Biografie

Ik was net terug van een maand interrailen door Europa. De rugtas en maanden van hard werken vielen van mijn schouders en ik kroop mijn bed in. Verzamelde indrukken en avonturen maakten plaatst voor een diepe leegte. De verandering waar ik zo op hoopte was nergens te bekennen en het werk van daarvoor, wat veel invulling gaf aan mijn leven, was afgerond. De toekomst begon aan me te knagen. Er zat nog een tussenjaar aan te komen, maar dit keer zonder een specifiek doel.

Ik wilde graag ergens aan meedoen, onderdeel zijn van. Van buitenaf structuur krijgen met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en dieper contact. Op het internet vond ik de Vrije Hogeschool. Ik ging naar de informatieavond en was direct verkocht. Ik stapte in een warm bad.

Mijn ervaringen met warme baden zijn vrijwel altijd hetzelfde: nadat ik voorzichtig het water heb betreden lig ik heerlijk te dobberen en genieten van de omhulling, maar na 30 minuten ben ik er helemaal klaar mee en spring ik eruit. Het jaar op de Vrije Hogeschool was dan ook niet anders. Eerst even wennen, daarna ontzettend genieten en halverwege het jaar was ik het zat, maar eruit springen wilde ik dit keer niet. Ik werd geconfronteerd met de verschillende patronen die mijn leven leken te beheersen.

Niets leek mij het antwoord te kunnen geven op ‘hoe’. Hoe de veranderingen die ik zo graag binnen en buiten mezelf zou willen zien in gang te zetten? Hoe mijzelf niet te laten ontmoedigen door andermans talenten, gedachten en meningen? Hoe te geloven dat ik onderdeel mag zijn van deze groep en vele andere netwerken?

Tijdens het jaar op de Vrije Hogeschool heb ik leren omarmen dat een antwoord niet altijd nodig is. En nog veel belangrijker: dat het antwoord niet per se een oplossing hoeft te zijn. Door niet meer te zoeken naar de antwoorden, ligt mijn focus niet op mijn problemen en is er ruimte ontstaan om te gaan doen. Op mijn opleiding Vaktherapie Spraak Drama groei ik daar nog altijd in. Zo leer ik steeds efficiënter de temperatuur van mijn bad te bepalen.