Jezelf zijn en niet iemand anders

Jezelf zijn en niemand anders

Door: Gerrie Strik | Gepubliceerd in: De krant van de Aarde 31 maart 2023.

Uitgangspunt van dit artikel is dat ieder mens en iedere jongere een meer of minder vaag besef van zijn bestemming heeft. We kunnen beseffen dat we op een verkeerd pad zitten, omdat we een idee hebben van een goed pad. Er is iets in ons dat verwerkelijkt wil worden. Onze handelingen en onze keuzes - studiekeuze - kunnen ons daarbij helpen of ons juist belemmeren.

Jezelf zijn, echt zijn, is een belang­rijk moreel ideaal voor jongeren in onze tijd. Social media, ouders en docenten suggereren keer op keer dat er een bepaalde manier van menszijn is die volstrekt uniek is. Ik ben geroe­pen om mijn leven op juist déze manier te le­ven, en niet als naboot­sing van het leven van iemand anders. Maar hoe doe ik dat in een eeuw waar alle wegwijzers die het menszijn meer dan tweeduizend eeuwen hebben begeleid lijken te zijn weggehaald? Het gaat hier om de drie ogenschijnlijk simpele maar in de praktijk grote, moeilijke en confronterende vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?

Studiekeuze

Een Tussenjaar kan jonge mensen tijd en tools geven om na hun eindexamen een aantal vermogens te ontwikkelen die in de voorgaande jaren weinig aandacht hebben gehad, waaronder het zo noodzakelijke vermogen om jezelf te zijn. Minder positieve gevolgen van het huidige onderwijssysteem maken een algemeen oriënterend en algemeen ontwikkelend jaar voor veel adolescenten tot een noodzakelijke overbrugging naar het hoger onderwijs. Een Tussenjaar helpt bij het maken van een goede studiekeuze.

Verder lezen?

Vorige
Vorige

Je droom leven

Volgende
Volgende

Voor ouders: 50 portretten van 50 jaar tussenjaar