fbpx

Wil jij op reis na je eindexamen of tijdens je Tussenjaar?  Lees snel verder over de reis (of Travel Experience) die je maakt als onderdeel van het Liberal Arts Tussenjaar aan de Vrije Hogeschool. 

Misschien droomde je er al wel van de afgelopen jaren: een onvergetelijke reis te maken vol avonturen. Eens op een dag pak je je rugzak, neem je afscheid van je huis en je dierbaren en neem je de trein; een uur later passeer je de grens, staat langs de kant van de weg en steekt misschien zelfs je duim op. De beweging gaat vanzelf en voor de gedachten uit.

Misschien bekruipt je bij het dagdromen soms ook een onaangenaam gevoel. Durf ik dit wel? Kan ik wel: die eerste stap zetten, zolang alleen zijn, ver van huis zijn? Elke reis heeft dat moment van het brutale, het nieuwsgierige, het onfatsoenlijke. Je mengt je in samenlevingen waarvan je de fijne nuances, de gebruiken en de eigenaardigheden niet helemaal kunt begrijpen. Ben je in die zin niet een buitenstaander? Een indringer zelfs?

De eerste stap

Hele normale vragen die elke beginnende reiziger heeft. Reizen is iets dat je moet leren. Het is een voortdurende transactie met anderen, waarbij je tegelijkertijd alleen bent. Het is niet niks om het oude vertrouwde achter je te laten. Daarin zit de paradox; je reist alleen in een wereld die door anderen beheerd wordt.

Zij zijn degenen die armer zijn dan jij en wel iets willen verdienen. Zij zijn degenen die je een stempel of papier kunnen weigeren, zij spreken talen die je niet verstaat. Zij staan naast je op de veerboot of zitten naast je in de bus, zij verkopen jou eten op de markt en sturen je de goede of de verkeerde kant uit. Soms zijn ze gevaarlijk maar meestal niet en dat alles moet je leren, wat je moet doen, wat je niet moet doen, wat je nooit moet doen, je moet leren omgaan met hun dronkenschap of die van jezelf, je moet een gebaar – een oogopslag – leren herkennen. Hoe alleen je ook reist, je zult altijd omringd zijn door anderen; door hun blikken, hun verwachting, hun verachting… en overal is het anders en nergens is het zo als je hett gewend was in het land waar je vandaan komt.

Of het nu Neil Armstrong was op zijn reis naar de maan, of Frodo en Sam in Lord of the Rings die de vertrouwde Gouw achter zich lieten: de eerste stap is het moeilijkst. De studenten van het Liberal Arts Tussenjaar zetten elk jaar in mei deze eerste stap. Dit doen ze niet alleen. Samen met zestien medereizigers, en twee ervaren travelcoaches gaan ze een maand op reis door Europa. Jij straks ook? En wat kies je dan?

Route Fietsreis 2019

Avonturieren, Kunst of Filosofie?

Kies je voor een avontuurlijke reis met fysieke uitdagingen? Of een filosofische reis, waarin het gesprek een grote rol speelt? Of voor een reis waarin de kunst een grote rol speelt? Je wordt hier goed op voorbereid.

Kies je voor de avontuurlijke fietsreis, waarbij je meer dan duizend kilometer gaat fietsen door Europa, dan leer je in de voorbereiding alles over fietsen, navigeren en wildkamperen. Houd je van filosofische gesprekken en van wandelen? Dan ga je je voorbereiden op een filosofische onderzoekreis te voet: je stelt je backpack samen, doet proefwandelingen en leert ideeën van grote denkers uit de geschiedenis die je reis meer diepte en inhoud geven.

Of is kunst jouw passie? Dan kun je een maand op kunstreis. Je treedt in de voetsporen van moderne kunstenaars; street art tekenenaars, dichters, landartists. In een steeds veranderend landschap ontwikkel je artistieke skills: zo oefen je met het uitdrukken in woorden en beelden. Ga je dan street art maken zoals de kunstenaar Banksy? Of schrijf je een gedichtenbundel? Of maak je een fotografische serie van jouw reisimpressies?

Humans of Europe

Al onze reizen gaan door Midden-Europa. Hier vind je veel onontdekte natuurlijke en culturele parels. Lang was het gebied onder invloed van het nazisme en daarna het communisme afgeschermd. Het is dan ook veel meer dan een decor om doorheen te reizen; zo ga je onderweg op zoek naar dwarslopers, kantelaars en anders denkers. Voor je reis heb je dan al een masterclass journalistiek gehad van een gerenommeerde trainer en journalist waarin je de kunst van het interviewen hebt geleerd. Ook heb je je de kunst van de portretfotografie eigen gemaakt. Je hebt de tools in handen om een ontmoeting om te werken tot een portret.  Al jullie portretten samen vormen een nieuw Great Work dat jullie zelf gaan samenstellen: Humans of Europe. In deze reeks zullen Europese dwarslopers, anders denkers, op de website van het publicatieplatform dwarslopers.nl worden gepresenteerd. Humans of Europe is een Europees project dat een positief ‘bottom-up’ verhaal over Europa wil vertellen. En jij gaat dat vormgeven.

Impressie Fietsreis 2016 met bestemming Bosnië. 

Classroom Alive

Je reist in een Classroom Alive. Geen bord of beamerscherm, maar de levende werkelijkheid is in je klaslokaal. Onverwachte ontmoetingen, weersveranderingen en geniale of broze ingevingen: spontaniteit is het motto. Onderweg kom je in verschillende landen zoals Slovenië, Hongarije, Polen en Tsjechië. De grens tussen jou en de wereld is klein; ‘s nachts hoor je de natuur door je tentzeil. Overdag wandel je door natuurreservaten, beklim je bergen en leer je over de lokale culturen. Je ontmoet denkers en kunstenaars die je een inkijkje in hun wereld geven. Net als museums, monumenten en de architectuur het verleden voor je tot leven brengen. s’ Avonds, na een dag vol ervaringen, zit je met je reisgezelschap rond het kampvuur. Je deelt wat voor indrukken er bij je zijn achtergebleven. Wat raakte jou? Hechte vriendschappen vormen zich, net als onvergetelijke herinneringen. Blaren of een lekke band horen er onderweg ook bij.
Uiteindelijk leer je dat alles goed komt.

Praag

De Travel Experience eindigt voor elke groep reizigers in Praag. Daar worden de avonturen die op reis zijn meegemaakt uitgewisseld. Het reizen wordt gevierd. Overdag verken je de stad met zijn oude kloosters, parken en museums. ‘s Avonds worden de onderweg verzamelde portretten in de reeks Humans of Europe met elkaar gedeeld. Elke student vertelt over een nieuwe ontmoeting; zo veel mensen, zoveel verhalen. En uit al deze inkijkjes in de levens van de Europeanen die je ontmoet hebt, ontdek je misschien wel een rode draad? Een groter verhaal van het continent Europa aan het begin van de 21e eeuw? Vertel eens…

Thuiskomst

Net als bij Frodo en Sam of Neil Armstrong is er geen avontuur dat niet weer eindigt waar het begon. Juist deze terugkomst is zo belangrijk bij het reizen: want kan je dat nieuwe dat je over jezelf en de wereld hebt geleerd thuis integreren? Dit is een uitdaging die de studenten persoonlijk en gemeenschappelijk aangaan. Armstrong nam de eerste foto’s mee van de aarde vanuit de ruimte gefotografeerd. Foto’s die je vast weleens hebt gezien en die nu bekend staan als het overview-effect. Welke overview ga jij bij terugkomst met je vrienden en familie delen?

Lou Lou maakte een lied over haar Travel Experience. 

Zet jij de eerste stap?

Wil je meer weten over het Liberal Arts Tussenjaar en de Travel Experience? Neem dan contact op en kom op Kennismakingsgesprek.

Op donderdag 6 juni presenteren de huidige studenten hun reisverhalen en jij kunt meeluisteren tijdens onze meeloopdag.