Ervaringen Vrije Hogeschool

Anke Gunther-Jaeqx

Anke Gunther-Jaeqxmoeder van Noel Gunther

Niet eerder in mijn leven werd ik zo geraakt door de jonge mens als vrijdag 30 januari bij de Vrije Hogeschool. Hier presenteerden twaalf zeer bijzondere jonge mensen hun beleving van hoe zij de afgelopen drie maanden bij het Heroriëntatietrimester (HOT) hebben ervaren, waaronder mijn oudste dochter Noel.

Elk op een unieke wijze hebben zij het beeld over weten te brengen van wie ze waren voor het Heroriëntatietrimester, de ontwikkeling en vooral hun persoonlijke groei die ze mee hebben gemaakt tijdens het heroriëntatietrimester en wat hun eigen toekomstbeeld of droom is.

De kwetsbaarheid die ze durfde te tonen maakte dat ze krachtiger waren als nooit tevoren.

De eigenheid van elk individu, de zang, dat gedicht, de puurste vorm van naaktheid. Het respect voor elkaar, de wijze woorden, de tranen die mochten vloeien. En wellicht het meest waardevolle: het thuiskomen bij zichzelf…..

Ik maak een hele diepe buiging voor deze groep fantastische mensen. Zij zijn voor mij ware helden!

Dat ware vriendschap en onvoorwaardelijke liefde niet meer nodig heeft dan drie maanden Heroriëntatietrimester (HOT) aan de Vrije Hogeschool hebben zij meer dan bewezen. En Noel, mijn prachtige dochter. Zoals zij daar stond; volledig met zichzelf in verbinding en vol vertrouwen in zichzelf en de wereld om haar heen. Klaar om haar plek op deze aarde in te gaan nemen…..

Tim Hendriks

Tim HendriksEigenaar van Follio.nl

De enorme kracht van de Vrije hogeschool ligt in haar samenhang. Deze hogeschool is ongelofelijk bijzonder en de manier waarop alles samenkomt zorgt voor een onvergetelijke ervaring. De docenten zijn je persoonlijke gidsen die je stapsgewijs en vol passie door verschillende belevingswerelden meenemen. Zij maken wat overweldigend lijkt behapbaar, wat eng voelt toegankelijk. Deze school is allesbehalve gemiddeld. Ik gun alle toekomstige studenten de kans om deze bijzondere ervaring te ervaren zoals ik haar heb ervaren.

Maya Mallinckrodt

Maya MallinckrodtTalent Developer bij Taalwijzer Combiwel

Na jaren in klinische koude klaslokalen te zitten is het zo verhelderend en verfrissend voor zowel lichaam als geest om op de mooie locatie van de Vrije Hogeschool te mogen studeren en jezelf eens echt te ontplooien.

Al 20 jaar begeef ik mijzelf op scholen rond de hele wereld en nog nooit heb ik zoveel geleerd als in de afgelopen 6 maanden. Dit is dankzij de Vrije Hogeschool en haar docenten. De docenten zitten hier voor jou, in tegenstelling tot grote instituten waar ik vaak het gevoel heb gehad dat ik maar een “nummertje” was. De docenten hier kennen je naam en luisteren oprecht naar je.

Dankzij deze rust kon ik volledig mijn ideeën op de vrije loop laten en er achter komen wat deze gedachtes nu daadwerkelijk allemaal betekenen. Deze afgelopen maanden ben ik er dan eindelijk achter gekomen wat écht bij mij past door goed naar mijzelf te kijken d.m.v. opdrachten, presentaties, verhalen en (gast) colleges. Ik heb geleerd dat datgene wat je zelf graag wil ook mooi is om weg te geven.

Ik wens alle toekomstige studenten deze inspirerende plek toe om zichzelf te (her)ontdekken.

Jessica Bijl

Jessica BijlWerkt bij Bink Kinderopvang

Jessica Bijl werkt bij Bink kinderopvang.

Ik kan de Vrije Hogeschool aanbevelen vanwege de prachtige, inspirerende locatie die veel toevoegt aan de beleving. Er is rust, ruimte en intimiteit.

Juist voor studenten van grote hogescholen is het heerlijk om eens even helemaal ergens anders lessen te krijgen. De gebouwen van de meeste hogescholen zijn totaal niet inspirerend en je kan er geen fatsoenlijke wandelgesprekken voeren of even helemaal tot jezelf komen, dwalend langs de grachten van de oude binnenstad.

Bovendien zijn de docenten op de VH hele kundige en fijne mensen. Maar het belangrijkste vind ik dat ze een persoonlijke benadering hanteren, geen afstand, maar ze zijn in eerste instantie ‘net zoals wij, gewoon mensen’. Dat is een hele andere benadering dan ik bij de docenten op de hogeschool gewend ben.

Prof. mr. dr. Jaap Sijmons

Prof. mr. dr. Jaap SijmonsHoogleraar Gezondheidsrecht

Prof. mr. dr. Jaap Sijmons is Hoogleraar Gezondheidsrecht bij de Universiteit Utrecht en Partner bij Nysingh advocaten-notarissen.

Na mijn eindexamen lag de wereld open, maar waarmee wilde ik me verbinden? Ik koos voor een jaar zonder tentamenstress en de vrijheid om samen met anderen van alles te onderzoeken en uit te proberen. Een ‘gap year’, niet op een ander continent, maar in mijn eigen cultureel-maatschappelijke omgeving. In dat jaar heb ik geleerd uiterlijke kennis om te zetten in innerlijke levenswijsheid, waarmee je je eigen ontwikkeling in de hand neemt.

De onderlinge chemie tussen docenten en studenten was erg stimulerend. Bij de Vrije Hogeschool heb ik geleerd om kunstzinnig én sociaal te leren. Al met al nuchter gesproken een ‘investering’ waar ik nog steeds plezier van heb en die haar rendement ruimschoots heeft opgeleverd.

Laurens Niekel

Laurens NiekelStudie Bedrijsfcommunicatie UU

Laurens Nikel heeft Bedrijfscommunicatie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht.

Als je bij de Vrije Hogeschool binnenwandelt is het alsof je een verhaal binnenstapt waar jij de hoofdrol in speelt en waar jij mag bepalen hoe dat verhaal eruit gaat zien. Het is een schone lei waar je rustig kan nadenken. De villa in de oude binnenstad creëert een omgeving van rust, van veiligheid, maar ook een omgeving waar je ongestoord geheel ‘opnieuw’ kan beginnen. Een reguliere hogeschool biedt deze omgeving niet. Gewoonweg omdat op hogescholen een heel ander verhaal aan de gang is en waar andere prioriteiten gelden.

Op gewone hogescholen kan je gerust wel iets leren, maar wordt je als student soms ook gehinderd omdat de muren je niet alle ruimte geven die je nodig hebt om je ding te kunnen doen, om emoties te delen of in alle rust je gedachten op te schrijven.

Floor Hamburg
Floor HamburgServeerster bij Heeren op de Brink

Het gebouw is DE basis van deze minor. Het gebouw biedt de benodigde rust om je volledig te focussen op hetgeen waar de hele minor om draait. De lokalen zijn ruim en het gebouw heeft prachtige plekjes om in kleine groepjes aan de opdrachten te werken. Daarnaast is de omgeving van het Janskerkhof een belangrijke toevoeging: het brengt rust, inspiratie en geeft de mogelijkheid de oude binnen stad of het park in te trekken voor een wandelgesprek.

Op deze plek ben je even weg van de waan van het dagelijks leven, je wordt omringt door studenten met hetzelfde doel, er is geen afleiding. Niet alleen het gebouw maar ook de docenten zijn de dragers van deze school. De huidige docenten vertegenwoordigen stuk voor stuk op hun eigen wijze de achterliggende filosofie van het orientatiejaar , ze zijn onmisbaar!

Saar Frieling

Saar FrielingDocent Hogeschool Leiden

Saar Frieling is docent aan Hogeschool Leiden en trainer Morele Oordeelsvorming bij Governance and Integrity Nederland.

Tijdens de slotweek van mijn Oriëntatiejaar gingen we met onze mentorgroep evalueren. Eén voor één kwamen alle studenten uit mijn groep aan bod. Tijdens dat gesprek drong iets tot mij dat tot op de dag van vandaag in al mijn ontmoetingen een rol speelt. Ik realiseerde me dat ik van de ander nooit meer zie dan wat ik zelf kan herkennen, en dat dat slechts een glimpje is van wie de ander werkelijk is. De ander is oneindig veel groter, complexer en gelaagder dan wat ik vanuit mijn beperkte perspectief ooit te zien krijg. Dit inzicht maakt dat ik mij ondanks mijn onvermijdelijke oordelen en meningen in relatie tot anderen, nooit meer met die meningen identificeer.

Dit maakt dat ik in relatie tot de ander altijd ruimte voel die het mogelijk maakt om in gesprek te blijven. Voor mijn huwelijk, mijn vriendschappen, mijn vijandschappen en mijn professionele leven is dit van onschatbare waarde.

Ik denk dat het Oriëntatiejaar een kans uit duizenden is om met anderen te leren samenleven. De ander zien en zelf gezien worden, zowel in goede als in kwade tijden, biedt een basis voor alles wat daarna komt.

Kelly Geurts

Kelly GeurtsKleding en Mode

Kelly Geurts werkt in Kleding en Mode

De docenten van de Vrije Hogeschool zijn niet zomaar docenten. Deze mensen staan niet een les te geven of een vak te vertalen, zij staan in hun passie en kennen hun vakgebied zoals geen ander dat kent. Hun hart en ziel staat er mee in verbinding. Ze hebben er hun eigen kracht in gelegd en dat zie je niet alleen, dat proef je en voel je in elke vezel van je lichaam. Er is niks bijzonderder dan door deze docenten onderwezen te worden.

Wij leren in onze eigen kracht te staan, door docenten die hun eigen kracht staan. Een les is geen les, het is een reis, een innerlijke reis maar ook een uiterlijke reis. Het is een reis van het verhaal van de docent naar je eigen verhaal. Je leert jezelf kennen op een bijzondere wijze en je leert dat er vele ingangen leiden tot nieuwe inzichten in jezelf.

Tim Bazuin
Tim BazuinChief Coder bij TransIP

De Vrije Hogeschool heeft als doel om je even helemaal los te schudden. Je hoofd heeft na een lange tijd dezelfde gebaande paden te volgen, net als je kussen, even een opschudding nodig.

Mentale opschudding wordt in mijn ervaring nooit bereikt door in dezelfde omgeving ongeveer dezelfde acties uit te voeren. De locatie en de leraren van de Vrije Hogeschool zijn hiervoor perfect: De locatie is er een die je (buiten eigen initiatief) niet meer gaat zien, maar die je wel lange tijd bij gaat blijven. Veel rust, weinig mensen: een rustgevende omgeving.

De leraren zijn zonder uitzondering van hetzelfde kaliber als de locatie. Het zijn bijzondere mensen die het vermogen bezitten je te inspireren, verder te kijken dan je neus lang is, of om je er minstens van bewust te worden dat je een neus hebt.