fbpx

Eens op een mooie dag pak je je rugzak, neem je afscheid van je huis en je dierbaren en neem je de trein; een uur later passeer je de grens, staat langs de kant van de weg en steekt misschien zelfs je duim op. De beweging gaat vanzelf en voor de gedachten uit.

Durf ik dit wel? Kan ik dit wel: die eerste stap zetten, zolang alleen zijn, ver van huis zijn? Elke reis heeft dat moment van het brutale, het nieuwsgierige, het onfatsoenlijke. Je mengt je in samenlevingen waarvan je de fijne nuances, de gebruiken en de eigenaardigheden niet helemaal kunt begrijpen. Ben je in die zin niet een buitenstaander? Een indringer zelfs? 

De eerste stap

Hele normale vragen die elke beginnende reiziger heeft. Reizen moet je leren. Het is niet niks om het oude vertrouwde achter je te laten. Je reist alleen in een wereld – die door anderen beheerd wordt.

Zij, de anderen, zijn degenen die je een stempel of papier kunnen weigeren, zij spreken talen die je niet verstaat. Zij staan naast je op de veerboot of zitten naast je in de bus, zij verkopen jou eten op de markt en sturen je de goede of de verkeerde kant uit. Soms zijn ze gevaarlijk maar meestal niet en dat alles moet je leren: wat je moet doen, wat je niet moet doen, wat je nooit moet doen, je moet leren omgaan met hun dronkenschap of die van jezelf, je moet een gebaar – een oogopslag – leren herkennen. Hoe alleen je ook reist, je zult altijd omringd zijn door anderen; door hun blikken, hun verwachting, hun verachting… en overal is het anders en nergens is het zoals je het gewend was in het land waar je vandaan komt.

Of het nu Neil Armstrong was op zijn reis naar de maan, of Frodo en Sam in Lord of the Rings die de vertrouwde Gouw achter zich lieten: de eerste stap is het moeilijkst. De studenten van het Liberal Arts Tussenjaar zetten elk jaar in mei deze eerste stap. Dit doen ze niet alleen. Samen met vijftien medereizigers, en twee ervaren travelcoaches gaan ze een maand op reis door Europa. Jij straks ook? En wat kies je dan?

Avonturieren, Kunst of Filosofie?

Kies je voor de avontuurlijke fietsreis, waarbij je meer dan duizend kilometer gaat fietsen door Europa, dan leer je in de voorbereiding alles over fietsen, navigeren en wildkamperen. Houd je van filosofische gesprekken en van wandelen? Dan ga je je voorbereiden op een filosofische onderzoekreis te voet: je stelt je backpack samen, doet proefwandelingen stapt letterlijk in de voetsporen van grote denkers die je reis diepte en inhoud geven.

Of is kunst jouw passie? Dan ga je een maand op kunstreis. Je treedt in de voetsporen van moderne kunstenaars; street art tekenenaars, dichters, landartists. In een veranderend landschap ontwikkel je je artistieke skills: oefen je met het uitdrukken in woord en beeld. 

Humans of Europe

Al onze reizen gaan door Midden-Europa. Hier vind je veel onontdekte natuurlijke en culturele parels. Lang was het gebied onder invloed van het nazisme en daarna het communisme afgeschermd. Het is dan ook veel meer dan een decor om doorheen te reizen; zo ga je onderweg op zoek naar dwarslopers, kantelaars en anders denkers. Voor je reis heb je dan al een masterclass journalistiek gehad van een gerenommeerde trainer en journalist waarin je de kunst van het interviewen hebt geleerd. Ook heb je je de kunst van de portretfotografie eigen gemaakt. Je hebt de tools in handen om een ontmoeting om te werken tot een portret.  Al jullie portretten samen vormen een nieuw Great Work dat jullie zelf gaan samenstellen: Humans of Europe. In deze reeks zullen Europese dwarslopers, anders denkers, op de website van het publicatieplatform dwarslopers.nl worden gepresenteerd. Humans of Europe is een Europees project dat een positief ‘bottom-up’ verhaal over Europa wil vertellen. En jij gaat dat vormgeven.

Impressie Fietsreis 2016 met bestemming Bosnië. 
https://www.youtube.com/watch?v=ygd66v6Tzfc
Lou Lou maakte een lied over haar Travel Experience. 

Zet jij de eerste stap?

Wil je meer weten over het Liberal Arts Tussenjaar en de Travel Experience? Neem dan contact op en kom op Kennismakingsgesprek.

Deel deze pagina: