Tijdens deze openbare colleges kun je meebeleven wat je kunt doen als je bij ons het Liberal Arts Tussenjaar volgt. Luister ook mee naar deze inspirerende sprekers en meld je aan voor een college!

De Vrije Hogeschool helpt studenten bij het ontwerpen en de uitvoering van een duurzaam sociaal ondernemen traject vanuit het concept Liberal Education: de principiële erkenning van de creatieve en ondernemende mens als grondslag voor het goede handelen. De praktische vertaling van dit concept vindt zijn vertaling in het Praktijkexamen Sociaal Ondernemen. In onderstaande reeks komen bevlogen ondernemers aan het woord die hun idealisme praktisch hebben gemaakt ten behoeve van een grotere gemeenschap.

De colleges zijn op maandagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur op Zoom. Met uitzondering van het college van Gershwin Bonevacia dat plaatsvindt op donderdag van 15:00 tot 16:00 uur.
Druk op de knop en meld je aan!

1 maart | Dr. Gerrie Strik | Inleiding Praktisch idealisme | 15.00 – 16.00 uur

Al hebben we geen idee hoe de wereld er over 20 jaar uitziet, we kunnen er wel van uitgaan dat het nu vooral aankomt op onze creatieve en ondernemende vaardigheden en op ons vermogen tot samenwerken. We leren immers niet meer voor een loopbaan, maar voor het leven. Om je koers te bepalen zul je onderzoek moeten doen naar, en in gesprek moeten gaan over, je droom, je bestemming, en over de route daar naartoe. Hoe kunnen nieuwsgierigheid en zelfontplooiing uitgangspunten voor ontwikkeling worden? Ons antwoord: door een inspirerend en persoonlijk ideaal in contact te brengen met een gemeenschap.

8 maart | Merlijn Twaalfhoven| Het is aan ons | 15.00 – 16.00 uur

Merlijn Twaalfhoven spoort in dit college aan de creatieve, speelse en onderzoekende houding die hij ‘de kunstenaarsmindset’ noemt, wakker te schudden. Aanstekelijk en praktisch laat hij zien hoe we die kunnen inzetten voor een betere wereld. We hebben het allemaal in ons om iets van waarde te maken – en als we onze krachten bundelen, maken we het verschil. Het is aan ons!

15 maart |Dave Jongeneelen | De kunst van het sociaal ondernemen   | 15.00 – 16.00 uur.

When good people meet, good things will follow’ is wat Dave Jongeneelen drijft. Hij is medeoprichter van Better Future (een organisatie die bedrijven meer betekenis geeft door hun mensen een inspirerende reis te laten beleven), Buzz Women in India en Afrika en Better Meetings. In dit college vertelt Dave over zijn belangrijkste vijf inzichten in de kunst van het sociaal ondernemen.

22 maart | Rosa Koenen | Hear Me| 15.00 – 16.00 uur

Rosa Koenen is een onderzoeker en verhalenverteller met een focus op journalistieke- en documentaire projecten. Vanuit haar academische achtergrond in Gender and Sexuality studies is ze bijzonder geïnteresseerd in (de geschiedenis van de) seksualiteit, seksuele opvoeding en verscheidende processen van in- en uitsluiting. Rosa zal vertellen over de stichting Hear Me: Stichting: stories that matter waar zij thema’s rondom Gender, Seksualiteit en Identiteit bespreekbaar maakt. Dit door het maken van multimediale projecten op het snijvlak van kunst en journalistiek. De kunstinstallaties bestaan uit levensgrote portretten die vergezeld worden door openhartige, uiterst persoonlijke audiofragmenten.

29 maart | Ellen Tacoma Women on Wings| 15.00 – 16.00 uur

‘Waar je ook geboren of opgegroeid bent, ieder mens moet de mogelijkheden krijgen zich te ontwikkelen.’ Dat is voor haar het vertrekpunt in haar werk met Women on Wings (vrouwen en werk op het Indiase platteland) en voor HiiL (user friendly justice) geweest. Zij is Co-founder en nu board member van Women on Wings, dat als doel heeft 1 miljoen banen te creëren voor vrouwen op het Indiase platteland. Impact: er zijn inmiddels 284.000 banen gerealiseerd, samen met Indiase sociale ondernemers. Bij HiiL heeft ze met tientallen sociale ondernemers gewerkt in Uganda, Kenya, Nigeria en Zuid-Afrika, die recht toegankelijk en begrijpelijk maken voor iedere burger.

8 april | Gershwin Bonevacia  | Stadsdichter Amsterdam |15:00 – 16:00 uur

Gershwin Bonevacia (26), schrijver en stadsdichter van Amsterdam, geeft op filosofische maar vooral poëtische wijze vorm aan onderwerpen als duurzaamheid, onderwijs en zelfs Harry Potter. Achter de stormachtige ontwikkeling van Gershwin Bonevacia schuilt ook een uiterst inspirerend verhaal over hoe hij zich als dyslecticus heeft ontpopt tot de woordkunstenaar die hij vandaag de dag is. In deze voordracht zal hij ingaan op hoe hij als stadsdichter via de poëzie met Amsterdam in gesprek is.

Deze openbare colleges vinden online plaats via Zoom op maandagmiddagen van 15.00 tot 16.00 uur. Met uitzondering van het college van Gershwin Bonevacia dat plaatsvindt op donderdagmiddag van 15:00 tot 16:00 uur.
Druk op de knop en meld je aan!

Beeld © Sander Heezen