Zodra je studiekeuze gemaakt is in het tussenjaar, ga je een maand lang reizen door Europa! Het wordt voorjaar. Je weet wat je gaat doen. Je bent klaar voor avontuur!

Reizend door de veranderende landschappen van Midden-Europa; Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië oefenen we hoe het is om deel uit te maken van een klein reisgezelschap. De keuze voor het Liberal Arts Tussenjaar is ook de keuze voor een prachtige reis. De natuur, oude Midden Europese steden, kastelen en dorpen en hun geschiedenis dagen je uit jezelf uiteen te zetten met wat je tegenkomt, zowel om je heen als in jezelf. Alles in het teken van wie jij bent, wat je kan en welke kant je op wilt.

Travel Experience reis Liberal Arts Tussenjaar

Je weet nu wat je gaat studeren, maar hoe ga je je leven als geheel leiden? Op wat voor plekken tijdens deze reis voel je je thuis? Wat zegt dat over hoe je volgend jaar moet wonen, studeren, werken, reizen? Wat wordt dus het design van je leven, voor de komende tijd? En binnen welke kaders valt dit design? Ben jij een wereldburger, een Europeaan, een Nederlander, een Fries? Al reizend ga je zien wat deze begrippen voor je betekenen en hoe je gebruik kan maken van de wortels en de waarden die je hebt.

Intussen stel je haalbare doelen, zowel individueel als samen, en maakt je voornemens waar. Dat geeft vertrouwen. Je kijkt terug op het eerste deel van het tussenjaar van de Vrije Hogeschool, maar verbindt je ook met de plekken waar je bent. Wat is er voor jou en voor de groep te vinden? En je kijkt vooruit.

Hoe hebben studenten de Travel Experience in het tussenjaar ervaren?

Ik ben naar Portugal geweest met de Classroom Alive van Floor + Flore. Het was geweldig! Ik ben er echt heel erg positief over, het was heel erg leuk. Die reis is wel 1.000x opgehaald tijdens de rest van het jaar: dat was de tijd dat ik zo gelukkig was en zo mezelf kon zijn, hoewel dat daarna ook wel aanwezig was. Maar we zaten net in het jaar, en we maakten de afspraak dat we ervoor zorgdroegen dat we eerlijk zijn, dat als je je rot voelt, dat er mag zijn. Heel erg fijn en leuk was dat. Ook dat niets moest, dat was heel erg wennen na de middelbare school, want daar moest alles. Na 30x herhalen: ‘moeten we dit?’ met het antwoord: ‘dit moet niet, wat wil je?’ werd het me eindelijk duidelijk dat het erom gaat wat je wilt en niet om wat moet. Het was een geweldige ervaring.
-Ananda Jansen

Prachtig! Geweldig, heel tof. Ik heb de Bike Destiny gedaan: op de fiets naar Sarajevo in Bosnië. De combinatie van sport met natuur was heel fijn, want ik houd van sporten. Zo konden we kamperen waar we wilden, en zijn we door wel zeven landen gereisd en dat allemaal op één fiets: fantastisch! Ook leerden we voor onszelf te zorgen, wat zelfverantwoordelijkheid is en nog meer zelfstandig te zijn.
Uiteindelijk zijn we een dag of drie in Sarajevo geweest. De mensen in Bosnië vond ik erg vriendelijk, heel gastvrij. Een prachtige stad met een mooie, voelbare geschiedenis. Een levende geschiedenis: de overblijfselen van de oorlog zijn nog zichtbaar maar het is een veilige plek geworden. De overblijfselen zorgen voor het niet vergeten van de tragedie die er heeft plaatsgevonden. Ik hoop dat mijn geboorteland Syrië later ook zo zal zijn, veilig en met de gedachte ‘nooit weer’.
-Ayman Santeer