Geslaagd! Wat nu?

Kiezen hoe dan?

Geslaagd, hoe heerlijk is dat! Geen leraren meer, die zeggen wat je moet doen. Geen zoemers, die je als vee opdrijven in de richting van het volgende lokaal. En geen ouders, die in je nek hijgen. Zelf kiezen, eindelijk… tot het woord studiekeuze weer valt.

Het is niet makkelijk… Na al dat MOETEN op school die woordjes leren, dat essay inleveren, aan specifieke exameneisen voldoen – wordt er nu ineens gevraagd naar jouw eigen vrije wil, om van daaruit te kiezen (intrinsieke motivatie). Een studie, een reis, een tussenjaar? Een stad, een bestemming, een toekomst? Je moet dus iets WILLEN. En er zijn zo vreselijk veel mogelijkheden!

Eigen vrije wil? Huh?

Hoe kan je nou weten wat je wil studeren als je geen echte PASSIE of roeping hebt? Als je niet weet hoe en waar je later wil leven? Als je op school vakken geleerd hebt, maar weinig over jezelf? Als je niet goed in kaart hebt waarin je verschilt van anderen? Als je niet precies weet wat je in huis hebt en wat je aan de wereld zou willen veranderen? Dan ben je niet toe aan een goede, overdachte en positieve studiekeuze .

Je eigen vrije wil komt namelijk niet uit de lucht vallen, ook niet als je gaat reizen of werken. Je hebt een VERDIEPING IN JEZELF nodig, ontdekken wat je echt wil, en een overzicht over je mogelijkheden. Dat kost tijd, ruimte, lucht en licht. Én aandacht. En andere studenten, die net als jij niet zomaar iets willen gaan studeren, om daar vroeg of laat ongelukkig van te worden. En tenslotte: EEN GOEDE TIJD! Het moet naast zinnig en verdiepend zeker ook uitdagend en leuk zijn, zonder prestatiedruk en te veel regeltjes. Alleen dan kan het van binnenuit komen, dan ga je zelf initiatief nemen en ontdekken wat je wil. Geen school en geen studiekeuzetest kan vertellen wat jij wil. Dat ga je zelf vertellen.

De Vrije Hogeschool: Het jaar van je leven!

Om jezelf te vinden, op dit belangrijke moment in je leven, in het LIBERAL ARTS TUSSENJAAR, of om jezelf te herontdekken als je gestopt bent met een studie, in het HERORIENTATIETRIMESTER is de Vrije Hogeschool al meer dan 45 jaar dé plek in Nederland. Én om een onvergetelijk mooie tijd te hebben, met andere jongeren, die net als jij op zoek zijn naar méér dan een random leven. De Vrije Hogeschool gaat de diepte in, meer dan alle andere tussenjaren. Liberal Arts, levensfilosofie, Bildung én reizen zijn de sleutelwoorden.

Je ontdekt wat je leuk vindt, wat je niet kan, wat je wel kan, en waar je echt voor wil gaan. Uiteindelijk rolt er een studiekeuze uit, natuurlijk, maar dat is niet waar je het jaar mee begint. Eerst ga je genieten, je vrijheid proeven, anderen leren kennen, mooie dingen maken en inspirerende dingen doen. Beetje bij beetje kom je dichter bij je kern.

We inspire

Liberal Arts

Wat zijn Liberal Arts? Letterlijk vertaald zijn het Vrije Kunsten. Ze stammen uit de Griekse oudheid en het doel is om je persoonlijk sterker en ‘nobel’ te maken. Dat wil zeggen: goed voor het geheel, dus niet alleen maar voor jezelf. In de Liberal Arts, maar ook in de antroposofie (Bildung), gaan we ervan uit dat je gelukkig wordt als je doet wat jij te doen hebt in je leven. Dat kan een roeping zijn, maar meestal is het: doen wat je op dat moment het beste kan doen, voor jezelf en voor anderen. Daarvoor moet je overzicht hebben en kennis en je moet daar goed mee om gaan. De zaken van verschillende kanten bekijken en onderzoeken wat het beste is voor je. Denken als een WETENSCHAPPER dus. Maar je moet ook creatief zijn, durf hebben, out of the box denken, iets doen voordat je weet wat de uitkomst zal zijn, zoals een KUNSTENAAR. En tenslotte moet je reële plannen maken, stappen zetten en doorzetten, zoals een ONDERNEMER. Als je je op deze drie gebieden voldoende ontwikkelt, kan je de hele wereld aan!

Het Liberal Arts Tussenjaar

Hoe ziet het jaarprogramma eruit? En hoe een week uit het jaarprogramma? Zoals de Liberal Arts gedachte al weergeeft, werken we met kennis, kunst en ondernemen.

Brochure Liberal Arts Tussenjaar 2018