Is een Tussenjaar duur?

Het goedkoopste tussenjaar heb je door ergens te gaan werken; je doet werkervaring op en leert nieuwe mensen kennen. Dan kun je in een sleur of routine terecht te komen, zelfs als je tijdens je tussenjaar gaat reizen naar plaatsen waar je enorm nieuwsgierig naar bent. Na een jaar kan het dan zijn dat je eigenlijk nog steeds niet weet wie je bent en wat je wil gaan doen.

Het intensieve Liberal Arts Tussenjaar geeft jou de kans te onderzoeken  wie je bent, wat je wel en niet kunt, waar je voor staat en wat jouw plaats in de wereld is. Daarna neem je zelfverzekerd de volgende stap naar een studie (of werk, of iets anders) die bij je past. Het Liberal Arts Tussenjaar is een investering in je toekomst.

Wat kost het Liberal Arts Tussenjaar?

De Vrije Hogeschool mag van overheidswege de naam Hogeschool voeren, maar is bewust onafhankelijk van overheidsfinanciering. Dit betekent dat het instellingstarief niet door de overheid wordt gesubsidieerd. Het collegegeld dat je betaalt is het instellingstarief (het niet-gesubsidieerde overheidstarief) dat gemiddeld 10.000 euro per jaar bedraagt. Omdat we willen dat het jaar voor iedereen toegankelijk is werken we met gestaffeld collegegeld naar inkomen en met scholarships. Scholarships zijn door fondsen gesubsidieerde financieringen en kortingen op het collegegeld.

Waar betaal ik voor?

Wij bieden een fulltime Liberal Arts programma op een prachtige locatie in De villa Beek en Rooyen aan de rand van Utrecht, op het grensgebied van de stad en de Utrechtse heuvelrug. We hebben aparte dansstudio’s en theaterlocaties, een betrokken gemeenschap van kamerverhuurders.

In het jaar inbegrepen is een reis van een maand door Europa. Bovenal word je het hele jaar begeleid door een zeer betrokken en hoogopgeleid docententeam van kunstenaars en wetenschappers die minimaal een master hebben behaald in hun vakgebied.

Is het duur?

Dat ligt eraan, als je bijvoorbeeld een verkeerde studiekeuze maakt, kost je dat meer dan het Liberal Arts Tussenjaar. Stel: je leent van september t/m augustus het maximale bedrag bij DUO: € 1.037,63 per maand (hierin zit nog niet de aflossing voor het collegegeld) en besteedt gemiddeld € 696,- aan studieboeken dat jaar. Aan het einde van het studiejaar ‘kost’ een verkeerde studiekeuze dan € 12.451,56 exclusief boeken, plus de nodige teleurstelling en frustratie.

Wat kost het?
Collegegeld Tussenjaar 2020/2021

Toelichtingen

• Inkomen: het gezamenlijk belastbaar verzamelinkomen van de ouders/verzorgers over het belastingjaar 2018.
  • Vermogen: de gezamenlijke grondslag sparen en beleggen in box 3 (exclusief heffingsvrij vermogen).

Aftrekmogelijkheden

• Vroege inschrijverskorting (€ 250,-): indien getekend inschrijfformulier en €395 inschrijfgeld voor 1 mei 2020 ontvangen zijn.
  • Betalingskorting bij betaling ineens (2%).
  • Bernard Lievegoed Scholarships (op aanvraag).
  • Schenking Iona Stichting (op aanvraag): schenking is mogelijk bij aanvraag voor 1 mei 2020.
  • Overige fondsen (op aanvraag): stellen verschillende eisen, we informeren je graag.

Opties voor eigen bijdrage

• Belastingvrije schenking (€ 5.428,-): bedrag dat jaarlijks geschonken mag worden door ouders aan kind (hoogte bedrag 2019).
  • Passend werk (€ 3.000,-): door van tevoren te werken in de zomer of passend werk te vinden op woensdag, zaterdag of zondag.
  • Organiseren eigen crowdfunding: zelf een vorm van Crowdfunding organiseren, zodat anderen gaan mee-investeren in jouw toekomst.

Overige regelingen

• Betaling in termijnen: op aanvraag
  • Lening Vrije Hogeschool: op aanvraag

Meer informatie

Neem gerust contact op met het team van ons Bedrijfsbureau, we denken graag mee over hoe we het Liberal Arts Tussenjaar voor jou mogelijk kunnen maken.

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.