Terug naar alle evenementen

Dwarslopers Dialoog 5 | Ecologie en kunst

  • Vrije Hogeschool 56 2e Dorpsstraat Zeist, UT, 3701 AB Netherlands (kaart)

DWARSLOPERS
DIALOOG 5
IMRE PLOEG Ecologie en Kunst

Samen met The Optimist en Cultuur- en Congrescentrum Antropia organiseren wij komend seizoen zeven Dwarslopers Dialogen. Dit jaar is het thema van de Dwarslopers Dialogen ‘De Vrije Mens’. 

Donderdag 18 januari 2024 is dat Imre Ploeg. Imre is muzikant en onderzoekt de relatie tussen kunst en ecologie. Hij zal ons meenemen in zijn zoektocht en bevindingen. Hoe kan kunst ons helpen verbinden met de aarde? Hoe kan kunst ons houvast en sturing geven in tijden van ecologische crisis? Er is ook tijdens deze avond weer ruimte voor interactie en dialoog! 

Ben je erbij? We zien je graag dan!

Imre Ploeg is al langere tijd bezig met hoe we de kunsten kunnen gebruiken om maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Voor de kunsten is het de uitdaging om iedereen te betrekken bij de problemen van deze tijd door verhalen te vertellen die voor iedereen van waarde zijn. Dat zou de wereld volgens Imre ten goede komen, maar ook de kunsten zelf.

“Ik vind het van belang dat mensen beseffen dat hun perceptie op de wereld gebaseerd is op de verhalen die zij om zich heen horen. Uit ervaring weet ik dat het wereldbeeld van mensen soms slechter is dan de werkelijkheid. Dat is zonde want ik geloof in de kracht van hoop. Ik denk dat hoop mensen de kracht kan geven om te streven naar een betere zelf en een betere wereld. Juist daarom vind ik het zo belangrijk dat de kunsten de juiste verhalen vertellen. Verhalen die mensen begrijpen, doordringen van de urgentie en verhalen die mensen hoop geven. Ik hoop dat mensen die verhalen doorgeven. Dat is wat kunst voor mij zo waardevol maakt.” 

PRAKTISCH IDEALISME
OF WAAROM WE HET OVER
DE TOEKOMST MOETEN HEBBEN. 

We weten het al lang: We leven in een wereld van complexiteit in al haar facetten: globalisering, dynamiek, snelheid en intensiteit.

De roep om mensen die verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen in een samenleving die er heel anders uitziet dan die van de twintigste eeuw wordt steeds meer merkbaar. Recente ontwikkelingen in de wetenschap, technologie en de wereldwijde economie dwingen ons opnieuw na te denken over onze relatie tot de wereld, tot elkaar, en tot onszelf. Al deze ontwikkelingen dwingen ons op nieuwe manieren na te denken over ecologie, identiteit, over de planeet en het onderscheidende kenmerk van menselijk- en ander leven.

Het besef groeit dat we niet op de een of andere manier superieur zijn aan het bestaan en aan het gehele ecosysteem. We staan er niet boven, of buiten; we zijn niet willekeurig; we zitten erin en we maken er onderdeel vanuit. Daarbij zijn we genoodzaakt om de betekenis te onderzoeken van complexe vraagstukken zoals klimaatverandering, wereldwijde kapitaal- en bevolkingsstromen, en de ecologische problematiek. Al deze grote transformaties dwingen ons tot een herbezinning op de toekomst: op wie wij zijn en willen zijn in relatie tot de wereld, tot elkaar en tot onszelf. In de Dwarslopers Dialogen gaan we met elkaar in gesprek.

SCHRIJF OOK ALVAST
DE VOLGENDE DATA
VAN DE
DWARSLOPERS DIALOGEN
IN JE AGENDA!

  • 18 januari 2024

  • 15 februari 2024

  • 14 maart 2024

  • 13 april – Dwarslopers Festival

DWARSLOPERSFESTIVAL 
ZATERDAG 13 APRIL 2024 

Het Dwarslopersfestival biedt een podium voor debat, dans, theater, beeldende kunst, literatuur, poëzie en muziek voor mensen van 18 tot 80 jaar.

Het Dwarsloperfestival is een jaarlijks festival, met als doel een activerend platform te zijn over urgente, actuele thema’s.  Het Dwarslopersfestival is een co-creatie van een gemeenschap van jonge en oudere mensen die samen bouwen aan kleine en grote verhalen, waarmee zij een betekenisvolle plek in de wereld zoeken.

DWARSLOPERS

De naam ‘Dwarslopers’ suggereert zowel stilstand als beweging. Dwars doet denken aan tegen de stroom in gaan (dwarsliggen en dwarsdenken), terwijl lopen juist benadrukt dat er beweging nodig is om je te ontwikkelen. Het Dwarslopers platform brengt verhalen, beelden, video’s, interviews en kunst samen van jongeren en ouderen, om zo met elkaar in dialoog te zijn. Verhalen over identiteit, over eenzaamheid, over verbinding tussen generaties, over grote en kleine dilemma’s en over dromen en idealen voor onze toekomst.

Vorige
Vorige
8 januari

INFORMATIEAVOND

Volgende
Volgende
14 februari

Start