De nieuwe Masterclass start woensdag 5 oktober 2022.

LESDATUMOCHTEND 10:00 -12:30MIDDAG 13:30 – 16:00
105/10Filosofie en Levenskunst: Levensvragen en Wijsheid Beeldend
219/10Filosofie en Levenskunst: Het leven genieten Biografiek
302/11Filosofie en Levenskunst: Het lot omarmenBiografiek
416/11BiografiekBiografiek
530/11BiografiekFilosofie en Levenskunst
614/12Biografiek Filosofie en Levenskunst
704/01Filosofie en Levenskunst
Met mezelf alleen: intimiteit en eenzaamheid.
Beeldend
818/01Filosofie en Levenskunst: De ander en ikBeeldend
901/02Filosofie en Levenskunst: De wereld en ikBeeldend
1015/02Beeldend Beeldend
1101/03Art Based Learning (museumbezoek)Art Based Learning (museumbezoek)
12wk 10Persoonlijk coachingsgesprek Persoonlijk coachingsgesprek
1315/03Filosofie en Levenskunst: Het ongewisse. Angst, hoop, vrijheidTraining eindpresentaties
1429/03 Eindpresentaties Eindpresentaties

Werkvormen

1. Opbouw van kennis en inzicht via inleidingen op het gebied van de filosofie van de levenskunst, en uitwisseling van levenservaringen;
  2. Reflectie en individueel onderzoek: autobiografische reflectie; inventarisatie van talenten, onderzoek naar eigen waarden, idealen en ambities om de rode draad (draden) uit de levensloop te halen en van daaruit vooruit te blikken;
  1. Oefening van levenskunst, toegesneden op vaardigheden en kwaliteiten die de inde tweede levensfase van belang zijn.
  2. Verbeelding: door middel van kunstzinnig werk, op zoek gaan naar nieuwe vormen van kijken en denken door kunst en kunstwaarneming (Art based Learning),
  3. Dialoog: uitwisseling van ervaringen en visies en uitdiepen van thema’s die aan de orde zijn, in kleine groepen. Verschil in perspectief is hierbij verrijkend;
  4. Autobiografisch schrijven: het schriftelijk tot expressie brengen van eigen reflecties, visies en inzichten. En het schrijven van een vooruitblik – een synthese van deze elementen – in de vorm van een levensontwerp waarin je ondermeer de bijdrage die je de komende jaren aan de samenleving wil leveren, verwoordt.

De volgende stap zetten?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Evaluatie en eindpresentatie

De Vrije Hogeschool (VH) vindt dat evaluatie een onderdeel van het leren is. De student wordt echter niet door een beoordeling afgerekend, maar de beoordeling is een onderdeel van het leerproces. De Masterclass Levenskunst voor de derde levensfase wordt afgesloten met een eindpresentie.

Studiebelasting en studiemateriaal

Aan de start van de cursus ontvang je een studiegids en syllabi hierin staat de studiebelasting en het aanbevolen studiemateriaal. De lesdagen kun je hierboven zien in het programma.
.

Aankomende evenementen

Masterclass-Levenkunst-Derde-Levensfase-VrijeHogeschool-na-pensioen-pensionering
05 oktober 2022