fbpx
Biografie

Ik begon aan het Tussenjaar (2011- 2012) om de simpele reden dat ik niet wist welke opleiding ik wilde doen. Maar al snel besefte ik dat het anders zat. Ik wist heel goed wat ik wilde, maar ik had het gevoel dat er van alles van mij verwacht werd. Ik was achttien en had de droom om een kunstvak te leren.

Tijdens het Tussenjaar kreeg ik volledig de ruimte om te exploreren. Ik maakte kennis met film en volgde lessen creatief schrijven. Ik wilde niets anders meer. Mijn studiekeuze ontstond uit een geestig compromis. Docent film en docent schrijven grapte samen dat de middenweg tussen hun twee vakgebieden wel iets voor mij was. Schrijven voor film: scenario.

Ik koos voor het RITCS, de filmacademie in Brussel en studeerde uiteindelijk, daadwerkelijk af als scenarioschrijfster. Momenteel schrijf ik voor film, theater maar ook proza. En nog steeds voelt mijn pad soms onzeker. Ik twijfel nooit aan de keuze om het schrijversvak in te gaan, maar er gaat wel onzekerheid mee gepaard. Waarom kiezen ze mij niet voor die ene opdracht, residentie en/of publicatie? En wanneer gaat het lukken om van dit vak rond te komen?

Er worden zoveel mooie dingen gemaakt. Maar er heerst ook nog steeds een romantisch beeld van het kunstenaarschap. Er zijn zoveel mensen die werken als kunstenaar maar ook stiekem als serveerster, receptioniste, meester of copywriter.

Het Tussenjaar op de Vrije Hogeschool heeft mij geleerd te kiezen voor mijn eigen pad en te vertrouwen op dat wat ik het liefste doe. Ik ben dankbaar voor de nog steeds bijzondere vriendschappen met voormalig medestudenten en denk nog dagelijks terug aan een les die één van de docenten mij leerde: een keuze wordt pas een goede keuze wanneer je niet blijft twijfelen maar er echt voor kiest. Pas dan kan het een onderdeel van jezelf worden.

Ik ben alsmaar op zoek naar de poëzie in de dingen. Verwonder mij over hoe een net geplante boom in tientallen jaren boven de flats uitsteekt, over de herkomst en evolutie van taal en woorden. Welke kant het pad ook gaat, deze verwondering hoop ik nooit te verliezen.

Deel deze pagina: