Kosten Liberal Arts Tussenjaar

De Vrije Hogeschool is een culturele stichting en heeft niet tot doel om winst te maken. Dromen, kansen en talenten staan centraal. Het Liberal Arts Tussenjaar is een jaar waar Dwarslopers inspiratie vinden voor de toekomst. Omdat we niet afhankelijk willen zijn van financiering door de overheid bekostigen we alles zelf.

Aan de basis van de kosten ligt een uitgebalanceerd programma van vier dagen en een avond per week waarin je intensief wordt begeleid door kunstenaars, wetenschappers en sociaal ondernemers. Deze nieuwe creatieven hebben minimaal hun master behaald en hebben hun sporen verdiend in social sculpture, kunst en wetenschap. De Vrije Hogeschool is gevestigd in een klassieke stadsvilla op de rand van de Utrechtse Heuvelrug. In maart organiseren we op een unieke buitenlocatie het succesvolle Dwarsloperfestival waar kunst en wetenschap samenkomen. Tot slot: in mei neem je deel aan een kunst-, een filosofische- of een fietsreis van een hele maand door Midden- en Zuid-Europa.

Gespreid betalen of in een keer

Om de kosten van dit unieke jaar voor iedereen mogelijk te maken en naar draagkracht te kunnen verdelen is de hoogte van het collegegeld afhankelijk van het belastbaar brutogezinsinkomen. Collegegelden liggen tussen € 6.995,- en € 12.995,-.
Je kunt het bedrag verdelen. Er zijn daarin meerdere opties:

Bij een collegebedrag van € 6.995,-
Optie 1:
Drie termijnen van €2331

Optie 2:
Je betaalt het collegegeld in één keer

Optie 3:
Je dient een aanvraag in voor een renteloze financiering en betaalt over twee jaar in zes termijnen van €1665

Hoe financier ik mijn jaar?

Voor veel Dwarslopers is studiefinanciering het begin van een verreikend initiatief; het vormgeven van je eigen leven. Je hebt een aantal mogelijkheden (of een combinatie daarvan) om jouw jaar te financieren:

Werken naast je Liberal Arts Tussenjaar

Het Tussenjaar biedt ruimte om zelf ondernemend te worden. Er zijn twee dagen per week – woensdag en zaterdag waarin je zelf een groot deel van de kosten kunt verdienen

Een voorbeeld:

Als je 2 dagen per week werkt zou je €400,- per maand verdienen, tijdens het tien maanden durende programma zou je €4000,- al helemaal zelf kunnen opbrengen.

En de rest van het collegegeld?

Soms realiseer je je niet dat er altijd anderen zijn die in jouw toekomst willen investeren. 98% van Dwarslopers krijgt (een groot deel van) het collegegeld geschonken door hun ouders. Je ouders mogen van de belastingdienst een belastingvrije schenking aan jou doneren van € 5.428,- per kalenderjaar. Maar er zijn meer mogelijkheden:

• Zelf een vorm van crowdfunding organiseren, zodat anderen gaan mee-investeren in jouw toekomst. We brengen je graag in contact met andere Dwarslopers die succesvolle fundings hebben georganiseerd en je met plezier laten delen in hun plan van aanpak.
    Oud-student Evi startte een crowdfunding om zo het Tussenjaar te betalen! Lees hier het interview met Evi.
  • Een aanvraag doen voor een renteloze financiering en/of reductie bij bestaande fondsen van de Vrije Hogeschool.
  • Je kunt in bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een schenking van een deel van het collegegeld door de Iona Stichting. Als je overweegt een aanvraag voor financiering bij de Iona stichting in te dienen, dan raden wij dit zo snel mogelijk te doen. Voor deze mogelijkheid geldt een deadline van 1 mei.

Kom je er nog niet uit?

Heb je om wat voor reden dan ook extra financiële ondersteuning nodig?  Aarzel niet om een aanvraag in te dienen. Bij de beoordeling van de aanvraag wegen – naast de cijfers over inkomen en uitgaven – ook de gezinsomstandigheden en het eigen vermogen mee. In een gesprek met je ouders of verzorger(s) zoeken we naar een haalbare oplossing.

Verschillend denken: is een Tussenjaar duur?

Het goedkoopste tussenjaar heb je door ergens te gaan werken; je doet werkervaring op en leert nieuwe mensen kennen. Dan kun je in een sleur of routine terecht te komen, zelfs als je tijdens je tussenjaar gaat reizen naar plaatsen waar je enorm nieuwsgierig naar bent. Na een jaar kan het dan zijn dat je eigenlijk nog steeds niet weet wie je bent en wat je wil gaan doen.

Het intensieve Liberal Arts Tussenjaar geeft jou de kans te onderzoeken  wie je bent, wat je wel en niet kunt, waar je voor staat en wat jouw plaats in de wereld is. Daarna neem je zelfverzekerd de volgende stap naar een studie (of werk, of iets anders) die bij je past. Het Liberal Arts Tussenjaar is een investering in je toekomst.

Daarnaast kost een verkeerde studiekeuze meer dan het Liberal Arts Tussenjaar. Stel je leent van september t/m augustus het maximale bedrag bij DUO: € 1.037,63 per maand (hierin zit nog niet de aflossing voor het collegegeld) en besteedt gemiddeld € 696,- aan studieboeken dat jaar. Aan het einde van het studiejaar ‘kost’ een verkeerde studiekeuze dan € 12.451,56 exclusief boeken, plus de nodige teleurstelling en frustratie.