Je bent geslaagd voor je havo of vwo-diploma maar hebt geen idee wat te doen? Het Liberal Arts Tussenjaar biedt je een pas op de plaats, veel inzicht in jezelf, houvast en een koers die verder reikt dan een studiekeuze! En ook nog een leuke, inspirerende tijd, in een kleine groep met mensen die net als jij investeren in hun toekomst.

Na dit fulltime programma van een jaar, vol inspirerende tools, trainingen, ateliers, labs, life coaching en een onderzoeksreis van een maand, ben je er helemaal klaar voor: doen wat jij wil doen in het leven, wat je van jezelf moet doen en misschien wel wat je diep van binnen altijd al wel wilde doen. Vrijwel alle VH studenten maken door dit programma een sterke keuze, voor het leven en voor studie.

Het Liberal Arts Tussenjaar is geen kortdurende boost, maar een pre- bachelor gecombineerd met diepgaand (zelf)onderzoek: je vindt intrinsieke motivatie en daarmee houvast in jezelf en doorzettingsvermogen. En dat is hard nodig, in een tijd waarin de prestatiedruk hoog is, waarin de mogelijkheden eindeloos zijn en de keuzes divers.

Als je je hierin herkent dan is het Liberal Arts Tussenjaar wellicht precies wat je zocht.

Liberal Arts

Liberal Arts stammen uit de Griekse oudheid en het doel is om je sterker en ‘nobel’ te maken. Dat wil zeggen, ‘goed voor het geheel’. Liberal Arts veronderstelt dat je gelukkig wordt als je doet wat jij te doen hebt in het leven. Dat klinkt eenvoudig maar dat is het niet: om te weten wat jet te doen hebt, moet je weten wie je bent, moet je overzicht en basale kennis van de wereld hebben, verschillende kanten kunnen bekijken, en onderzoeken wat het beste bij jou past. Denken als een wetenschapper dus. Maar je moet ook creatief zijn, durf hebben, out of the box-denken, iets doen zonder dat je weet wat de uitkomst zal zijn, zoals een kunstenaar. En tenslotte moet je reële plannen maken, stappen zetten en doorzetten, zoals een ondernemer. Als je je op deze drie gebieden voldoende ontwikkelt, ben je een ‘vrij’ mens geworden. Je kan je de hele wereld aan!

Het Liberal Arts Tussenjaar

Hoe ziet het jaarprogramma eruit? En hoe een week? Zoals de Liberal Arts gedachte al weergeeft werken we met kennis, kunst, ondernemen en reizen.

Studiekeuze
Alle testen die je bij studiekeuzebureaus en decanen kan doen, doe je ook op de Vrije Hogeschool. Daarbij ga je echter op zoek naar je Alteriteit, dat waarin jij verschilt van de meeste anderen, of dat nou positief is of niet. Je bijzonderheid dus, je talent en je onvermogen. Dat waarin je verschilt van anderen is namelijk vaak ook dat waarmee jij het verschil kan maken in de wereld. Daarvoor onderzoek je ook je biografie: wat waren bepalende momenten in jouw leven, hoe hebben ze je gevormd? Kan je leven met je verleden, zo ja; wat wil je vasthouden?  En zo niet: hoe kan je er anders naar kijken, zodat je vooruit kan?

Als je een paar interessante opties gevonden hebt, ga je open dagen bezoeken, een dag meelopen, of een onderzoek doen in het werkveld van je keuze. Aangezien de Vrije Hogeschool al 50  jaar bestaat hebben we overal contacten en zijn er altijd oud-studenten die werken in het veld waarvoor jij belangstelling hebt. Ze denken met je mee over een studie, een stad, een carrière en als je wilt blijven ze met je in gesprek ook in de jaren na de Vrije Hogeschool.

Tussenjaar in een notendop
Het Liberal Arts jaar draait om jou: je werkt aan persoonlijk leiderschap, creativiteit en inzicht. Tijdens het jaar organiseer je een festival,je kiest een kunstreis, een filosofische reis of een uitdagende Bike-tour. Gedurende het hele jaar word je gecoacht om tot een weloverwogen studiekeuze te komen. En tenslotte maak je vrienden voor het leven!

Bekijk hier het programma. Weet je dat een Travel Experience is onderdeel van jouw Tussenjaar.

Lees het Tussenjaarverhaal van Mara, student aan de Vrije Hogeschool.

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek

Heb je vragen, wil je gebeld worden of een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en/of rondleiding? Vul gerust onderstaand formulier in! Na een kennismakingsgesprek weet je binnen twee weken of je bent aangenomen. Je kunt ons ook bellen of appen.

Ik wil de Vrije Hogeschool nieuwsbrief ontvangen, ik kan me altijd afmelden.

Privacy statement
    Ik ga akkoord met de manier waarop de Vrije Hogeschool mijn persoonsgegevens verwerkt.*

Aankomende evenementen

30 juni 2021