Is je pensioen in zicht of al begonnen, of heb je het gevoel dat je in een nieuwe levensfase bent beland? Dat je een verandering nodig hebt om tot nieuwe routines te komen, om andere prioriteiten te gaan stellen en een nieuwe doelgericht terug te brengen in je leven nu je werkzame leven eindigt? Is het tijd om niet alleen je werk los te laten maar ook wat je niet langer helpt? Wil je je levenskracht hervinden en je energie herijken, om creatiever en meer verankerd in jezelf te zijn? 

Ben je op zoek naar een mentor en inspirerende omgeving, een netwerk van generatiegenoten die je verantwoordelijk houdt de persoon te worden die je alsnog zou willen zijn? Heb je het gevoel dat het tijd is een niveau dieper te gaan en de klassieke filosofen van de levenskunst te bestuderen, om je te helpen je eigenlijke levensdoelen te realiseren? 

Heb je niet alleen zin om te leren hoe je de komende tijd voor jezelf maximaal kunt benutten, maar ook om je te bezinnen op je eigen biografie als een instrument van verdieping en reflectie? Wil je je leren een zelfportret te schilderen, je autobiografie te schrijven of een ethisch testament na te laten? Wil je leren hoe je je inspiratie in de praktijk kunt brengen?  Door verbinding te maken met je diepere emoties en het verbreden van je denken creëren we momenten van bezinning en reflectie op de derde levensfase. 

De masterclass levenskunst biedt een uniek programma van tien maanden dat je leert hoe je oude patronen uit je werkende leven kunt doorbreken, en hoe je overtuigingen die je beperken en tegenhouden kunt loslaten. De masterclass is erop gericht om je te ondersteunen bij het creëren van nieuwe empowermenttools, structuren en routines die je niet alleen in staat stellen om naar een nieuwe levensfase toe te werken, maar die je ook in staat stellen om deze te realiseren in nieuwe gewoontes die een normaal onderdeel worden van je dagelijks leven! 

Het programma richt zich op:

 • mensen die zich willen heroriënteren op de derde levensfase (vanaf 50&)
 • mensen die tot verdieping willen komen op gebied van Filosofie van de Levenskunst, biografische kennis en beeldend werken. 
 • mensen die hun talent opnieuw willen toetsen. 
 • mensen die specifiek (deel)doel willen uitwerken: hoe geef ik met al mijn vergeten en bekende talenten vorm aan de derde levensfase. 

Het programma is tot stand gekomen vanuit de gedachte dat de mens levenslang leert. Levenslang de mogelijkheid zou moeten hebben om te leren. En niet alleen het leren dat is toegespitst op het verbreden van het reeds gekende en vertrouwde vakgebied, maar vooral ook gericht op de verborgen mogelijkheden, de wensen en vermoedde kwaliteiten. 

Kortom dát gebied van het mens-zijn dat weet – maar niet durft of … wel bewust is, maar er nog niet toe is gekomen.

Pensioen (in zicht)

Ga je binnenkort met pensioen, ben je net gepensioneerd of wil je je opnieuw oriënteren op werk en
leven? Lees meer over de inhoud en het resultaat van de Masterclass Levenskunst. Bekijk
het interview met twee van onze alumni.

Voor meer achtergrond: Rector Vrije Hogeschool schreef over de Masterclass Levenskunst in The Optimist ‘Ouderdom als vrijplaats van de ziel.’ en Dagblad Trouw deed onderzoek naar mensen in de derde
levensfase, zogenaamde ‘YEPS’ (young elderly persons)
.

Volgende startdatum

De volgende Masterclass Levenskunst Derde Levensfase start op woensdag 5 oktober 2022. Het programma zal voor het grooste gedeelte een twee wekelijks ritme hebben. De reeks eindigt op woensdag 29 maart

Bekijk de online brochure

Klik hier om de digitale brochure te bekijken
Liever de brochure per post ontvangen? Laat ons even je adres weten en we sturen je een exemplaar toe. Vul hier het formulier in!

Kosten

De kosten voor de Masterclass Levenskunst Derde Levensfase bedragen € 1.995,-, dit is inclusief een verzorgde, vegetarische lunch (m.u.v. dagen waarop Art Based Learning op locatie plaatsvindt). Het is mogelijk om in termijnen te betalen.

Professionaliseringsbudget

Wil je de masterclass graag doen en werk je in het onderwijs? In alle onderwijscao’s heeft de AOB de afgelopen jaren afspraken gemaakt over professionalisering en nascholing. Je hebt recht op een flink aantal klokuren en je mag zelf beslissen hoe die uren worden ingezet.
Bekijk hier in de cao van je eigen sector wat er over scholing is afgesproken.

Nieuwsgierig?

Je bent van harte welkom! Kom de sfeer proeven en kennismaken, maak een afspraak voor een individueel en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Beeld Header © Han Ernest

Lees hier het prachtige artikel van Joke Hermsen. ‘Van tijd hebben naar tijd zijn.’

  Ik wil de Vrije Hogeschool nieuwsbrief ontvangen, ik kan me altijd afmelden.

  Privacy statement
  Ik ga akkoord met de manier waarop de Vrije Hogeschool mijn persoonsgegevens verwerkt.*

  Deel deze pagina:

  Aankomende evenementen

  Masterclass-Levenkunst-Derde-Levensfase-VrijeHogeschool-na-pensioen-pensionering
  05 oktober 2022

  Start Masterclass Levenskunst | 5 oktober = vol

  Masterclass Levenskunst Vrije Hogeschool
  12 oktober 2022

  Start Masterclass Levenskunst | 12 oktober

  Masterclass Levenskunst Vrije Hogeschool
  04 januari 2023

  NIEUW! Start Masterclass Levenskunst | 4 januari 2023