De Masterclass Levenskunst 3e Levensfase is een voorzetting van de scholingscursussen voor volwassenen die sinds de jaren tachtig gegeven worden aan De Vrije Hogeschool.  

De ‘dubbele biografie’ van de mens 

In ons leven realiseerden we het een en ander, en onze openbare identiteit is daar geheel mee vervlochten. Maar nu we op de drempel van een nieuwe fase staan, valt die oude identiteit van ons af. Hoe belangrijk je werkende leven ook voor je is, je hebt een functie, je bent het niet. Wanneer die functie van je af valt kun je dat ervaren als een aantasting van je identiteit. Je zult echter niet ervaren dat je wezenskern of diepste identiteit is aangetast. Uiteindelijk was het de buitenkant, een buitenkant die weliswaar alles met jou te maken heeft, maar die niet geheel samenvalt met je innerlijke identiteit. Dit verschil tussen innerlijk en uiterlijke identiteit is een van de kernpunten van het antroposofisch mensbeeld en roept de vraag op naar de ‘dubbele biografie’ van de mens. 

Kennelijk is er een verschil tussen wezen en verschijning. Je werkende leven openbaart iets van het beeldkarakter van jouw leven, maar het verbergt het ook. In deze masterclass willen we op het spoor komen van dit wezenlijke, dat nog gezegd of gedaan moet worden. Ons uitgangspunt is dat het menselijk wezen onsterfelijk is, en in dit leven een noodzakelijke ontwikkeling doormaakt. In deze masterclass trachten we op het spoor te komen van onze diepste levensimpuls, 

Programma

Filosofie van de levenskunst, biografiek, en verbeelding vormen de rode draad door de cursus. In de ochtenden laten we ons inspireren door filosofische en literaire werken die behoren tot de canon uit de westerse cultuur. Deze inspiratiebronnen verbind je in de middag met jouw levensverhaal. Dit doen we in de interactieve workshops levensfilosofie, beeldende kunst en autobiografisch schrijven. Ook werken we met thuisopdrachten, intervisie en één-op-één coachingsgesprekken. 

Geïnspireerd op de antroposofische scholingsweg koersen we op het verschil tussen schijn en wezen en proberen zo de diepere impuls op het spoor te komen van wat er echt toe doet in jouw leven. Zo werk je toe naar een persoonlijk ontwerp voor de levensfase die voor je ligt. 

De groep bestaat uit maximaal 12 jong- of gepensioneerde deelnemers.

Dagrooster 
Filosofie en levensbaancoaching -10.00 – 12.30 uur
Verzorgde  lunch – 12.30 – 13.30 uur
Middag programma – 13.30 – 16.30 uur

Ochtend
10.00 u- 12.30 u
Middag
13.30 u -16.30 u
Blok 1 | Kompas & ankerFilosofie en Levenskunst:
Levensvragen en Wijsheid.
Biografiek
Filosofie en Levenskunst:
Het leven genieten.
Biografiek
Filosofie en Levenskunst:
Het lot omarmen.
Biografiek
Blok 2 | De poëtische cinema van Terrence Malick Film en Filosofie | The New World & Ralph Waldo Emerson                 Biografiek
Film en Filosofie | The Tree of life & Martin HeideggerBiografiek
Film en Filosofie | A Hidden Life & Søren Kierkegaard Biografiek
Persoonlijk coachingsgesprek: Waar sta je? Coachingsgesprek
KerstvakantieKerstvakantie
Blok 3 | Reisgenoten en bestemmingFilosofie en Levenskunst:
De ander en ik.
Beeldend
Filosofie en Levenskunst:
De wereld en ik.
Beeldend
Filosofie en Levenskunst:
De aarde en ik.
Beeldend
Blok 4 | HorizonArt Based Learning (museumbezoek)Art Based Learning (museumbezoek)
Persoonlijk coachingsgesprekcoachingsgesprek
Filosofie en levenskunst 
Het ongewisse. Angst, hoop, vrijheid
Training eindpresentaties
EindpresentatiesEindpresentaties

 De volgende stap zetten? 
 Maak hier je afspraak voor een

Docenten

Bas Nabers – Docent filosofie en lifecoaching
Gerrie Strik – Docent biografiek
Marlieke Overmeer – Docent beeldende kunstDeel deze pagina:

Aankomende evenementen