Wat zijn Liberal Arts in het Tussenjaar? Letterlijk vertaald zijn het Vrije Kunsten. Ze stammen uit de Griekse oudheid en het doel is om je persoonlijk sterker en ‘nobel’ te maken. Dat wil zeggen, goed voor het geheel, dus niet alleen maar voor jezelf. Dat kan een roeping zijn, maar meestal is het: doen wat je op dat moment het beste kan doen, voor jezelf en voor anderen. Daarvoor moet je overzicht en kennis hebben, verschillende kanten bekijken en onderzoeken wat het beste is voor je. Denken als een WETENSCHAPPER dus (klik). Maar je moet ook creatief zijn, durf hebben, out of the box denken, iets doen voordat je weet wat de uitkomst zal zijn, zoals een KUNSTENAAR (klik).  En tenslotte moet je reële plannen maken, stappen zetten en doorzetten, zoals een ONDERNEMER (klik). Als je je op deze drie gebieden voldoende ontwikkelt, kan je de hele wereld aan!

Kunst voorstelling Liberal Arts Tussenjaar

Bildung in het tussenjaar?


Volgens de Duitse filosoof Peter Bieri is ontwikkeld zijn een vorm van zelfkennis hebben. Ontwikkeld zijn betekent onder meer dat je begrijpt wie je zelf bent en dat je je denken, voelen en willen enigszins doorziet. Dat je je afvraagt wat voor kapitaal – sociaal, cultureel, spiritueel – je van huis uit hebt meegekregen. Dat je een bepaalde oriëntatie hebt en weet waarheen je op weg bent, omdat je bepaalde zaken belangrijk vindt en andere minder.

Bieri omschrijft Bildung als volgt:
het proces van ontwikkeling, beschaving, vorming – is iets dat mensen met en voor zichzelf doen: men vormt (bildet) zich. Anderen kunnen ons opleiden (ausbilden), onszelf vormen (bilden) kunnen we alleen maar zelf. Dat is niet slechts een woordenspel. Zichzelf te vormen (bilden) is inderdaad wat anders dan opgeleid te worden. Een opleiding doorlopen we met het doel uiteindelijk iets te kunnen. Als we ons daarentegen vormen, werken we eraan iets te worden – we streven ernaar op een bepaalde manier in de wereld te zijn.” (Prof Dr. Peter Bieri in De Groene Amsterdammer, 2008)

Bekijk ook het artikel van rector Gerrie Strik over Bildung in de 21e eeuw.

Deel deze pagina: