Toelating Liberal Arts Tussenjaar

Er zijn verschillende routes naar het Liberal Arts Tussenjaar. Wij kijken vooral naar wie je bent en wat jouw motivatie is.

Je kunt worden aangenomen als:

– je (bijna) een HAVO- of VWO diploma op zak hebt
– je een MBO opleiding (gedeeltelijk) hebt afgerond
– je met een studie bent gestopt
– je je voorbereidt op het behalen van je diploma met een Staatsexamen of via het VAVO en daarnaast een waardevolle invulling zoekt
– of als jouw situatie heel anders is! 

De toelating voor het Liberal Arts Tussenjaar bestaat uit twee onderdelen:

 • Een kennismakingsgesprek: dit gesprek vindt meestal met één van onze docenten/coaches plaats nadat je een informatieavond of open dag van het Liberal Arts Tussenjaar hebt bezocht. Je kunt alle vragen stellen die je hebt en we vragen in het gesprek naar jouw motivatie. 
  Binnen twee weken na je kennismakingsgesprek, hoor je of je bent aangenomen. Zo weet je meteen waar je aan toe bent!
 • Een  inschrijving: ben je aangenomen en wil je het Liberal Arts Tussenjaar gaan doen? Dan maak je je aanmelding definitief door het ondertekenen van het inschrijfformulier.

Examen niet gehaald? Wat nu?

Niet geslaagd? Je wilt vooruit. Je wilt een jaar met inspirerende inhoud, samen optrekken met medestudenten, met een internationale reis en met een voorbereiding op je toekomstige studie. Maar je moet nog een of twee vakken doen? Hoe gaat dat samen?

Maak van de nood een deugd. Met wat creativiteit is veel mogelijk. Op de Vrije Hogeschool kun je het Liberal Arts Tussenjaar doen en slagen voor je HAVO of VWO-diploma. Het Tussenjaar programma biedt ruimte en extra begeleiding bij het behalen van je eindexamenvakken.

VAVO en Vrije Hogeschool

Alumna Ilse van der Klei combineerde de VAVO met het Liberal Arts Tussenjaar. ‘Ik heb juist het idee dat ik door het volgen van het Tussenjaar heel breed ben opgeleid. Juist de combinatie was voor mij ideaal.’ Alumna Ilse van der Klei

De Vrije Hogeschool biedt je de kans om naast het programma van het Liberal Arts Tussenjaar je VAVO programma te volgen. Afhankelijk van hoeveel vakken je moet halen binnen de VAVO, bieden wij je een Liberal Arts Tussenjaar op maat.

Je bent zowel welkom als je gezakt bent voor je HAVO of VWO diploma en nog een aantal vakken moet halen als wanneer je bijvoorbeeld na het VMBO via de VAVO je HAVO diploma wilt gaan halen. 

Naast het behalen van je VAVO certificaten, werk je tijdens het Liberal Arts Tussenjaar aan een brede algemene academische vorming die een noodzakelijke basis vormt voor je vervolgstudie in het hoger onderwijs. Daarnaast word je begeleid in je studiekeuze én heb je het jaar van je leven!


Wat kun je verwachten?

Wanneer je de VAVO combineert met het Liberal Arts Tussenjaar, maken we samen een programma op maat. 

 • Trimester 1: Je brengt jouw precieze opgave in kaart samen met de decaan van de Vrije Hogeschool. Op basis hiervan maak je een studieplan met een haalbare en inspirerende combinatie van elementen uit het Liberal Art Tussenjaar en reguliere examenvakken. 
 • Trimester 2: In deze periode ben je intensief bezig met je examenvakken en kijk je naar welke elementen van het Liberal Arts Tussenjaar je het beste ondersteunen. Zo ontstaat een gezond evenwicht tussen studeren en je brede algemene ontwikkeling.
  Waar nodig, stel je je planning bij in overleg met de decaan. In deze periode staat creativiteit centraal in het Tussenjaar; plezier en discipline gaan hand in hand. 
 • Trimester 3: Je concentreert je nu op je examens en het Liberal Arts Tussenjaar programma is vooral ondersteunend. In deze laatste periode van het Tussenjaar, presenteer je tevens je vervolgstudietraject/ toekomstplan. 

  Lees hier het gehele interview met oud-studente Ilse over haar ervaring met het combineren van het Tussenjaar met eindexamen doen in één of meerdere vakken. 

  Een overzicht van het programma van het Liberal Arts Tussenjaar vind je op deze pagina

         Vraag een kennismakingsgesprek aan om vrijblijvend advies te ontvangen over de combinatie van de VAVO/staatsexamen en het Liberal Arts Tussenjaar.

Deel deze pagina: