MovieLearning powered by Double Healix_logo(medium)-mettransparantie

Over persoonlijke, professionele en maatschappelijke ontwikkeling, opvoeding en leiderschap.

Wat is Double Healix?

Double Healix is een integraal model voor professionele, persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, dat voortbouwt op ‘de universele reis van de held’ van Joseph Campbell. Het leert je kijken naar het leven als verhaal waarin je zowel hoofdpersoon bent als schrijver. Het model is gebaseerd op de cyclus van opkomst, bloei, ondergang en wederopstanding die ieder mens in het leven vele malen doorloopt. In het Double Healix model komen acht niveaus van menselijke ontwikkeling naar voren: van de kindertijd en verschillende stadia van volwassenheid naar een hoog niveau van wijsheid. In de lesmodules zullen we met name ingaan op zes van deze niveaus (het mythische niveau, het niveau over basale menselijke behoeften, over driften en drijfveren, over competentieontwikkeling, over visionair leiderschap en over de mystieke ervaring).

 

Waarom Double Healix MovieLearning?

Onze missie is om via illustratieve filmbeelden mensen te stimuleren om de diepte en schoonheid van het leven te ontdekken, en van daaruit voluit, betekenisvol en duurzaam samen te werken en leven. Daarom verbinden we in elke module de persoonlijke ontwikkeling met de maatschappelijke transformatie naar een duurzame toekomst. Double Healix MovieLearning leert je werken met de spanningsvelden en de verzoenende krachten die in elk leven, in elke werksituatie en in elke toekomstvisie voorkomen.

Hoe werkt Double Healix MovieLearning?

Double Healix MovieLearning is een blended learning traject. Het bestaat uit een combinatie van opleidingsdagen op de VH en thuiswerk via MovieLearning, onze interactieve digitale leeromgeving.
In september beginnen we met de module De wereld doorzien, over mythische verhalen als bron voor menselijke en professionele ontwikkeling. Nadat de studenten eind oktober een fysieke reis hebben afgerond, zullen nog vier modules volgen.

Wat zijn de kenmerken van Double Healix MovieLearning?

  • Leren met MovieLearning: inspirerende verhalen en voorbeelden uit films, documentaires en internet;
  • Leren met hoofd, hart en ziel in een mix van waarnemen, ervaren, geïnspireerd worden, kennis delen, oefenen en reflecteren;
  • Gericht op persoonlijke, professionele en maatschappelijke ontwikkeling;
  • Met elkaar leren over en werken aan duurzaamheid en empathic embrace.

De modules van Double Healix MovieLearning op een rijtje

De wereld doorzien. Mythische verhalen als bron voor menselijke en professionele ontwikkeling.
Kijk voor meer informatie op: De wereld doorzien.

Waar hebben we echt behoefte aan? Basisbehoeften achter menselijk gedrag.
Kijk voor meer informatie op: Waar hebben we echt behoefte aan?

Basale drijfveren en persoonlijkheidsontwikkeling.
Kijk voor meer informatie op: Drijfveren en persoonlijkheidsontwikkeling.

Competentieontwikkeling en basaal leiderschap.
Kijk voor meer informatie op: Competentieontwikkeling en basaal leiderschap.

Visionair leiderschap en maatschappelijke sturing en De mystieke ervaring en leiderschap.
Kijk hier voor meer informatie op: Visionair leiderschap en maatschappelijke sturing en De mystieke ervaring en leiderschap.

Het Double Healix model omvat naast bovenstaande niveaus ook de ontwikkeling van ‘teamleiderschap, partnerschap en ouderschap’ en ‘verzoenend leiderschap en complexe systemen’. Deze niveaus zullen we in de context van het curriculum op de Vrije Hogeschool alleen impliciet behandelen.

Het cursusboek

Het boek dat we bij de modules gebruiken is ‘Het Wiel Opnieuw Uitvinden. Cycli en niveaus van leiderschap’ geschreven door Manfred van Doorn. Je kunt het online lezen op de website van Double Healix MovieLearning. Je kunt natuurlijk ook het papieren boek kopen (tegen de kostprijs van 55 euro; laat dat even weten via info@doublehealix.com, dan nemen we het boek mee naar de eerste lesdag).

De Double Healix Docenten

De vijf modules worden uitgevoerd door drie docenten, in wisselende samenstelling:

Manfred van Doorn

manfred van doornManfred is leiderschapstrainer en top executive coach in binnen- en buitenland, leider/inspirator van de Double Healix beweging, schrijver, filmexpert en International Double Healix Master Supervisor.

Manfred van Doorn geeft opleidingen voor bestuurders in binnen- en buitenland, werkt in grote MD-programma’s van multinationals en geeft trainingen aan overheidsinstellingen, NGO’s en zorginstellingen. Bij het Institute for Management Studies geeft hij trainingen aan leiders van Fortune 500 bedrijven. In Nederland was Manfred ruim tien jaar hoofddocent in het prestigieuze Kandidatenprogramma van de Algemene Bestuursdienst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat ook internationaal navolging kreeg.

Manfred van Doorn is van oorsprong psycholoog-psychotherapeut en gebruikt zijn grote ervaring, mensenkennis en humor om leiders in het centrum van hun kracht en talenten te helpen komen. Hij staat bekend om zijn voorliefde voor films, die hij veelvuldig gebruikt ter ondersteuning van leiderschapsontwikkeling. Het door hem ontworpen Double Healix model wordt veelvuldig aangewend in MD-programma’s, in het bijzonder door de narratieve structuur van het model, de levendige voorbeelden uit films en documentaires en de aandacht voor paradoxen, veelzijdig leiderschap en diversiteit. Manfred werkt met een groot internationaal team aan het ontwikkelen van community-based E-Learning: MovieLearning.

Dit is een grootschalige interactieve digitale leeromgeving op basis van filmbeelden en verhalen aan de hand van het Double Healix model. MovieLearning wordt ingezet ten behoeve van organisatie- en leiderschapsontwikkeling, maar ook voor opvoeding, pedagogie en de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Recente boeken van Manfred’s hand zijn: Het Wiel Opnieuw Uitvinden. Cycli en Niveaus van Leiderschap; This is the And. De Toekomst voor Beginners (i.s.m. zijn zoon Victor van Doorn); Zin in Opvoeden. Behoeften, Deugden, Duurzaamheid (i.s.m. Brechje de Koning) en Loopbaanladders en Wereldbanen (i.s.m. Caroline Wiedenhof).

Tosca Peschier

tosca pesschier fotoTosca Peschier is milieu-activiste, permaculturist, historicus en Double Healix trainer. Van jongs af aan zijn haar grote passies natuur, schrijven en het begrijpen van de mens. Ze heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in ideeën-geschiedenis. Ze is milieu- en landbouwactiviste sinds ze in 2013 vanuit een grassroots organisatie de March against Monsanto in Amsterdam organiseerde.

De afgelopen jaren heeft ze uitgebreid journalistiek onderzoek gedaan naar ons huidige landbouwsysteem en is ze spreker geworden voor de agro-ecologische landbouwbeweging. Ze heeft een ‘Permaculture Design Certificate’ en is oprichter en voorzitter van Permacultuur Centrum Haarlem. Tosca Peschier is gepassioneerd over persoonlijk leiderschap en duurzaamheid. De Double Healix organisatie is voor haar de perfecte plaats om te werken met haar passies en bij te dragen aan de creatie van een duurzame, rechtvaardige en eerlijke maatschappij.

Isodoor Jonker

Foto Isodoor JonkerIsodoor is sinds september 2010 verbonden aan de Double Healix organisatie en lid van het kernteam. Diverse redactionele werkzaamheden verschaften hem inzicht in het Double Healix model en ook zijn studie Media & Cultuur kwam hem goed van pas bij het vinden van filmbeelden bij het model. Hij heeft zich tijdens zijn studie gespecialiseerd in film en gender, met name de politicologische ontmanteling van mannelijke dominantie. Hij spant zich in voor diversiteit in gender opvattingen.

Tijdens zijn stage begon hij met het geven van trainingen, indertijd trainingen aan jongens om te leren omgaan met de culturele verwachtingen over hun mannelijkheid. Isodoor ontdekte dat het begeleiden van zulke groepen hem inspireerde. Nu ontwikkelt hij zich in dat gebied verder met trainingen gericht op de relatie tussen zonen en vaders en trainingen omtrent leiderschap en duurzaamheid. In augustus 2014 haalde hij zijn examen tot Certified Double Healix Beeldtrainer.

Isodoor is gespecialiseerd in het vergelijken van het Double Healix model met andere ontwikkelingsmodellen, zoals Theory U. Zijn focus ligt op het helpen uitdenken van een model voor een meer duurzame en faire wereld. Verder is Isodoor van jongs af aan actief als drummer, het ritme van rock en samba zit hem diep in zijn bloed.