld nodig heeft zijn jongeren die van meer op de hoogte zijn dan hun eigen bubbel. Sensitieve dwarslopers die de verbindingen zoeken tussen zichzelf en de ander.

Dwarsdenkers die luisteren naar de hartslag van de tijd. Dwarsliggers die wakker zijn waar andere slapen en die nadenken over zichzelf als een deel van een generatie, een stroming, een nieuwe ontwikkeling.

Het is een bijzondere tijd…zeker om je studiekeuze te maken. Lees de FAQ over de coronamaatregelen en het perspectief van de Vrije Hogeschool. Onze evenementen gaan – in aangepaste vorm – gewoon door, zo kunnen we alles over elkaar te weten komen en kun jij een studiekeuze maken waar je 100% achter staat:

Het Liberal Arts Tussenjaar

De Vrije Hogeschool speelt hierop in. Het Liberal Arts Tussenjaar is een Experience waarin je leert dat open, helder, echt, verbonden en hartsgeleid in verbinding zijn met jezelf een voorwaarde is voor een duurzame verandering, in jezelf en in de wereld. 

Het doel van het Liberal Arts Tussenjaar is de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. De Vrije Hogeschool biedt je een intensief trainingsprogramma aan van een jaar, waarin je een persoonlijke ontwikkeling doormaakt en je oriënteert op je mogelijkheden na het Liberal Arts Tussenjaar. 

De Travel Experience is onderdeel van jouw Liberal Arts Tussenjaar. Ga je fietsen, wandelen of met de kunstreis mee? Het is aan jou!


Liberal Arts

Wat zijn Liberal Arts? Letterlijk vertaald zijn het Vrije Kunsten. Ze stammen uit de Griekse oudheid en het doel is om je persoonlijk sterker en ‘nobel’ te maken. Dat wil zeggen, goed voor het geheel, dus niet alleen maar voor jezelf. In de Liberal Arts, maar ook in de antroposofie (Bildung), gaan we ervan uit dat je gelukkig wordt als je doet wat jij te doen hebt in je leven. Dat kan een roeping zijn, maar meestal is het: doen wat je op dat moment het beste kan doen, voor jezelf en voor anderen. Daarvoor moet je overzicht en kennis hebben, verschillende kanten bekijken en onderzoeken wat het beste is voor je. Denken als een WETENSCHAPPER dus. Maar je moet ook creatief zijn, durf hebben, out of the box denken, iets doen voordat je weet wat de uitkomst zal zijn, zoals een KUNSTENAAR. En tenslotte moet je reële plannen maken, stappen zetten en doorzetten, zoals een ONDERNEMER. Als je je op deze drie gebieden voldoende ontwikkelt, kan je de hele wereld aan!

Bildung?

Volgens de Duitse filosoof Peter Bieri is ontwikkeld zijn een vorm van zelfkennis hebben. Ontwikkeld zijn betekent onder meer dat je begrijpt wie je zelf bent en dat je je denken, voelen en willen enigszins doorziet. Dat je je afvraagt wat voor kapitaal – sociaal, cultureel, spiritueel – je van huis uit hebt meegekregen. Dat je een bepaalde oriëntatie hebt en weet waarheen je op weg bent, omdat je bepaalde zaken belangrijk vindt en andere minder.

Bieri omschrijft Bildung als volgt: “het proces van ontwikkeling, beschaving, vorming – is iets dat mensen met en voor zichzelf doen: men vormt (bildet) zich. Anderen kunnen ons opleiden (ausbilden), onszelf vormen (bilden) kunnen we alleen maar zelf. Dat is niet slechts een woordenspel. Zichzelf te vormen (bilden) is inderdaad wat anders dan opgeleid te worden. Een opleiding doorlopen we met het doel uiteindelijk iets te kunnen. Als we ons daarentegen vormen, werken we eraan iets te worden – we streven ernaar op een bepaalde manier in de wereld te zijn.” (Prof Dr. Peter Bieri in De Groene Amsterdammer, 2008)

Bekijk ook het artikel van Gerrie Strik over Bildung in de 21e eeuw.


Meer weten

Wat ga je concreet doen in het Liberal Arts Tussenjaar? Hoe ziet het jaarprogramma eruit? Hoe kom je tot je studiekeuze en hoe kom je aan meer informatie? Lees snel verder via  onderstaande links: 
Kom naar onze evenementen
Studiekeuze
Programma Liberal Arts Tussenjaar
Kosten
Toelating / VAVO
Travel Experience
Malala Scholarship
Aanvraag gesprek, rondleiding en meer informatie

Bekijk ook de digitale brochure van het  Liberal Arts Tussenjaar en interviews met (oud)studenten van het Liberal Arts Tussenjaar.

Je bent altijd welkom om langs te komen voor een een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek en rondleiding met één van onze docenten en coaches, je weet dan binnen een week of je bent aangenomen. Je kunt ons ook bellen of appen.

Deel deze pagina: