Tussenjaar goedkoop of duur?

De Vrije Hogeschool is een niet-gesubsidieerde instelling voor hoger onderwijs en wil voor iedereen toegankelijk zijn. Is dat duur?

Het goedkoopste tussenjaar is gewoon ergens gaan werken. Het gevaar is dan echter dat je in een sleur of routine terecht komt, zelfs als je naar een land of stad gaat waar je enorm nieuwsgierig naar bent. Sleur en routine zijn nou juist niet de ingrediënten om te ontdekken wie je bent en wat je wil met je leven. De kans is groot dat je na het jaar werken nog steeds niet weet wat je wil en na een jaar reizen nog steeds niet weet wie je bent.

Verschillend denken

De Vrije Hogeschool biedt als enige organisatie in Nederland een oplossing voor het feit dat inspirerende en degelijke tussenjaren duur zijn.  De Vrije Hogeschool werkt zo dat mensen die minder geld te besteden hebben minder collegegeld betalen dan mensen die veel geld te besteden hebben. De afgelopen jaren zijn er zelfs beurzen ter beschikking gesteld aan vluchtelingen, die helemaal geen collegegeld konden betalen. Als je weinig te besteden hebt, is het Liberal Arts Tussenjaar dus niet duur, of zelfs goedkoop.

Verschil maken

We  zorgen voor een gezonde en dus diverse groep studenten, verschillend in herkomst, opleidingstype, etnische achtergrond, politieke achtergrond, gender, geaardheid en talenten. Er zijn op de Vrije Hogeschool altijd studenten te vinden die bij je passen en anderen die je gaat leren kennen.

Wat bieden we nog meer?

• Intensieve begeleiding door kunstenaars, ondernemers en wetenschappers die werken vanuit een eigen visie en praktijkervaring,
  • een programma waarin je wordt uitgedaagd om je grootste ambities waar te maken,
  • bijzondere werkruimten; je werkt zowel in een stijlvolle stadsvilla aan de rand van de Utrechtse heuvelrug als in studio’s en ruige/rauwe werkplaatsen tijdens de performance kunstvakken,
  • je wordt onderdeel van de Dwarslopers-community: een beweging van jongeren die een werkelijk verschil gaan maken in de wereld,
  • je wordt intensief begeleid in je studiekeuze,
  • na je studiekeuze reis je een maand lang met een kleine groep medestudenten door Europa,
  • vrienden voor het leven!

Kosten verkeerde studiekeuze

Veel ouders denken dat een tussenjaar duur is. Maar is dat ook zo? Een verkeerde studiekeuze en in het eerste jaar van de studie stoppen kost eigenlijk veel meer. Stel de student leent van september t/m augustus het maximale bedrag bij DUO: € 1.037,63 per maand (hierin zit nog niet de aflossing voor het collegegeld) en besteedt gemiddeld € 696,- aan studieboeken dat jaar. Aan het einde van het studiejaar ‘kost’ een verkeerde studiekeuze dan € 12.451,56* exclusief boeken, plus de nodige teleurstelling en frustratie.

*Bronnen: website DUO, website NIBUD