LesDatumOchtend 10:00 – 12:30Middag 13:30 – 16:00
812/01Filosofie en LevenskunstBeeldend
9 19/01 Filosofie en Levenskunst Beeldend
10 02/02Filosofie en Levenskunst Beeldend
11 16/02Art based learning (museumbezoek)Art based learning (museumbezoek)
Voorjaarsvakantie Voorjaarsvakantie
1202/03 coachingsgesprek coachingsgesprek
13 16/03Filosofie en Levenskunst Training eindpresentatie
1430/03 Eindpresentaties Eindpresentaties

Werkvormen

1. Opbouw van kennis en inzicht via inleidingen op het gebied van de filosofie van de levenskunst, en uitwisseling van levenservaringen;
  2. Reflectie en individueel onderzoek: autobiografische reflectie; inventarisatie van talenten, onderzoek naar eigen waarden, idealen en ambities om de rode draad (draden) uit de levensloop te halen en van daaruit vooruit te blikken;
  1. Oefening van levenskunst, toegesneden op vaardigheden en kwaliteiten die de inde tweede levensfase van belang zijn.
  2. Verbeelding: door middel van kunstzinnig werk, op zoek gaan naar nieuwe vormen van kijken en denken door kunst en kunstwaarneming (Art based Learning),
  3. Dialoog: uitwisseling van ervaringen en visies en uitdiepen van thema’s die aan de orde zijn, in kleine groepen. Verschil in perspectief is hierbij verrijkend;
  4. Autobiografisch schrijven: het schriftelijk tot expressie brengen van eigen reflecties, visies en inzichten. En het schrijven van een vooruitblik – een synthese van deze elementen – in de vorm van een levensontwerp waarin je ondermeer de bijdrage die je de komende jaren aan de samenleving wil leveren, verwoordt.

De volgende stap zetten?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Evaluatie en eindpresentatie

De Vrije Hogeschool (VH) vindt dat evaluatie een onderdeel van het leren is. De student wordt echter niet door een beoordeling afgerekend, maar de beoordeling is een onderdeel van het leerproces. De Masterclass Levenskunst voor de derde levensfase wordt afgesloten met een eindpresentie.

Studiebelasting en studiemateriaal

Aan de start van de cursus ontvang je een studiegids en syllabi hierin staat de studiebelasting en het aanbevolen studiemateriaal. De lesdagen kun je hierboven zien in het programma.

.

Aankomende evenementen

26 augustus 2021

Informatieavond | Masterclass Levenskunst | 26 augustus