fbpx
Biografie

Tijdens de slotweek van mijn Oriëntatiejaar gingen we met onze mentorgroep evalueren. Eén voor één kwamen alle studenten uit mijn groep aan bod. Tijdens dat gesprek drong iets tot mij dat tot op de dag van vandaag in al mijn ontmoetingen een rol speelt. Ik realiseerde me dat ik van de ander nooit meer zie dan wat ik zelf kan herkennen, en dat dat slechts een glimpje is van wie de ander werkelijk is. De ander is oneindig veel groter, complexer en gelaagder dan wat ik vanuit mijn beperkte perspectief ooit te zien krijg. Dit inzicht maakt dat ik mij ondanks mijn onvermijdelijke oordelen en meningen in relatie tot anderen, nooit meer met die meningen identificeer.

Dit maakt dat ik in relatie tot de ander altijd ruimte voel die het mogelijk maakt om in gesprek te blijven. Voor mijn huwelijk, mijn vriendschappen, mijn vijandschappen en mijn professionele leven is dit van onschatbare waarde.

Ik denk dat het Oriëntatiejaar een kans uit duizenden is om met anderen te leren samenleven. De ander zien en zelf gezien worden, zowel in goede als in kwade tijden, biedt een basis voor alles wat daarna komt.

Deel deze pagina:
Opleiding & vakgebied

Saar Frieling is docent aan Hogeschool Leiden en trainer Morele Oordeelsvorming bij Governance and Integrity Nederland.