Terug naar alle evenementen

Dwarslopers Dialoog 7 | Miriam Rasch: Hoe autonoom zijn we, wanneer we een deel van ons leven aan technologie ‘uitbesteden’?

  • Vrije Hogeschool 56 2e Dorpsstraat Zeist, UT, 3701 AB Netherlands (kaart)

DWARSLOPERS
DIALOOG 7
Miriam rasch: de mens als voorspelbaar alogritme

Samen met The Optimist en Cultuur- en Congrescentrum Antropia organiseren wij komend seizoen zeven Dwarslopers Dialogen. Dit jaar is het thema van de Dwarslopers Dialogen ‘De Vrije Mens’. 

Donderdag 14 maart 2024 is dat Miriam Rasch

Miriam is filosofe en literatuurwetenschapper en onderzoekt de impact van digitalisering, internet en sociale media. De vraag hoe autonoom zijn we, wanneer we een deel van ons leven aan technologie ‘uitbesteden’? staat centraal.  Er is ook tijdens deze avond weer ruimte voor interactie en dialoog!

Miriam Rasch studeerde filosofie en literatuurwetenschap. Zij is verbonden aan de Willem de Kooning Academie als coördinator van het Research Station. Tussen 2012 en oktober 2020 werkte ze bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam. Rasch houdt zich onder meer bezig met de ethiek van dataïsme en de impact van digitalisering, internet en sociale media op onze moderne levens.

Winnaar Socratesbeker 2021: Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme. Van september 2023 tot februari 2024  Writer-in-Residence bij het NIAS, waar ze gaat werken aan een boek over de ethiek van luisteren. 

Miriam schrijft essays en recensies, onder meer voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, Athenaeum, Follow The Money en Revisor, en columns voor Filosofie Magazine. Sinds 2015 is ze redacteur bij De Nieuwe Garde, platform voor aanstormende essayisten.

De mens als voorspelbaar algoritme. Hoe autonoom zijn we, wanneer we een deel van ons leven aan technologie ‘uitbesteden’?
De betekenis van ‘autonomie’ verschuift langzamerhand van een bij uitstek menselijk vermogen naar een kenmerk van de nieuwste technologie. Dat is fascinerend en ook wel wat beangstigend.

Nu liggen die zogenaamde autonome vermogens van de mens al langer onder vuur. Sterker nog, is het hele begrip niet allang ontmaskerd als een illusie, waarna de werkelijke aandrijving van de mens zichtbaar is geworden, of dat nu ‘het brein’ is, de genen, hormonen, atomen, opvoeding, opleiding, het maatschappelijk bestel of de cultuur? Nee, als je denkt autonoom te zijn, of als je dat wenst te zijn, ben je vooral naïef. De mens is een voorspelbaar algoritme.

Hoe moeten we ons verhouden tot datgene wat er met de autonomie vandoor gaat – de techniek?

Ben je erbij? We zien je graag dan!

PRAKTISCH IDEALISME
OF WAAROM WE HET OVER
DE TOEKOMST MOETEN HEBBEN. 

We weten het al lang: We leven in een wereld van complexiteit in al haar facetten: globalisering, dynamiek, snelheid en intensiteit.

De roep om mensen die verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen in een samenleving die er heel anders uitziet dan die van de twintigste eeuw wordt steeds meer merkbaar. Recente ontwikkelingen in de wetenschap, technologie en de wereldwijde economie dwingen ons opnieuw na te denken over onze relatie tot de wereld, tot elkaar, en tot onszelf. Al deze ontwikkelingen dwingen ons op nieuwe manieren na te denken over ecologie, identiteit, over de planeet en het onderscheidende kenmerk van menselijk- en ander leven.

Het besef groeit dat we niet op de een of andere manier superieur zijn aan het bestaan en aan het gehele ecosysteem. We staan er niet boven, of buiten; we zijn niet willekeurig; we zitten erin en we maken er onderdeel vanuit. Daarbij zijn we genoodzaakt om de betekenis te onderzoeken van complexe vraagstukken zoals klimaatverandering, wereldwijde kapitaal- en bevolkingsstromen, en de ecologische problematiek. Al deze grote transformaties dwingen ons tot een herbezinning op de toekomst: op wie wij zijn en willen zijn in relatie tot de wereld, tot elkaar en tot onszelf. In de Dwarslopers Dialogen gaan we met elkaar in gesprek.

SCHRIJF OOK het dwarslopersfestival in je agenda

DWARSLOPERSFESTIVAL 
ZATERDAG 13 APRIL 2024 

Het Dwarslopersfestival biedt een podium voor debat, dans, theater, beeldende kunst, literatuur, poëzie en muziek voor mensen van 18 tot 80 jaar.

Het Dwarsloperfestival is een jaarlijks festival, met als doel een activerend platform te zijn over urgente, actuele thema’s.  Het Dwarslopersfestival is een co-creatie van een gemeenschap van jonge en oudere mensen die samen bouwen aan kleine en grote verhalen, waarmee zij een betekenisvolle plek in de wereld zoeken.

DWARSLOPERS

De naam ‘Dwarslopers’ suggereert zowel stilstand als beweging. Dwars doet denken aan tegen de stroom in gaan (dwarsliggen en dwarsdenken), terwijl lopen juist benadrukt dat er beweging nodig is om je te ontwikkelen. Het Dwarslopers platform brengt verhalen, beelden, video’s, interviews en kunst samen van jongeren en ouderen, om zo met elkaar in dialoog te zijn. Verhalen over identiteit, over eenzaamheid, over verbinding tussen generaties, over grote en kleine dilemma’s en over dromen en idealen voor onze toekomst.

Vorige
Vorige
4 maart

Meeloopdag LABS

Volgende
Volgende
21 maart

Meeloopdag Ateliers