Programma & Rooster: Tussenjaar

Het onderwijsprogramma van het Liberal Arts Tussenjaar is intensief. We werken vier lesdagen in labs en ateliers met elkaar. Iedere zes weken is er een nieuw, eigen onderzoeksproject én een nieuwe kunstproductie; de projecten en kunstproducties worden met een publicatie, een tentoonstelling of een presentatie afgesloten. Woensdag is praktijk dag, waarop je je eigen ondernemerschap ontwikkelt. Je kunt door te werken zelf een deel van je collegegeld verdienen, of je werkt aan je portfolio voor een vervolgopleiding. Op vrijdag sluit je de week af in je eigen coaching groep.

EERSTE TRIMESTER. Onderzoek staat hier centraal. Onderzoek staat in het teken van reizen, leiderschap ontwikkelen en uitdagingen aangaan. Het gaat er om een onderzoekende houding te cultiveren en te ontdekken wat de wereld je te vertellen heeft.

TWEEDE TRIMESTER. de mens als kunstenaar komt centraal te staan. Het zwaartepunt wordt verlegd van de onderzoek naar de kunst. Het is nu van belang dat je je eigen creativiteit leert inzetten en komt met een eigen design. Je gaat je ontdoen van iedere vorm van conditionering. Liberal Thinking is Creative Thinking. Hoe stel je de juiste vraag?

DERDE TRIMESTER. Nu je hebt leren onderzoeken en eigenzinnig vorm te geven, ga je leren jezelf in de wereld te zetten. In deze periode komt het accent te liggen op ondernemend gedrag, resultaatgerichtheid, besluitvaardigheid en ontwikkelingsgerichtheid. Je vermogen tot samenwerking, wordt nu getoetst en ingezet in een gezamenlijke productie.

Rooster

Het Tussenjaar van de Vrije Hogeschool verdeelt de vakken in twee hoofdcategoriën: Labs en Ateliers. Zie: Vakken: Design Labs en Ateliers.

  OCHTEND MIDDAG AVOND
MAANDAG Lab Lab Culturele Avond
DINSDAG Lab College  
WOENSDAG Praktijkdag Praktijkdag  
DONDERDAG Atelier Studiegroep Studium Generale
VRIJDAG Atelier Atelier  

Onderzoeksprojecten & Kunstproducties

In het tussenjaar kom je in aanraking met grote kunstwerken, wereldgodsdiensten en filosofische stromingen. Dit verandert en verdiept de manier waarop je naar jezelf en de wereld kijkt. Waarin ben jij anders dan anderen? Je leert je eigen valkuilen beter kennen, maar ook je eigen kwaliteiten. En dat zijn er meer dan je denkt!

Voorbeelden van Onderzoeklabs

Kunstgeschiedenis, Genderstudies, Filosofische levenskunst. Culturele antropologie, Religie en Spiritualiteit, Cultuurwetenschap, Psychologie en mensbeeld, Great Works Archeologie en Sterrenkunde.

Kunst

Kunst gaat over het ontdekken en ontwikkelen van je eigen manier van leven en werken. Werken aan een echte kunstproductie is het uitproberen van ideeën en ontwikkelen van je waarnemingsvermogen, het oplossen van problemen en het nemen van risico’s. Je neemt tijdens het jaar dan ook deel aan verschillende kunstproducties.

Voorbeelden van Kunstproducties

Moderne dans, Performance theater en drama, Muziek, compositie en uitvoering, Beeldende kunst, Fotografie en film, Creatief Schrijven en Kleinkunst. Een lab of atelier is nooit groter dan 15 studenten. Iedere week verzorgen wetenschappers, kunstenaars of ondernemers colleges. Daarnaast wordt er elke maand een Studium Generale lezing georganiseerd. Hoogleraren, politici en bekende Nederlanders als Femke Halsema, Maarten van Rossem, Arjo Klamer, Freek de Jonge en Klaas van Egmond en Peter Blom zijn de afgelopen jaren door onze studenten uitgenodigd. Deze avonden worden ook druk bezocht door belangstellenden en oud-studenten.

rooster tussenjaar foto laura keesenberg

Kunstproductie: locatietheater

Masterclass Levenskunst

Met de spectaculair gestegen gezonde levensverwachting, is de 19e-eeuwse levensindeling in drie fasen - jong-volwassen-oud  - achterhaald, evenals de indeling
Lees meer
Boeddhisme en Taoïsme

Boeddhisme en Taoïsme

Het door studie en oefening leren kennen van oosterse wijsheden in eigentijdse vormen Begrip ontwikkelen voor de werkzaamheid ervan en

Lees meer
Existential Make Over

Existential Make Over

Doel Existentialisme draait om vrijheid en persoonlijke keuze Het gaat er om de werkelijkheid eerlijk en moedig tegemoet te treden

Lees meer